Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 13
· Пещерата Лепеница отваря врати за посетители
Tuesday, April 06
· ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 05.04.2021
· 16 750 велинградчани гласуваха за новия парламент
· За седмица: двойно повече болни с Ковид-19
· Изборният ден в областта
· 52% активност в Ракитово
· Сърница: най-висока активност и 82% за ДПС
· Подготовката за изборния ден
· Предизборната кампания във Велинград
· Опрощават наемите на затворени търговски обекти
· Читалището в Чепино с ремонтиран покрив след дарителска кампания
· Проект „Емблема на Драгиново“
· Пандемията съкрати Програма „Великден“
· ЧИСТ ВЕЛИНГРАД: Доброволци запретнаха ръкави и чистят

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ
Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ


Договори Парламентарни избори 2021
ОБЯВЛЕНИЕ

ОТЗВУК: Има ли различни етноси във Велинградския район?
Публикувано 2015-09-15 10:24:14 от Темпо


Повод да се обърна към уважавания от мен вестник "Велинградски Темпо новини" е редакционната бележка "Стотици се веселиха на съборите в Юндола и Сърница " от 8.9.2015 год. Цитираната част от словото на кмета Иван Лебанов: "Независимо от етническите различия всички ние трябва да живеем в разбирателство и да вървим ръка за ръка." ме кара да попитам и него, а и Общинска администрация, знаят ли какво е етнос и колко етноса живеят в нашия район? Отговорът е един етнос - българи и малцинствена група цигани (названието не е обидно, въпреки насажданото в последните години - роми)


Нека направим справка в тълковния речник за думата етнос: "Понятието етнос произлиза от гръцки и означава народ. Етническа група или етнос, членовете на която се идентифицират един с друг въз основа на: общо наследство, биологически произход, общо историческо минало, раса, родствени връзки, език, култура, обща територия, религия и национално самосъзнание. Религията е важен, но не задължителен елемент за обособяване на един етнос."
Господин Кмете, както казах по-горе, в Северозападните Родопи живеят българи, изповядващи православно християнство, протестанти (евангелисти, адвентисти и др.), мюсюлмани и многобройна група атеисти. Има последователи на Бялото братство и дори будисти. Всички те от различен етнос ли са?
В последните години недоучени журналя ни заливат с твърденията, че Родопите са със смесено население от различни етноси (само в част от Източните Родопи населението е смесено - българи и турци). Правят репортажи от селата на нашия район, в които местните хора говорят на старинен български диалект и подчертават, че независимо от различния етнос живеят мирно и в разбирателство. Дали това се дължи само на незнание? Не съм привърженичка на "конспирациите", но като гледам как в последните 25 години българите мюсюлмани се турцизират под благосклонния поглед на българската държава, започвам да мисля, че "Планът Баязид-2" е на път да успее. Къде успешно, къде не, се оспорват исторически личности като поп Методий Драгинов и най-вече “Летописът” му, атакуват се и се изолират дейците от възстановената "Дружба Родина", закриват се или затихва дейността на ансамблите за автентичен фолклор по селата, започна нова вълна на смяна на имената от български с турско-арабски, а един активист на ДПС (забравих му името) се изпусна и каза ,че в Родопите няма място за българи-християни.
За да не бъда голословна, въпросите за етноса и нацията се изучават в учебниците по История в 6 и 9-ти клас, както по Етика и право в 10-ти и Свят и личност в 12-ти клас.
Четете ли, Господин Кмете, какво пише по форумите за Велинград? Най-често се среща мнението, че е "Чалгарница". Тук искам да подчертая, че през таз годишните Празници на културата Вие и Вашият екип показахте, че това не е така. Поздравления за отлично подбраните участници, изложби и концерти! Но какво ще кажете за наименованието на ресторант "Гол Баджак"? Има закон за българския език и не казвайте, че това не е ваша работа! Впрочем преди една година отново повдигнахме с учениците от клуб "Краезнание" този въпрос и ни дума, ни вопъл, ни стон. Аз и сега не очаквам да отговорите или да направите нещо, но ние ще продължим да се борим това турско наименование от една общинска собственост да се замени.
И още нещо към журналистите от вестник "Темпо". Думата градоначалник се използува в следосвобожденска България за означаване на поста на началника на полицията, а кметът си е кмет - наименованието вероятно произлиза от комит, управител на област през Първото българско царство.
Радка Тотолакова, учител по история в СОУ "В. Левски", председател на клуб "Млад възрожденец"Tuesday, April 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.04.2021
· Трима от новите депутати са от община Велинград
· Резултати като никога досега във Велинград
· Как се подредиха политическите сили в област Пазарджик
· Сериозно пренареждане на политическата карта в Ракитово
· Община Сърница – рекорди за машиния вот и за ДПС
· Двете общински здравни заведения с нови управители
· Броят на случаите с Ковид-19 остава висок
· Поздравления за празника на медиците
· Общината отново иска 3 милиона назаем от държавата
· Малки обяви: 12.04.2021
· Статистиката изследва бюджетите на 108 домакинства от областта
· Кметът на Сърница влезе в борд за сътрудничество с ОАЕ
· Европейска акредитация на СУ „Васил Левски“
· Грозно и опасно
· Читалище и млади хора в акция „Драгиново не е контейнер“
· Движение Русофили отбеляза 60 години от полета на Юрий Гагарин
· „Чепинец“ взе трите точки в Брацигово
· 60 екипажа от България и чужбина идват на национален шампионат
· СК „Беси“ стяга международен турнир
 
Всичко за велинград