Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 06
· Старт на „Велинград волей“ в държавните първенства
· Премества се само оф роуд съборът, шампионатът остава за април
· ВУИ – Ракитово се утвърждава като базово училище на Софийския университет
Tuesday, March 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.03.2021
· За 17 месеца трети председател на местния парламент
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.03.2021
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ‘ 2021
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ‘ 2021
· Писани яйца от Велинград на европейска сцена
· Успехи в борбата с Ковид-19
· КРИМИ ХРОНИКА 30.03.2021
· Подкрепете снимката на момче от Кръстава на Вл. Карамазов
· Предложения към „Чист Велинград”
· Малки обяви: 30.03.2021
· Когато ви е тъжно...

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ
Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ


Договори Парламентарни избори 2021
ОБЯВЛЕНИЕ

Гражданската иницитива пита, кандидатите отговорят за или против рудодобива
Публикувано 2015-10-20 10:54:40 от Темпо


Единственият дебат между кандидатите за местната власт в община Велинград се проведе на 15 октомври 2015 г. Той бе организиран от Гражданската инициатива “За запазване на община Велинград като екологично чист регион без рудодобив” и закономерно темата бе за или против рудодобива.


Домакините бяха поканили за участие шестимата кандидати за кмет на общината и всички водачи на листи за общински съветници, като предварително бе уточнен регламентът. Сред публиката в залата бяха народният представител Димитър Гечев, изпълняващата длъжността кмет на общината Атанаска Хрисчева, много кандидати за съветници и активни участници в предизборната кампания.
Председателят на Гражданската инициатива Васил Тодев бе водещ на дебата и призова за културен и смислен разговор по важната тема. Той очерта по-широк хоризонт на дискусията, защото наред с инвестиционното намерение на “Ресурс 1” за волфрамова мина в м. “Грънчарица” вече са в напреднала фаза и други подобни намерения за добив на злато в района на Велинград и Ракитово. Кандидатите за кметове получиха анализ на Димитър Събев с актуални данни и факти по проблема.
В рамките на почти 2 часа всеки от кандидатите получи възможност да изложи позиция за или против рудодобива в нашия регион (редът на изказванията бе според номера в бюлетината):
Иван Лебанов бе единственият от кандидат-кметовете, който не дойде на дебата и бе упълномощил водача на листата на БСП Георги Янчев да прочете неговата позиция: категорично за опазване на околната среда, твърдо “не” на волфрамовата мина и “да” на проекта “Сютка”. Наличието на мина в близост до Сютка би доведело до отлив на туристи, затова трябва да бъдем по-агресивни в отстояване интересите на Велинград - да свържем ски и СПА. Иван Лебанов благодари на всички жители на общината, участвали в подписката против рудодобива.
Независимият кандидат-кмет Ангел Манолов, който е сред създателите и активен участник в Гражданската инициатива, заяви, че по никакъв начин няма да отстъпи от позицията си против рудодобива. Титлата на Велинград като СПА столица не е даром, тя трябва да се защитава всеки ден. Трябва да бъде чуто мнението на хората, изразено в гражданската подписка. Въздухът и водата са по-ценни от рудата. Био и екоземеделието и животновъдството са алтернатива, защото в ЕС има неограничен пазар за такива стоки. Велинград може да стане марка за екологично чист регион и да се получи уникален баланс с развитието на туризма, каза Ангел Манолов.
Костадин Коев, кандидат-кмет от ГЕРБ, изрази позиция против рудодобива. От името на партията експертно мнение изказа юристът Марин Божков от програмата “Достъп до правосъдие”. Той припомни, че решението на кабинета на С. Станишев за волфрамовата мина е взето в “12 без 5” и има редица недостъци: няма рудодобивна техника, която да не застрашава геотермалните води, няма сериозни изследвания, транспортната схема на камионите с рудата минава през защитени територии и др. за разлика от мината в Кицбюел. Според юриста има възможности за съдебна атака срещу решението на Министерския съвет, а бъдещият Общински съвет също може да гласува серия решения и наредби.
Кандидат-кметът от Атака Антон Русинов се изказа в подкрепа на волфрамовата мина, привеждайки известния пример за подобна мина до Кицбюел. Той припомни, че според доклада за ОВОС развитието на рудодобива няма да окаже отрицателно въздействие върху околната среда и ще бъде алтернатива, а по този начин може да бъде съживена и теснолинейката, ако се ползва като транспорт за рудата.
Венко Балтаджиев, кандидат-кмет от АБВ, заяви, че след проведените срещи с граждани е категорично против рудодобива. Според него трябва в договора за концесия да има клаузи, с които общината и гражданите да могат да контролират процеса и да прекратят договора.
Договорът за концесия вече е факт, напомни кандидат-кметът от Нова алтернатива Атанас Водев. Според него на фона на високата безработица - 33%, мината ще разкрие 700 работни места. Реализирането на проекта за мината е с положително значение за развитието на Велинград и заради тежкото финансово състояние на общината, за което кандидатът е отправил писмето питане към ОА. Според Атанас Водев на общината са нужни 120 милиона лева, за да развали концесията със съдебни дела.
