Актуален брой

ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008


Предишен брой
Tuesday, December 12
· Голямото празнично задръстване
· Болница “ВИТА” получава 2 милиона лева за възстановяване на клона в Поморие
· Общината получи пари за ремонт на улиците “Т. Стайков” и “В. Пеева”
· Велинградска среща с Буров
· EVN декларира готовност за зимния сезон
· „Бъди Човек!”- за пореден път във Велинград
· Трите общини излязоха от управителния съвет на МИГ
· ПРЕДПРАЗНИЧНО: Започват Коледните концерти
· Благотворително за бездомните животни
· КРИМИ ХРОНИКА 12.12.17
· Два 5-звездни хотела отличени с Балкански награди
· Театралната трупа има нов режисьор
· Велинград поздрави студентите с “Виво Монтана” и “СкандаУ”
· Малки обяви: 12.12.17
· Музикален празник с участието на “Караоке”

Търсене в архивите
Д-р Васил Павлов

специалист
хирург-урологНай-четени 2016 г.
· MЕТАЛИКА СТРОЙ - най-голямата строителна фирма на територията на община Велингра5765
· ДА ПОМОГНЕМ НА САШО ГАЙДЕВ!3550
· ГЛЕДНИ ТОЧКИ: Велинград: мина за волфрам или спа курорт2893
· Разходваме колкото имаме и развиваме общината2873
· Защо Велинград е мястото за фабрика за пелети2863
· Йоанна Сукиязова на световно в Япония2533
· Песен за Велинград ще звучи по “Родина” TВ2459
· Само “Био хотел” получи вода от Власа2299
· Наше момиче с шанс за олимпиадата в Рио2296
· До Милано и обратно: На гости при българите в Меде1979

Политика: Създава се местен капацитет за решаване на местни проблеми
Публикувано 2004-10-09 18:39:17 от темпо


На 24 септември в новия офис на Агенцията за регионално развите-Център за бизнес и информация се проведе заключителна среща по един проект, който продължи 9 месеца. Неговото име е “Привличане на бизнеса за по-ефективно участие в борбата срещу корупцията в община Велинград”, а за широката публика е познат на първо място със създадената именно в нашия град за първи път в страната Харта против корупцията.
В заключителната среща участваха домакините от АРР с изпълнителен директор Васка Милушева, ръководителите на проекта Бленика Джелепова и Станислав Славов от Центъра за икономическо развитие, д-р Анелия Дамянова, председателят на Общинския съвет Неджат Кехайов и общински съветници, гости от центъра по проект “Джобс” от Пещера, представители на полицията, РЗПД, бизнеса и медиите. Въпреки официалната покана и въпреки важността на темата за корупцията срещата не уважи нито един представител на Общинска администрация начело с временния кмет Стоян Дулев. Има скептични хора, които се питат какво се случва след приключването на един проект. Смисълът е в създаването на местен капацитет за решаване на проблеми на местно ниво; в получаването на информация от страна на много хора за техните права; в създаването на партньорство между бизнеса и общината. Така звучеше тезата на г-жа Джелепова, която ясно подчерта, че корупцията не се преодолява с говорене и че е крайно време съдебната ни система да стане адекватна на европейската. Г-н Славов също изтъкна, че намаляването на корупцията дори с няколко пункта води до увеличаване нивото на икономическото развитие и съвсем не е случаен фактът, че именно страните с ниска корупция са и най-развити икономически. Ролята на местните власти в борбата против корупцията обобщи г-н Н. Кехайов. Според него с този проект във Велинград е създаден начален порив сред хората да се говори по проблемите на корупцията и този процес трябва да продължи. Корупцията в местното самоуправление няма само левов еквивалент, тя често се проявява като въздействие върху определени хора - и по малките кметства, и в отделите в общината. Велинград изживява политическа криза на кметската институция, не е добро взаимодействието между Общинския съвет и администрацията, не скри г-н Кехайов.
За реалните стъпки, предприети против корупцията в някои общини, разказа д-р Анелия Дамянова. На първо място тя постави по-активното партньорство между бизнеса и местната власт и препоръча на бизнесмените не само да се конкурират, а и да се обединяват за решение на общи проблеми. Като пример бе посочено създаването на Клуб на бизнес-лидерите в Разлог, който на практика оказал положително влияние върху икономическото развитие на Разлог. Д-р Дамянова изнесе данни, че има известно подобрение в оценките на бизнеса за икономическата среда в държавата и прогнозира, че скоро ще отпадне тежката процедура по регистрация на търговските обекти. Тя препоръча бизнесмени и граждани добре да се запознаят с новите законови постановки за “мълчаливо съгласие” и да воюват за тези си права пред администрациите.
Като действащ пример за сполучлива антикорупционна практика бе посочен въведеният модел за обслужване на едно гише в Бюро по труда - Велинград. Този модел на обслужване на гражданите снижава до минимум възможностите за корупция и отговаря на европейските изисквания за качество на административната услуга, обясни директорът на БТ и общински съветник Атанас Водев. Той отправи критики към Общинска администрация, че не се работи в същата посока и изброи много от грешките, допуснати от кметския екип и довели до влошаване обслужването на гражданите.
На заключителната среща бяха разменени много благодарности между ръководителите на проекта и партньорите от Велинград плюс готовност работата да не спре дотук. Ясно е, че проектът “се случи” в един напрегнат и дори драматичен за Велинград период. Но идеята за Харта против корупцията бе осъществена, документът е факт, подписите под него продължават да се множат. Корупцията наистина не може да се пребори с говорене, но още по-малко може да се пребори с мълчание.
Елена БаеваMonday, December 18
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 19.12.17
· Катастрофи и обир преди Коледа
· Депонирането на отпадъците от 2018 г.: Скъпо уравнение с много неизвестни
· Д-р Стоян Георгиев: Променяме мнението, че в малките градове такива операции не
· Туристическите клубове пред обединение
· 12 000 лева глоби за екскмета Иван Лебанов
· КРИМИ ХРОНИКА 19.12.17
· БСП отбеляза 115 г. социалистическо движение в Чепинско
· На Коледните концерти стават чудеса
· Аплодисменти за най-добрите спортисти на 2017 година
· Проблемът не е в имането, а в отношението
· Църковното пеене носи мир и радост в сърцата
· Един вълшебен ден в дядовата приказна гора
· Ученици от ОУ “Христо Ботев” посетиха Президентството
· Две международни отличия за луксозна вила във Велинград
· Малки обяви: 19.12.17
· Локалните ветровали в Татрите и Родопите - последици и лесовъдски решения
· Pадост и за децата от “Надежда”
· Отличие от национален конкурс
Tuesday, December 12
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 12.12.17
 
Всичко за велинград