Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 13
· Пещерата Лепеница отваря врати за посетители
Tuesday, April 06
· ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 05.04.2021
· 16 750 велинградчани гласуваха за новия парламент
· За седмица: двойно повече болни с Ковид-19
· Изборният ден в областта
· 52% активност в Ракитово
· Сърница: най-висока активност и 82% за ДПС
· Подготовката за изборния ден
· Предизборната кампания във Велинград
· Опрощават наемите на затворени търговски обекти
· Читалището в Чепино с ремонтиран покрив след дарителска кампания
· Проект „Емблема на Драгиново“
· Пандемията съкрати Програма „Великден“
· ЧИСТ ВЕЛИНГРАД: Доброволци запретнаха ръкави и чистят

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Балотаж на кантар
Публикувано 2015-10-27 18:12:49 от Темпо


Висока избирателна активност, множество сигнали и жалби за нарушения, огромни трудности при преброяването на гласовете и попълването на протоколите от СИК, резултати “на кантар” за кметския вот - с това ще се запомни първият тур от местните избори в община Велинград на 25 октомври 2015 г.


Право на участие в местните избори имаха 31 364 жители на община Велинград - 20 978 във Велинград и 10 386 в останалите населени места. За кметове и съветници гласуваха 17 098 души. Избирателната активност достигна 49.5% във Велинград и по традиция бе по-висока в селата - 64.7%.
В оспорваната кметска битка след първия тур води независимият кандидат Иван Лебанов, който в борбата си за трети пореден мандат спечели доверието на 6023 избиратели - 34.16%. С малка разлика от 66 гласа на втора позиция е кандидатът на ГЕРБ Костадин Коев с 33.79%. Двамата отиват на балотаж тази неделя, 1 ноември 2015 г.
Почетното трето място зае независимият кандидат Ангел Манолов, за когото гласуваха 4714 избиратели - 26.74%. Четвърти резултат записа Венко Балтаджиев от АБВ с 2.09%, пети се нареди Атанас Водев от “Нова алтернатива” с 1.74% и шести Антон Русинов от Атака с 1.47%. (Подробни неофициални резултати за кметския вот по секции - на стр. 2)
Изборният ден започна нормално в общо 50-те секции. Още в първите часове в повечето секции се образуваха опашки. Основна причина за по-бавното гласуване бе, че желаещите да участват в националния референдум трябваше да влизат втори път в тъмната стаичка. Едва в средата на деня от ЦИК излязоха с разпоредба избирателите да получават бюлетините за местния вот и за референдума наведнъж и да гласуват само с едно влизане в тъмната стаичка.
Не закъсняха и жалбите до Общинската избирателна комисия (ОИК). От Кръстава дойде сигнал, че членове на СИК нарушават тайната на вота, като гледат как се гласува при сгъването и разгъването на бюлетините. От ОИК направиха проверка и размениха членовете на СИК, които отговарят за местните избори и за референдума. БСП сигнализира, че в Грашево служители на ДЛС “Чепино” агитират за определена политическа сила и принуждават гласоподаватели да гласуват за нея. От ГЕРБ подадоха жалба за разлепени агитационни материали в близост до 20 и 21 секция в центъра на Чепино, след което афишите бяха отстранени. МК “Бъдеще за Община Велинград” подаде жалба, че в секция 20 се води незаконна агитация от страна на кандидати за съветници. Секция 20 в читалището в Чепино, където гласуват ромите от Анезица, бе една от най-горещите точки през целия изборен ден. Друга такава секция бе 17 - през деня от МК “Бъдеще за Община Велинград” сигнализираха, че членове на СИК късат предварително бюлетини, за което бе издадено указание от ОИК да не се прави. Вечерта местната коалиция подаде нова жалба, че в 17 СИК техни официални представители не са допуснати да присъстват на преброяването на резултатите.
След напрегнатия ден започна също напрегната дълга нощ. Три часа след края на гласуването в ОИК постъпи протокол с резултати само от малобройната секция в Дома за стари хора “Ела”. Повечето от секционните комисии дойдоха късно през нощта, като голяма част от протоколите бяха с грешки. Гласуването с преференции направи обработването на протоколите по-трудно от обичайно.
В крайна сметка, въпреки напрежението и трудностите, първият тур на изборите в община Велинград се проведоха при стройна организация от страна на Общинска администрация, Общинската избирателна комисия, преброителите от “Информационно обслужване”, членовете на СИК и служителите на МВР. Вторият тур ще бъде тази неделя, 1 ноември 2015 г.
ТемпоTuesday, April 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.04.2021
· Трима от новите депутати са от община Велинград
· Резултати като никога досега във Велинград
· Как се подредиха политическите сили в област Пазарджик
· Сериозно пренареждане на политическата карта в Ракитово
· Община Сърница – рекорди за машиния вот и за ДПС
· Двете общински здравни заведения с нови управители
· Броят на случаите с Ковид-19 остава висок
· Поздравления за празника на медиците
· Общината отново иска 3 милиона назаем от държавата
· Малки обяви: 12.04.2021
· Статистиката изследва бюджетите на 108 домакинства от областта
· Кметът на Сърница влезе в борд за сътрудничество с ОАЕ
· Европейска акредитация на СУ „Васил Левски“
· Грозно и опасно
· Читалище и млади хора в акция „Драгиново не е контейнер“
· Движение Русофили отбеляза 60 години от полета на Юрий Гагарин
· „Чепинец“ взе трите точки в Брацигово
· 60 екипажа от България и чужбина идват на национален шампионат
· СК „Беси“ стяга международен турнир
 
Всичко за велинград