Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 06
· Старт на „Велинград волей“ в държавните първенства
· Премества се само оф роуд съборът, шампионатът остава за април
· ВУИ – Ракитово се утвърждава като базово училище на Софийския университет
Tuesday, March 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.03.2021
· За 17 месеца трети председател на местния парламент
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.03.2021
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ‘ 2021
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ‘ 2021
· Писани яйца от Велинград на европейска сцена
· Успехи в борбата с Ковид-19
· КРИМИ ХРОНИКА 30.03.2021
· Подкрепете снимката на момче от Кръстава на Вл. Карамазов
· Предложения към „Чист Велинград”
· Малки обяви: 30.03.2021
· Когато ви е тъжно...

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ
Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ


Договори Парламентарни избори 2021
ОБЯВЛЕНИЕ

Подкрепа за ключовите проекти “Сютка” и “Перелик” на регионално ниво
Публикувано 2015-09-08 09:49:09 от Темпо


На 1 и 2 септември Велинград стана домакин на поредното заседание на Регионалния съвет за развитие (РСР) на Южен централен район (ЮЦР) под председателството на Трендафил Величков - областен управител на област Пазарджик. В БЛЦ “Камена” присъстваха още областните управители на Смолян - Недялко Славов, на Кърджали - Илия Илиев, както и кметовете на Панагюрище - Никола Белишки, на Ракитово - Любомир Петков и на Сърница - Неби Бозов.

Община Велинград беше представена от Дияна Кехайова, председател на Общинския съвет и от гл. арх. Тодор Енев. В работата се включиха представители на няколко министерства (на регионалното развитие и благоустройството и на туризма), държавни агенции (“Пътна инфраструктура”) и неправителствени организации.
В дневния ред на заседанието имаше и точки по въпроси и проблеми от област Пазарджик и особено представяне на възможностите за развитието на туризма на територията на ЮЦР с акцент върху два ключови проекта: Високопланински спортно-туристически комплекс “Сютка” и Спортно-туристически център “Перелик”.
Кметовете представиха актуални проблеми за своите градове и общини, както и наложителни мерки за подобряване на пътната инфраструктура, което е задължително за развитието на туризма. Кметът на Ракитово Любомир Петков се обърна с категоричното настояване към представителя на АПИ да се ремонтира 4 километровата отсечка републикански път от гара Костандово до разклона на Чуката, чиято настилка не е в добро състояние. Неби Бозов, кмет на Сърница, също настоя за пълната рехабилитация на пътя Велинград - Сърница и поиска съдействието на РСР, за да може по-бързо най-новата община в България да фигурира в документите на държавните институции. Странно, но вече 8-9 месеца община Сърница ”е пропускана” от държавната администрация. Като пример беше посочено, че Сърница не е включена в бюджета за 2016 г., както и в районирането на Западните Родопи.
За проекта “Сютка” архитект Т. Енев припомни, че борбата за него е започнала още през 2003 г. и досега са успели да се преборят” с изискванията на “Натура 2000”, с претенциите на еколозите за опазване обиталищата на глухари, мечки и вълци, дори и със “захапаната” земя чужда собственост. Изработен е устройствен план на община Велинград, в който е включена и територията за изграждане на две ски писти и 11-километрова въжена линия от Клептуза до връх Сютка. Има и одобрението на МРРБ и МОСВ. Остава да продължат съвместните усилия на двете общини (Велинград и Ракитово) за осъществяването на проекта и намирането на инвеститори. Любомир Петков изрази мнение, че на последния проект не му трябва бетон. Нужно е да се изработи общ устройствен план на двете общини за района около връх Сютка. Дияна Кехайова допълни, че за община Велинград е важно да се изпълни проекта “Сютка”, защото ще има възможност да се намали и без това високата безработица в района, а и двете специализирани учебни заведения (ПГИТ „Алеко Константинов” и колежът по туризъм) предоставят всяка година кадри за туристическия бизнес. Свилен Топчиев от гражданското сдружение “Суткя” заяви, че според тяхното виждане идеята за Сютка не е само писти и изсичане на гори (Сютка не е гол връх, той е горист, обрасъл е с годините). В този район има много история, останки от тракийски и римски крепости, стари светилища и пътища. Необходимо е да се съчетаят всички възможности, които дава този район и да се използва целогодишно за туризъм, като се съхраняват природните ресурси и се съобразяваме с еколозите.
На заседанието беше решено РСР на ЮЦР да даде своята подкрепа пред ресорните министерства за проектите “Сютка” и “Перелик”, които няма да си пречат, а могат да се изграждат и развиват паралелно в областите Пазарджик и Смолян.
Георги ДишляновTuesday, April 06
· ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 05.04.2021
· 16 750 велинградчани гласуваха за новия парламент
· За седмица: двойно повече болни с Ковид-19
· Изборният ден в областта
· 52% активност в Ракитово
· Сърница: най-висока активност и 82% за ДПС
· Подготовката за изборния ден
· Предизборната кампания във Велинград
· Опрощават наемите на затворени търговски обекти
· Читалището в Чепино с ремонтиран покрив след дарителска кампания
· Проект „Емблема на Драгиново“
· Пандемията съкрати Програма „Великден“
· ЧИСТ ВЕЛИНГРАД: Доброволци запретнаха ръкави и чистят
· Малки обяви: 05.04.2021
· На първа инстанция: Частична отмяна на решението на КПКОНПИ срещу кмета на Ракит
· СЕДМИЦА НА ГОРАТА: Природонаучен музей във Велинград - една неосъществена идея
· Шестокласници направиха плашила за изложба в „Етъра“
· Априлски маратон на четенето в Ракитово
· Трета домакинска загуба за „Чепинец“
 
Всичко за велинград