Актуален брой


ПРОДАВА

ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Предишен брой
Tuesday, July 10
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 10.07.18
· Празници по време на ремонт
· Право на отговор: „Заедно да вървим напред“
· Велинград и символите му. Минало и настояще.
· Санират по 3 сгради в трите квартала за 2.4 милиона лева
· Това са улиците, които общината ще ремонтира това лято
· „Водев чарк” е готов, чака разрешение от РЗИ
· Изискването за шофьорска книжка не е дискриминация
· Окръжна прокуратура проверява сигнали за мъртви кучета на Юндола
· Вицепрезидентът Илияна Йотова уважи празника на Ракитово
· 120 години храм на духовното и непреходното
· Вода се лее - прелива, но хорото се вие - извива
· Малки обяви: 10.07.18
· Хоризонти за изкуство в Света Петка
· Турция – ориенталска приказка

Търсене в архивите
Д-р Васил Павлов

специалист
хирург-урологНай-четени 2016 г.
· MЕТАЛИКА СТРОЙ - най-голямата строителна фирма на територията на община Велингра11346
· ДА ПОМОГНЕМ НА САШО ГАЙДЕВ!3951
· Защо Велинград е мястото за фабрика за пелети3741
· ГЛЕДНИ ТОЧКИ: Велинград: мина за волфрам или спа курорт3311
· Разходваме колкото имаме и развиваме общината3239
· Йоанна Сукиязова на световно в Япония2985
· Песен за Велинград ще звучи по “Родина” TВ2963
· Само “Био хотел” получи вода от Власа2888
· Наше момиче с шанс за олимпиадата в Рио2632
· До Милано и обратно: На гости при българите в Меде2296

Идеята за обединение на туристите катастрофира в стари скандали
Публикувано 2018-02-06 10:04:21 от Темпо


Двете туристически дружества във Велинград - “Юндола” с председател Неда Панайотова и “Юндола-1919” с председател Борис Голомехов избраха датата 3 февруари 2018 г., за да проведат общи събрания. Целта бе членовете на дружествата да вземат решения за обединение и да се насрочи дата за провеждане на обединително събрание. Разделението настъпи през 2003 г., а в самия край на 2017 г. със съдействието на кмета Костадин Коев, ръководството на Българския туристически съюз (БТС) и Инициативния комитет “Да поработим за Велинград” се стигна до идеята за обединение.


