Актуален брой

ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008


Предишен брой
Tuesday, March 20
· На параолимпийските игри и с велинградско участие
· Наградиха победителите в Ученическите спортни игри
· На ски във всяка възраст
Tuesday, March 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.03.18
· Първа копка на 7 март, очакван финал на 30 юли
· „Чашата“ ще става пеещ фонтан
· Велинград се готви за участие в „Културен туризъм“
· Какво харесват и не харесват младите хора във Велинград
· ПРЕДЮБИЛЕЙНО: Малко помощ, но от сърце
· Духови оркестри ще поведат „Пролетно хоро“
· Община Ракитово ще ремонтира водопроводи
· КРИМИ ХРОНИКА 13.03.18
· Васил Тодев кани на чай в пустинята
· Музеят откри “Програма Великден”
· “Бъди Уникален” в Италия

Търсене в архивите
Д-р Васил Павлов

специалист
хирург-урологНай-четени 2016 г.
· MЕТАЛИКА СТРОЙ - най-голямата строителна фирма на територията на община Велингра8776
· ДА ПОМОГНЕМ НА САШО ГАЙДЕВ!3755
· Защо Велинград е мястото за фабрика за пелети3221
· Разходваме колкото имаме и развиваме общината3075
· ГЛЕДНИ ТОЧКИ: Велинград: мина за волфрам или спа курорт3072
· Йоанна Сукиязова на световно в Япония2757
· Песен за Велинград ще звучи по “Родина” TВ2706
· Само “Био хотел” получи вода от Власа2559
· Наше момиче с шанс за олимпиадата в Рио2476
· До Милано и обратно: На гости при българите в Меде2146

Политика: Създава се местен капацитет за решаване на местни проблеми
Публикувано 2004-10-09 18:39:17 от темпо


На 24 септември в новия офис на Агенцията за регионално развите-Център за бизнес и информация се проведе заключителна среща по един проект, който продължи 9 месеца. Неговото име е “Привличане на бизнеса за по-ефективно участие в борбата срещу корупцията в община Велинград”, а за широката публика е познат на първо място със създадената именно в нашия град за първи път в страната Харта против корупцията.
В заключителната среща участваха домакините от АРР с изпълнителен директор Васка Милушева, ръководителите на проекта Бленика Джелепова и Станислав Славов от Центъра за икономическо развитие, д-р Анелия Дамянова, председателят на Общинския съвет Неджат Кехайов и общински съветници, гости от центъра по проект “Джобс” от Пещера, представители на полицията, РЗПД, бизнеса и медиите. Въпреки официалната покана и въпреки важността на темата за корупцията срещата не уважи нито един представител на Общинска администрация начело с временния кмет Стоян Дулев. Има скептични хора, които се питат какво се случва след приключването на един проект. Смисълът е в създаването на местен капацитет за решаване на проблеми на местно ниво; в получаването на информация от страна на много хора за техните права; в създаването на партньорство между бизнеса и общината. Така звучеше тезата на г-жа Джелепова, която ясно подчерта, че корупцията не се преодолява с говорене и че е крайно време съдебната ни система да стане адекватна на европейската. Г-н Славов също изтъкна, че намаляването на корупцията дори с няколко пункта води до увеличаване нивото на икономическото развитие и съвсем не е случаен фактът, че именно страните с ниска корупция са и най-развити икономически. Ролята на местните власти в борбата против корупцията обобщи г-н Н. Кехайов. Според него с този проект във Велинград е създаден начален порив сред хората да се говори по проблемите на корупцията и този процес трябва да продължи. Корупцията в местното самоуправление няма само левов еквивалент, тя често се проявява като въздействие върху определени хора - и по малките кметства, и в отделите в общината. Велинград изживява политическа криза на кметската институция, не е добро взаимодействието между Общинския съвет и администрацията, не скри г-н Кехайов.
За реалните стъпки, предприети против корупцията в някои общини, разказа д-р Анелия Дамянова. На първо място тя постави по-активното партньорство между бизнеса и местната власт и препоръча на бизнесмените не само да се конкурират, а и да се обединяват за решение на общи проблеми. Като пример бе посочено създаването на Клуб на бизнес-лидерите в Разлог, който на практика оказал положително влияние върху икономическото развитие на Разлог. Д-р Дамянова изнесе данни, че има известно подобрение в оценките на бизнеса за икономическата среда в държавата и прогнозира, че скоро ще отпадне тежката процедура по регистрация на търговските обекти. Тя препоръча бизнесмени и граждани добре да се запознаят с новите законови постановки за “мълчаливо съгласие” и да воюват за тези си права пред администрациите.
Като действащ пример за сполучлива антикорупционна практика бе посочен въведеният модел за обслужване на едно гише в Бюро по труда - Велинград. Този модел на обслужване на гражданите снижава до минимум възможностите за корупция и отговаря на европейските изисквания за качество на административната услуга, обясни директорът на БТ и общински съветник Атанас Водев. Той отправи критики към Общинска администрация, че не се работи в същата посока и изброи много от грешките, допуснати от кметския екип и довели до влошаване обслужването на гражданите.
На заключителната среща бяха разменени много благодарности между ръководителите на проекта и партньорите от Велинград плюс готовност работата да не спре дотук. Ясно е, че проектът “се случи” в един напрегнат и дори драматичен за Велинград период. Но идеята за Харта против корупцията бе осъществена, документът е факт, подписите под него продължават да се множат. Корупцията наистина не може да се пребори с говорене, но още по-малко може да се пребори с мълчание.
Елена БаеваTuesday, March 20
· САШО ГАЙДЕВ ОТНОВО ИМА НУЖДА ОТ НАС!
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 20.03.18
· С 1.7 милиона лева ще ремонтират пътя Велинград – Драгиново
· Община Велинград оздравя финансово
· Пролет 2018 ще бъде усилен строителен сезон за общината
· Малко помощ, но от сърце: Поредната детска люлка без... люлка
· Общинският медицински център ще закупи скенер за 450 000 лева
· Отбелязахме 96 г. от рождението на Вела Пеева
· Ракитово в челото, Велинград назад в класацията по прозрачност
· “МЕТАЛИКА СТРОЙ” ВЕЛИНГРАД- ЩЕ СЕ РАДВАМЕ ДА РАБОТИМ ЗА ВАС !
· Горя цех за пелети в Сърница
· Седмото “Пролетно хоро” - празник за хубав град и хубави хора
· Първо място в състезание по творческо писане
· Преглед за минути може да спаси човешки живот
· Малки обяви: 20.03.18
· Офицер от запаса е основоположник на курортното дело във Велинград
· „Народните будители“ в СУ “В. Левски”
· Стартира третото издание на Националната кампания „Великден за всеки“
· “Заедно в час” търси партньори в нашата област
· Първото състезание с велосипеди се радва на голям интерес
 
Всичко за велинград