Актуален брой

ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008


Предишен брой
Tuesday, January 16
· Ремонтът на Закрития басейн е под въпрос
· На 21 януари започва подготовката на „Чепинец”
· Посланици на здравето
Tuesday, January 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.01.18
· И тази зима НАП следи Велинград под лупа
· 2017: антирекорд по раждаемост, бум на сватбен туризъм
· Камионите с боклука тръгват към депото до Пазарджик
· Шест фирми искат да изготвят проект за закриване на сметището
· В Сърница гласуваха такса смет за 2018 г.
· Велинград готви мащабно представяне на “Ваканция и СПА Експо”
· Отброихме 170 г. от рождението на Ботев
· КРИМИ ХРОНИКА 09.01.18
· Бюджетите на общините за 2018 г. са без изненади
· Наши млади актьори играят в театър “Сълза и смях” в София
· Нова идея: безплатен инфотур за туристи

Търсене в архивите
Д-р Васил Павлов

специалист
хирург-урологНай-четени 2016 г.
· MЕТАЛИКА СТРОЙ - най-голямата строителна фирма на територията на община Велингра6851
· ДА ПОМОГНЕМ НА САШО ГАЙДЕВ!3602
· Защо Велинград е мястото за фабрика за пелети2968
· ГЛЕДНИ ТОЧКИ: Велинград: мина за волфрам или спа курорт2937
· Разходваме колкото имаме и развиваме общината2925
· Йоанна Сукиязова на световно в Япония2601
· Песен за Велинград ще звучи по “Родина” TВ2539
· Само “Био хотел” получи вода от Власа2373
· Наше момиче с шанс за олимпиадата в Рио2338
· До Милано и обратно: На гости при българите в Меде2023

Политически обещания за мината
Публикувано 2017-09-12 10:11:35 от Темпо


На 4 септември 2017 г. в голямата зала на Община Велинград отново се събраха много хора, дошли на поредната среща по важната за града тема за волфрамовата мина в местността „Грънчарица“. Срещата бе организирана по инициатива на кмета Костадин Коев и в нея взеха участие министърът на околната среда и водите Нено Димов, председателят на парламентарната група и зам.-председател на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатите от нашия избирателен район Десислава Тодорова, Димитър Гечев и Славчо Велков, областният управител Стефан Мирев, директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Пазарджик Костадин Гешев.


Знак за преобладаващите настроения в залата бяха плакатите: „Господа управляващи, развалете договора за концесията, за да ви повярваме!“, „Чиста природа за децата ни“, „Еко и СПА туризъм, не рудодобив“. Присъстваха и поддръжници на разкриването на мината, сред които председателят на новосъздаденото сдружение „Движение за Грънчарица и икономическо развитие на Велинград и региона“ Детелин Ендяков и местният лидер на „Атака“ Цветко Петлов.
Срещата бе водена от председателя на Общински съвет – Велинград Бельо Мандраджиев, който подчерта, че за пореден път общината заявява категоричната си позиция против рудодобива и иска да запознае министър Нено Димов с предприетите досега мерки. Кметът Костадин Коев определи събитието като среща за бъдещето на Велинград и благодари на Цветан Цветанов за положените до момента усилия Велинград да не бъде миньорско градче, а център на балнеологията и град на лечебната вода. Кметът благодари и на министъра на екологията, който дойде да се запознае с проблема на място във Велинград. След като се оказа, че в концесионната площ съществуват водохващания за питейна вода и Басейнова дирекция – Пловдив обособи исканите санитарно-охранителни зони, ситуацията вече е коренно различна и общината настоява за оценка на въздействието върху околната среда в съответствие с действителното състояние, подчерта г-н Коев. Той бе категоричен, че няма да допуснем добив на волфрам на територията на община Велинград.
Подробности за вододайните съоръжения, които кой знае защо изобщо не фигурират в доклада по ОВОС, представи адвокат Марин Божков. Той акцентира, че договорът за концесията трябва да бъде преразгледан и от него да бъдат извадени зоните на водохващанията, в които по закон са забранени добивни дейности.
От името на гражданската инициатива „За запазване на Велинград като екологично чист регион без рудодобив“ Йордан Нанов връчи на Цветан Цветанов цялата документация за водохващанията. Залата аплодира г-н Нанов, който докато беше врид управител на общинската фирма „ВКТВ“ положи много усилия за обособяването на санитарно-охранителните зони.
Министър Нено Димов подчерта, че историята с мината датира от 2009 г. и сега МОСВ и РИОСВ – Пазарджик са се опитали да прекратят процедурата по ОВОС, но са задължени да я продължат по силата на съдебно решение. В ролята си на арбитър Министерството на околната среда и водите ще приложи цялата строгост на закона, за да гарантира баланса между околната среда и икономическите дейности, каза министърът.
Народният представител Славчо Велков изрази позицията си, че при защитата на обществения интерес трябва да забравим партиите и че по въпроса за или против волфрамовата мина е нужен широк референдум, на който хората да кажат своето мнение.
Позиция „за“ мината изрази Детелин Ендяков. Първоначално част от присъстващите на срещата не пожелаха да го изслушат, но Цветан Цветанов се обърна към залата с молба да бъде чута и другата гледна точка. Според инж. Ендяков, който 20 г. е работил на „Грънчарица“, срещу мината и концесията се е изляла помия, а обособяването на санитарно-охранителните зони се прави, за да се пречи на концесионера.
Финалното изказване беше на Цветан Цветанов, който отново, както и преди година и половина, заяви: „Моята кауза е да няма мина във Велинград“. Председателят на парламентарната група и зам.-председател на ГЕРБ подчерта, че решенията ги взимат политиците и всичко е политика в този живот. Той обеща, че министър Нено Димов ще има подкрепата на депутатите от ГЕРБ, за да се защити обществения интерес Велинград да остане перла на минералните извори, а не център на рудодобив, дори и с цената на законодателни промени.
За мобилизация на цялата общественост във Велинград призова Бельо Мандраджиев, тъй като предстои на 27 септември да заседава Експертният съвет, който ще вземе решение до допълнителния доклад за ОВОС на концесионното предложение.
След закриването на срещата Цветко Петлов, който бе сред тези, които не успяха да се изкажат, остави буркан с мътна вода на масата на официалните лица, за да се види състоянието на водоизточниците в момента.
Ден след срещата Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите “Велинград - Западни Родопи” изпрати благодарствено писмо до министър Н. Димов, депутатите, К. Коев и Б. Мандраджиев, че са защитили обществения интерес за запазване здравето, питейната и менаралната вода, горите, развитието на земеделието и туризма в региона.
В рубриката „ПРЯКА РЕЧ“ публикуваме „със съкращения“ акценти от изказванията в залата.
Елена Баева

