Актуален брой


ПРОДАВА

ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Предишен брой
Tuesday, July 10
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 10.07.18
· Празници по време на ремонт
· Право на отговор: „Заедно да вървим напред“
· Велинград и символите му. Минало и настояще.
· Санират по 3 сгради в трите квартала за 2.4 милиона лева
· Това са улиците, които общината ще ремонтира това лято
· „Водев чарк” е готов, чака разрешение от РЗИ
· Изискването за шофьорска книжка не е дискриминация
· Окръжна прокуратура проверява сигнали за мъртви кучета на Юндола
· Вицепрезидентът Илияна Йотова уважи празника на Ракитово
· 120 години храм на духовното и непреходното
· Вода се лее - прелива, но хорото се вие - извива
· Малки обяви: 10.07.18
· Хоризонти за изкуство в Света Петка
· Турция – ориенталска приказка

Търсене в архивите
Д-р Васил Павлов

специалист
хирург-урологНай-четени 2016 г.
· MЕТАЛИКА СТРОЙ - най-голямата строителна фирма на територията на община Велингра11340
· ДА ПОМОГНЕМ НА САШО ГАЙДЕВ!3951
· Защо Велинград е мястото за фабрика за пелети3741
· ГЛЕДНИ ТОЧКИ: Велинград: мина за волфрам или спа курорт3311
· Разходваме колкото имаме и развиваме общината3239
· Йоанна Сукиязова на световно в Япония2984
· Песен за Велинград ще звучи по “Родина” TВ2963
· Само “Био хотел” получи вода от Власа2888
· Наше момиче с шанс за олимпиадата в Рио2632
· До Милано и обратно: На гости при българите в Меде2296

Политика: Създава се местен капацитет за решаване на местни проблеми
Публикувано 2004-10-09 18:39:17 от темпо


На 24 септември в новия офис на Агенцията за регионално развите-Център за бизнес и информация се проведе заключителна среща по един проект, който продължи 9 месеца. Неговото име е “Привличане на бизнеса за по-ефективно участие в борбата срещу корупцията в община Велинград”, а за широката публика е познат на първо място със създадената именно в нашия град за първи път в страната Харта против корупцията.
В заключителната среща участваха домакините от АРР с изпълнителен директор Васка Милушева, ръководителите на проекта Бленика Джелепова и Станислав Славов от Центъра за икономическо развитие, д-р Анелия Дамянова, председателят на Общинския съвет Неджат Кехайов и общински съветници, гости от центъра по проект “Джобс” от Пещера, представители на полицията, РЗПД, бизнеса и медиите. Въпреки официалната покана и въпреки важността на темата за корупцията срещата не уважи нито един представител на Общинска администрация начело с временния кмет Стоян Дулев. Има скептични хора, които се питат какво се случва след приключването на един проект. Смисълът е в създаването на местен капацитет за решаване на проблеми на местно ниво; в получаването на информация от страна на много хора за техните права; в създаването на партньорство между бизнеса и общината. Така звучеше тезата на г-жа Джелепова, която ясно подчерта, че корупцията не се преодолява с говорене и че е крайно време съдебната ни система да стане адекватна на европейската. Г-н Славов също изтъкна, че намаляването на корупцията дори с няколко пункта води до увеличаване нивото на икономическото развитие и съвсем не е случаен фактът, че именно страните с ниска корупция са и най-развити икономически. Ролята на местните власти в борбата против корупцията обобщи г-н Н. Кехайов. Според него с този проект във Велинград е създаден начален порив сред хората да се говори по проблемите на корупцията и този процес трябва да продължи. Корупцията в местното самоуправление няма само левов еквивалент, тя често се проявява като въздействие върху определени хора - и по малките кметства, и в отделите в общината. Велинград изживява политическа криза на кметската институция, не е добро взаимодействието между Общинския съвет и администрацията, не скри г-н Кехайов.
За реалните стъпки, предприети против корупцията в някои общини, разказа д-р Анелия Дамянова. На първо място тя постави по-активното партньорство между бизнеса и местната власт и препоръча на бизнесмените не само да се конкурират, а и да се обединяват за решение на общи проблеми. Като пример бе посочено създаването на Клуб на бизнес-лидерите в Разлог, който на практика оказал положително влияние върху икономическото развитие на Разлог. Д-р Дамянова изнесе данни, че има известно подобрение в оценките на бизнеса за икономическата среда в държавата и прогнозира, че скоро ще отпадне тежката процедура по регистрация на търговските обекти. Тя препоръча бизнесмени и граждани добре да се запознаят с новите законови постановки за “мълчаливо съгласие” и да воюват за тези си права пред администрациите.
Като действащ пример за сполучлива антикорупционна практика бе посочен въведеният модел за обслужване на едно гише в Бюро по труда - Велинград. Този модел на обслужване на гражданите снижава до минимум възможностите за корупция и отговаря на европейските изисквания за качество на административната услуга, обясни директорът на БТ и общински съветник Атанас Водев. Той отправи критики към Общинска администрация, че не се работи в същата посока и изброи много от грешките, допуснати от кметския екип и довели до влошаване обслужването на гражданите.
На заключителната среща бяха разменени много благодарности между ръководителите на проекта и партньорите от Велинград плюс готовност работата да не спре дотук. Ясно е, че проектът “се случи” в един напрегнат и дори драматичен за Велинград период. Но идеята за Харта против корупцията бе осъществена, документът е факт, подписите под него продължават да се множат. Корупцията наистина не може да се пребори с говорене, но още по-малко може да се пребори с мълчание.
Елена БаеваTuesday, July 17
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 17.07.18
· Кой ще бъде новият председател на Общинския съвет?
· Проблемите с водата ще се решават “на парче”
· Резултат от пробите:Водата от „Водев чарк“ е добра за пиене
· Четирима спечелиха награди от играта на парк-хотел “Олимп”
· ПОКАНА/ОБЯВА МИГ Белово, Септември, Велинград
· Общината ще изгради близо 5 км нови водопроводи с пари от ПУДООС
· Ново събрание на ТД “Юндола” потвърди решенията на старото
· Сърница получи средства за укрепване на пътища
· ПРАВО НА ОТГОВОР: Отворено писмо до г-н Христо Бойчев
· ПРАЗНИЦИ НА КУЛТУРАТА’2018
· Насаме с Борис Христов
· 11 местни художници рисуваха “С Велинград в сърцето”
· 4 дни „Балканско веселие“ на стадиона във Велинград
· Диря по пътя
· “Казвам се Стойна,... започвам от Днес”
· Мехмед Атипов съчета класика и модерност
· “Камино - пътят на завръщането”
· “Дъга над Клептуза” - утвърдена сцена за млади таланти
· И спортът бе част от Празниците
 
Всичко за велинград