Екатерина Каферинова, кандидат за съветник от НС, заяви, че “Ресурс 1” е поставила велинградчани на колене и пред свършен факт. Тя припомни, че в настоящия мандат кметът Иван Лебанов и всички общински съветници са били единодушно против мината. Ние живеем тук и ние ще кажем какво да става в нашия град, ако трябва, ще направим и референдум, каза тя.
От името на водача на листата на ОБТ Георги Макареев говори Златко Златанов. Той обяви, че има намерение да създаде най-мощното гражданско общество, за да не се превърне Велинград в Мадан или Рудозем. През 2018 г. Велинград ще кандидатства за СПА столица на Европа и трябва да защити природните си дадености, направените инвестиции и здравето на хората.
“Твърдо не на мината. Здравето няма цена!” бе ясната позиция на Реджеп Ходжов, водач на листата на ЕНП.
Пламен Мавров изрази категоричната позиция против рудодобива на Местната коалиция “Бъдеще за Община Велинград”. С 6 решения настоящият Общински съвет е дал червен картон на волфрамовата мина, но работата трябва да продължи с кръгли маси, местен референдум, инициатива за промени в законодателството, за да не се допуска рудодобив в близост до национални курорти, какъвто е Велинград.
Според Радослав Димов, водач на Местната коалиция “Заедно за Велинград”, Велинград трябва да се развива като СПА столица и не трябва да се допуска рудодобив. Той отправи въпрос към Пламен Мавров за кандидат-кмета на Кръстава Мустафа Еюпов (един от защитниците на волфрамовата мина - бел.ред.), който на тези избори е регистриран за участие от МК “Бъдеще за Община Велинград”.
Даниела Салкина, водач на Реформаторския блок, заяви, че членовете на РБ са единодушно против рудодобива и всички дейности, които биха довели до промяна на визията за развитие на общината. Тя обяви, че сумата, за която концесионерите смятат да ни купуват, е 240 000 лева годишна концесионна такса. Лост за влияние са 39-те декара общинска земя в района на находището. Има алтернативи, но има и традиционни местни производства, които трябва да се толерират, защото ще запазят района чист.
“Мнението на гражданите е ясно - не искат мини. БСП е на същото мнение”, каза водачът на листата на БСП Георги Янчев. Според него може да бъде организиран референдум по темата или по примера на Банско и Велинград да излезе на улицата и да организира гражданско неподчинение, но да не се допусне замърсяване на природата.
“Да не бъркаме приоритетите, туризмът и рудодобивът няма да си пречат”, заяви водачът на Атака Цветко Петлов и изрази твърда подкрепа за мината. Той бе категоричен, че след 8 месеца волфрамовата мина в м. “Грънчарица” ще работи и ще е от най-модерните в Европа, много по-екологично чиста от проекта “Сютка”.
Право на отговор поиска председателят на Общински съвет - Велинград Дияна Кехайова, която припомни взетите от съветниците решения. С едно от тях кметът и председателят на Общинския съвет са упълномощени при положително становище на доклада за ОВОС, то да бъде атакувано в съда в 14-дневен срок. “Да не забравяме този 14-дневен срок!”, призова Д. Кехайова следващия Общински съвет.
На финала Васил Тодев съобщи, че вече има учредено право за ползване за 2 години за проучване на територията на ДЛС “Чепино” в полза на “Евромакс” и това е открито заявление за търсене на златоносни руди в нашия регион. Подобна е ситуацията и в община Ракитово и затова проблемът не бива да се подценява. Васил Тодев прикани кандидатите да сложат подпис под декларация, с която гарантират, че ако бъдат избрани, ще отстояват позицията против развитието на рудодобива.
Дебатът не мина без провокативни подмятания от защитници на мината в залата и без типичната предизборна риторика. Но основната цел да се чуят различните позиции бе изпълнена и сега всеки може сам да претегли доводите за и против. Поздравления за домакините от Гражданската инициатива, които показаха, че във Велинград гражданите имат позиция и воля да я отстояват.
Елена БаеваTuesday, April 06
· ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 05.04.2021
· 16 750 велинградчани гласуваха за новия парламент
· За седмица: двойно повече болни с Ковид-19
· Изборният ден в областта
· 52% активност в Ракитово
· Сърница: най-висока активност и 82% за ДПС
· Подготовката за изборния ден
· Предизборната кампания във Велинград
· Опрощават наемите на затворени търговски обекти
· Читалището в Чепино с ремонтиран покрив след дарителска кампания
· Проект „Емблема на Драгиново“
· Пандемията съкрати Програма „Великден“
· ЧИСТ ВЕЛИНГРАД: Доброволци запретнаха ръкави и чистят
· Малки обяви: 05.04.2021
· На първа инстанция: Частична отмяна на решението на КПКОНПИ срещу кмета на Ракит
· СЕДМИЦА НА ГОРАТА: Природонаучен музей във Велинград - една неосъществена идея
· Шестокласници направиха плашила за изложба в „Етъра“
· Априлски маратон на четенето в Ракитово
· Трета домакинска загуба за „Чепинец“
 
Всичко за велинград