Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 06
· Старт на „Велинград волей“ в държавните първенства
· Премества се само оф роуд съборът, шампионатът остава за април
· ВУИ – Ракитово се утвърждава като базово училище на Софийския университет
Tuesday, March 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.03.2021
· За 17 месеца трети председател на местния парламент
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.03.2021
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ‘ 2021
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ‘ 2021
· Писани яйца от Велинград на европейска сцена
· Успехи в борбата с Ковид-19
· КРИМИ ХРОНИКА 30.03.2021
· Подкрепете снимката на момче от Кръстава на Вл. Карамазов
· Предложения към „Чист Велинград”
· Малки обяви: 30.03.2021
· Когато ви е тъжно...

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ
Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ


Договори Парламентарни избори 2021
ОБЯВЛЕНИЕ

Модерен кабинет по руски език отвори врати в СОУ “В. Левски”
Публикувано 2015-10-15 15:18:01 от Темпо


На 5 октомври във велинградското СОУ “Васил Левски” бе открит напълно нов кабинет по руски език, оборудван според всички изисквания на съвременните информационни технологии, които усилено навлизат в сферата на образованието. Модерният кабинет е факт благодарение на спечелен и реализиран проект към Московския културно-делови център (МКДЦ) “Дом на Москва в София” и със съдействието на Правителството на Москва и фонд “Русский мир”.

На откриването присъстваха много специални руски гости, представители на държавни институции, от местната власт, от сдруженията “Славяни” и “Русофили”, директори на учебни заведения, учители по руски език от велинградски училища и ученици. Сред официалните гости бяха Роберт Шестаков - първи секретар на руското посолство и представител на Министерство на образованието и науката на Руската федерация, Борис Громов - директор на “Дом на Москва в София” и Сергей Смитюшенко - първи секретар на руското посолство и зам.-директор на Руския културно-информационен център в София. Представители в сферата на образованието бяха главният експерт по руски език в МОН Стоянка Почеканска и началникът на РИО в Пазарджик Валентина Кайтазова. Интересът към събитието бе допълнен и от присъствието на директора и зам.-директора на издателство “Аз Буки” Надя Кантарева-Барух и Татяна Дикова, както и Мариета Георгиева - ръководител на Руския център в Столична библиотека.
След като прозвучаха химните на България и Русия, директорът на училището Емил Моллов разкри всички стъпки, които са довели до реализирането на този проект. Преди 3 години училищното ръководство кандидатства към фонд “Русский мир” за създаване в училището на Руски културно-информационен център. Оказва се, че проектът е доста мащабен и е по-подходящ за по-големи населени места. Тогава се насочват заедно с преподавателката Людмила Рижук към проекта за създаване на кабинет по руски език, който вече е факт. Това е вторият училищен кабинет в страната, осъществен по такъв проект. Разполага със съвременна мултимедийна система, компютри с интернет и възможност за директна връзка с информационните масиви на Държавния институт за изучаване на руски език в Москва, добре оборудван технически и с голям обем от видеофилми, учебна и художествена литература - общо 185 тома, дарени от Русия. Стойността на общото дарение е в размер на 10 000 лв., а училището също е участвало със средства от собствения си бюджет
В плановете на училищното ръководство за по-пълноценното използване на новия кабинет влиза не само възстановяането на традициите в изучаването на руския език и засилване на интереса към неговото научаване, но и в провеждането на олимпиади по руски език, в организирането на форуми и обучения на учители. Предвижда се в бъдеще руският език да стане профилиран и да се изучава като втори чужд език след английски или немски. Работи се по вариант за сключване на двустранен договор между СОУ “Васил Левски” и училище от Русия (най-вероятно от Санкт Петербург) за осъществяване на обмен на информация, сътрудничество и взаимни гостувания на ученици и учители. За тези бъдещи взаимоотношения ще съдейства и руското посолство в България.
По стара българска традиция гостите бяха посрещнати в кабинета с хляб и сол, а лентата за откриването отрязаха г-н Шестаков и г-жа Кайтазова.
Във всички приветствени слова на руските гости и на българските домакини пролича общото желание и стремеж за развитие и задълбочаване и българо-руските отношения в различни области. Точно отношенията между Русия и България (не между хората и народите на двете страни) в последните години, поради наложената политическата и икономическата обстановка, се влошиха и сега са в застой. Развитието на събитията показва обаче, че това ще бъде временно и отново идва периодът за подновяване на взаимното, полезното и плодотворно сътрудничество между двете страни.
Георги ДишляновTuesday, April 06
· ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 05.04.2021
· 16 750 велинградчани гласуваха за новия парламент
· За седмица: двойно повече болни с Ковид-19
· Изборният ден в областта
· 52% активност в Ракитово
· Сърница: най-висока активност и 82% за ДПС
· Подготовката за изборния ден
· Предизборната кампания във Велинград
· Опрощават наемите на затворени търговски обекти
· Читалището в Чепино с ремонтиран покрив след дарителска кампания
· Проект „Емблема на Драгиново“
· Пандемията съкрати Програма „Великден“
· ЧИСТ ВЕЛИНГРАД: Доброволци запретнаха ръкави и чистят
· Малки обяви: 05.04.2021
· На първа инстанция: Частична отмяна на решението на КПКОНПИ срещу кмета на Ракит
· СЕДМИЦА НА ГОРАТА: Природонаучен музей във Велинград - една неосъществена идея
· Шестокласници направиха плашила за изложба в „Етъра“
· Априлски маратон на четенето в Ракитово
· Трета домакинска загуба за „Чепинец“
 
Всичко за велинград