ПРЯКА РЕЧ
Костадин Коев, кмет на Община Велинград: Това е среща за бъдещето на Велинград. Искаме да помолим Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за допълнително съдействие , за цялостна, обективна, нова оценка на въздействието върху околната среда, защото ситуацията е съвсем различна. Доказа се, че концесията за волфрам попада върху стратегическата събирателна деривация „Бистрица“, върху основни питейни водоизточници. Чрез Общинския съвет и общинското дружество „ВКТВ“ общината предприе всички законосъобразни действия и регистрира санитарно-охранителни зони за питейна вода. Ситуацията е коренно различна, досегашните оценки по ОВОС не са актуални, не отразяват действителната ситуация. Добивът на волфрам е важен за някои, но за мен като кмет на СПА столицата Велинград по-важно е здравето на моите съграждани и нашите гости. Истерията с уран във водата се случи без рудодобив, представете си както би било, ако имаме такъв във вододайната зона на Велинград! Затова настояваме за ОВОС в съответствие с действителното състояние и МОСВ да информира Министерството на енергетиката, че не всички обстоятелства са били оценени и има укрити факти. За всички непредубедени хора това е ясно. Няма да допуснем на територията на община Велинград добив на волфрам и молим да подкрепите нашата справедлива кауза.

Марин Божков, адвокат: Преди година и половина ме помолихте да се занимая с казуса. Опитах се да направя анализ, който да прилича на цветна снимка, колкото се може по-точна. Обществеността на Велинград на практика е единодушна, че не желае рудодобив, който ще повлияе отрицателно на здравето, пътната инфраструктура и статуса на СПА столица. Заедно с представители на „ВКТВ“ посетихме концесионната територия. На място ясно се виждат водохващанията, които са големи бетонови съоръжения. През центъра на концесионната площ минава деривация „Бистрица“ – огромен канал и тунел, които не може да не са били забелязани. Виждат се следи от сондажи на около 5 метра от съоръженията, които доставят вода за пиене. Взехме проби от водата – резултатите са доста различни от данните в РИОСВ. За да не забележиш тези водохващания, трябва да имаш сериозен проблем с очите или със съвестта. Направихме карта, която да наложи съоръженията за водоснабдяване върху концесионната площ. Оказва се, че насипището за стерил на мината е буквално върху водовземанията! Ясно е, че при рудодобива никой не вади само един елемент – волфрам. Дъждовете ще отмиват във водохващанията и много други елементи, което е игра със заредено оръжие. Липсват всякакви документи за санитарно-охранителни зони! Възможно ли е? По данни на възрастни хора преди години заграждения там е имало. В доклада по ОВОС не е споменато нищо за основни питейни водоизточници, които са важни се само за Велинград, а и за Ракитово, Батак и язовир „Батак“. Договорът за концесията трябва да бъде преразгледан и от него да бъдат извадени зоните на водохващанията, в които законът забранява добивни дейности. Ако местната общност е единодушно против рудодобива, тя трябва да се мобилизира и да отстоява позицията си. Политическата воля не може да замести активността на гражданите.

Д-р Димитър Станчев, Гражданска инициатива „За запазване на Велинград като екологично чист регион без рудодобив“: За медицинската част е говорено много, внесли сме и становища в РИОСВ. В доклада по ОВОС има драстични пропуски и бездушен цинизъм. Разбирам желанието за богатство, но неоценимото богатство е здравето на хората. Земната кора в района на Северозападните Родопи е дебела 62 километра – неимоверно благо за минната индустрия. Но много по-важно е да запазим телесното и душевно здраве на жителите и гостите на тази благословена от Бога долина.