Но след 3 февруари по всичко личи, че пътят от идеята до истинското обединение, ще бъде стръмен и осеян с препятствия. Истинските туристи са свикнали с трудни горски пътеки, но в случая изпитанията са от съвсем друг характер.
И двете събрания претърпяха пълен провал. В уречените часове нито едно от дружествата не успя да събере кворум. Което не е изненада, защото явно липсва яснота какъв е точният брой на членовете на “Юндола” и “Юндола-1919” към момента. А това ще се окаже проблем и при провеждането на обединително събрание, където ще бъде от голяма важност колко туристи имат право на глас при учредяването на новото дружество, избора на неговото име и на новото ръководство. Без ясни критерии е възможно повторението на познати сценарии за опорочаване на гласуването.
Независимо, че нямаха кворум, събранията все пак се проведоха. Сутринта се събраха членове на ТД “Юндола-1919”. Председателят Борис Голомехов каза, че предварително обявеният дневен ред има само точка: насрочване на общо събрание за обединение. Той предложи и проект за решение - събранието да се състои на 17 март 2018 г. и да бъде даден мандат на Управителния съвет за провеждане на предварителни уточняващи срещи с представители на ТД “Юндола”. Нашето дружество “Юндола-1919” е легитимното и затова трябва да настояваме бъдещото обединено дружество да носи това име, подчерта Борис Голомехов. Повечето от присъстващите се съгласиха с предложението за името, но заваляха въпроси по други важни теми. Как ТД “Юндола-1919” е легитимно, след като не са провеждани отчетни събрания всяка година и отчетно-изборни събрания на всеки 5 години, както изисква уставът. Защо на това последно събрание не се прави отчет за дейността, договорите и приходите на дружеството. Правени ли са ревизии и защо няма отчет на контролно-ревизионната комисия. Борис Гаджанов каза, че е очаквал да има отчет и че нито веднъж в последните години не се е събирал Управителният съвет на ТД “Юндола-1919”. За отчет за сключените договори, за да се успокоят страстите, настояха още Любка Зинкова, Митра Чопева и София Ключкова. Г-жа Ключкова обърна внимание върху всеизвестния факт, че част от хижите като “Кладова” са превърнати в конюшни. Единственото изключение е хижа “Христо Смирненски” на Куртово, за което туристите благодарят на наемателя Георги Банев, но искат да знаят какви са приходите на дружеството от наеми и членски внос. Последваха обвинения от страна на Г. Банев към София Ключкова, че е “на всяка манджа мерудия”. Думите и страстите ескалираха, а председателят Борис Голомехов заяви, че подава оставка от поста и напусна залата. На събранието се изговориха още много неща с поглед към миналото, но така и не се взеха никакви работещи решения за бъдещето.
Часове по-късно в залата на Туристическия информационен център се събраха едва десетина членове на ТД “Юндола”. Председателката Неда Панайотова обяви, че идеята е да се изберат 5 човека със стаж най-малко от 15 години, които да са представители на дружеството на обединителното събрание. Тя посочи за водещ на събранието Васил Марков. От своя страна той обяви, че участва “от името на кмета”. Неда Панайотова допълни, че помолила кмета Костадин Коев и той избрал Васил Марков да стане председател на ТД “Юндола”, за да тръгне напред дружеството.
От този момент нататък събранието се превърна във взаимни нападки и обвинения. Митра Чопева и Стефка Илинова настояха за отчет за активите и пасивите на ТД “Юндола”, за да се знае с какви членове и приходи то ще влезе в обединеното дружество. Недка Панайотова бе категорична, че отчетът вече е минал на събрание през 2017 г. и са се събрали за друго. Тонът стана толкова невъздържан и висок, че част от присъстващите напуснаха залата. Останалите поставиха въпроси за приходите от хижа “Юндола” и свързаните с нея дела, които останаха бе отговор. Туристи с дълъг опит и стаж се питаха къде са младите, може ли това да бъде чета и къде е войводата. И като че ли единствената останала обща кауза бе, че пътеките и баирите са свободни за всички...
Неда Панайотова предложи в обединителното събрание да вземат участие 5 човека, избрани на събранието през 2017 г. Но не можа да каже техните имена, а и в залата не бе останал кворум за каквото и да е гласуване.
В крайна сметка събранията (доколкото изобщо бяха легитимни при липсата на кворум) изобщо не гласуваха решения за обединение. Сега се планират нови събрания и нови дати за обединително събрание. Но опасността от нов градеж върху стари и прогнили основи остава! На 3 февруари за пореден път стана ясно, че през годините е натрупана грамада от проблеми, свързани най-вече със собствеността върху хижите и другите съградени от велинградските туристи обекти. Важно е на тези въпроси най-после да има ясни и коректни отговори. На срещата през декември от БТС обещаха да предоставят на кмета К. Коев цялата документация и всички договори за туристическите бази на територията на общината. Ако това не е станало, трябва да се настоява обещанието да бъде изпълнено. Обединението не бива да е повод за замитане на миналото и за удобно за някои затваряне на страниците. Дошло е време БТС и двете дружества да извадят на бял свят фактите кой и срещу какво ползва Туристическия дом “Кисловодск”, хотел “България” в кв. Чепино, хижите на Юндола и Куртово, къмпинг “4-ти километър”, както и кой носи отговорност за разсипването на ред други туристически обекти. Друг начин за истинско обединение и развитие трудно ще бъде намерен.
Елена БаеваTuesday, July 17
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 17.07.18
· Кой ще бъде новият председател на Общинския съвет?
· Проблемите с водата ще се решават “на парче”
· Резултат от пробите:Водата от „Водев чарк“ е добра за пиене
· Четирима спечелиха награди от играта на парк-хотел “Олимп”
· ПОКАНА/ОБЯВА МИГ Белово, Септември, Велинград
· Общината ще изгради близо 5 км нови водопроводи с пари от ПУДООС
· Ново събрание на ТД “Юндола” потвърди решенията на старото
· Сърница получи средства за укрепване на пътища
· ПРАВО НА ОТГОВОР: Отворено писмо до г-н Христо Бойчев
· ПРАЗНИЦИ НА КУЛТУРАТА’2018
· Насаме с Борис Христов
· 11 местни художници рисуваха “С Велинград в сърцето”
· 4 дни „Балканско веселие“ на стадиона във Велинград
· Диря по пътя
· “Казвам се Стойна,... започвам от Днес”
· Мехмед Атипов съчета класика и модерност
· “Камино - пътят на завръщането”
· “Дъга над Клептуза” - утвърдена сцена за млади таланти
· И спортът бе част от Празниците
 
Всичко за велинград