Славчо Велков, народен представител от БСП: Интересите на община Велинград трябва да са на първо място. Който си позволява да загърби обществения интерес за сметка на корпоративния, стига до вредоносни резултати. Съобщенията за уран във водата на Велинград се оказаха дълбоко неверни, фалшиви новини, но се видя нагласата на туристите, част от които побързаха да си отменят резервациите. Защитата на обществения интерес налага да забравим за партиите. Народните представители от Велинград сме си дали сума, когато се защитава интерес на общината, да забравим партиите. Срещнах се с хора, които са „за“ мината и с хора, които са „против“. Ако искаме да сме с чисти лица и сърца по този въпрос, трябва да се направи широк референдум в общината и хората да кажат!

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Тази история започва през 2009 г. – година, от която сме наследили редица проблеми. МОСВ и РИОСВ – Пазарджик се опитаха да прекратят процедурата по ОВОС за волфрамовата мина, след като стана ясно, че липсват санитарно-охранителните зони. Но съдебното решение ни принуждава да продължим процедурата и на 27 септември 2017 г. във Велинград ще се проведе Експертен съвет. В същото време обявихме санитарно-охранителните зони, които са гарант за чистотата на водата и забраняват добивни дейности. Като министър съм поел ангажимента да се търси баланс между околната среда и икономическите дейности, като целрта е максимален брой хора да живеят добре. МОСВ ще приложи цялата строгост на закона, за да гарантира този баланс. Не може да се допусне замърсяване на околната среда, защото най-ценен ресурс е здравето на хората. Процедурно трябва да е ясно, че докладът по ОВОС се пише от фирма, на която плаща концесионерът. Нашата роля е да сме неутрален арбитър, за да се излезе с решение.

Детелин Ендяков, председател на сдружение „Движение за Грънчарица и икономическо развитие на Велинград и региона“: Ние искаме да кажем истината. Няма уран, няма арсен! За да се пречи на концесионера, сега изведнъж се обособиха санитарно-охранителни зони. Никъде във водната стратегия Грънчарица не фигурира като вододайна зона. Кой има интерес този регион да запада? Проектът „Грънчарица“ не е от регионално, а от национално и европейско ниво.

Цветан Цветанов, председател на парламентарната група и зам.-председател на ПП ГЕРБ: Моята кауза е да няма мина във Велинград. Когато се взимат управленски решения, ги взимат политиците. Всичко е политика в този живот! Много политически решения са взимани през годините, но никой не понася политическа отговорност за решението от 2009 г. ! Имаше ли кмет Община Велинград тогава, който да алармира, както сега го прави кметът Коев?! През 2015 г. той наследи Община Велинград с 22 милиона лева задължения, защото някой не е управлявал общината както трябва. Две години по-късно задълженията са 16 милиона лева. На базата на стабилността на държавата общественият интерес трябва да бъде защитен. Тази среща е, за да може министърът на екологията да стане съпричастен към каузата на Велинград като добра туристическа дестинация. Да се запитаме има ли необходимата инфраструктура за рудодобив – всеки ден над 70 камиона ще минават през дефилето?! Днес на срещата в Кръстава нямаше един човек от селото, който да е за мината! Поемаме ангажимента 12-километровият път за Кръстава, който е без никаква инфраструктура, да се прехвърли към общината, за да може тя да кандидатства по европейски програми и да го ремонтира. Ние ще защитим каузата на Велинград и интересите на тези, които искат Велинград да се развива. Активна роля за това играят кметът и председателят на Общинския съвет, които заедно защитават този интерес. Благодарим на министър Нено Димов – човек, на когото може да се гласува доверие и ще бъде подкрепен от парламентарната група на ГЕРБ. Велинград не е на която и да е партия, а е перла на минералните извори и трябва да бъде защитен, дори да се наложат законодателни промени. Обичаме ви и ще бъдем постоянно с вас!Tuesday, January 16
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 16.01.18
· Какъв въздух дишаме във Велинград?
· Туризмът в СПА столицата бележи 11% ръст
· Освобождение?! От какво?
· Шок
· АКО МЕ ПОПИТАТ: „Там, дето аз съм пораснал…“
· С 800 000 лева общината ще разширява училищна детска градина
· КРИМИ ХРОНИКА 16.01.18
· Ракитово и Сърница обявиха големи поръчки за ремонт на улици
· Проверяват всички пешеходни пътеки
· Местният парламент на Велинград с най-много решения в областта
· Енергийна ефективност в административна сграда
· СРЕЩА: КМЕТЪТ ГОСТУВА НА РОТАРИ
· 7 от 12 общини в областта вече имат видеонаблюдение
· В неделя Велинград ще празнува Бабинден
· Малки обяви: 16.01.18
· Дронове ще следят почистването на реките
· “От урва на урва и от век на век”
· На гости в Грашево
· Двама от СК „Атлас“ в челото на ранглистите
 
Всичко за велинград