Актуален брой

ПРОДАВА

ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Предишен брой
Tuesday, May 14
· Седмица на спорта
Tuesday, May 07
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 07.05.19
· Къща за гости на Юндола разклати фонд “Земеделие”
· За разделното събиране на отпадъци и още нещо…
· ЦИК определи секциите за машинно гласуване
· Как гласувахме на предишните евроизбори
· На 14 май НОИ прави приемна за пенсиите във Велинград
· 75 години от смъртта на Вела Пеева
· 2 години затвор за заливане със сярна киселина
· Приключиха делата срещу 13-те имами за радикален ислям
· Ремонтът на ул. “Т. Стайков” продължава
· Авария след авария...
· КРИМИ ХРОНИКА 07.05.19
· Христо Семерджиев - 80 години с усмивка
· „Златна муза“ за „Чепинският змей“

Търсене в архивите
Д-р Васил Павлов

специалист
хирург-урологИЗБОРИ 2019
Ансамбъл “Чепино” кани на юбилей с “Чепинският змей”
Публикувано 2018-05-08 09:02:19 от Темпо


Ако правите планове за седмицата, запазете вечерта на 11 май (петък) и идете на площада в кв. Чепино. Очаква ви незабравима среща с “Чепинският змей”. Така се нарича постановката, която Представителният ансамбъл за народни песни и танци “Чепино” ще изпълни по случай своя 65-годишен юбилей. “Чепинският змей” ще бъде кулминацията в една богата програма с участието на бивши и настоящи самодейци. А за новаторския подход, който е в основата на спектакъла, разговаряме с автора на неговата хореография и ръководител на детския ансамбъл “Чепинче” Аделина Пещерска.


- Как се роди идеята за “Чепинският змей”? - Ще честваме 65 години от създаването на нашия ансамбъл, а той е “Чепино”. Искахме да направим нещо, което не е правено във Велинград и затова решихме да представим танцова постановка на основата на легендата за Чепинския змей.
Ще я разкажа накратко: преди векове Чепинското корито било голямо езеро, в което живеел змей. За да дава вода на хората, всяка година искал по една девойка. Когато дошъл ред на любимата на овчарчето, той решил да надхитри змея. Сложил тлееща прахан и кремък в торбичката, която носела девойката. Когато змеят я изял, праханта се запалила в стомаха му. Змеят започнал да гори и да се мята, а с опашката си разцепил долината. Езерото изтекло към Пазарджик, където и сега има местност Песо поле, защото на това място според легендата кучета разкъсали змея. Така се образувала китната Чепинска котловина.
Легендата съществува в различни варианти, включена е в сборник на Ангел Каралийчев, пази се в Историческия музей. Има вариант, в който старец води магаре, в Чепино дори още се помни името на дядото - Панакуди. Има и друг вариант, в който овчарчето е затиснало устата на змея с гега, която в Драгиново наричат остен. Говорихме с фолклористи и възрастни хора от Драгиново и Чепино. Съветвахме се с проф. Албена Георгиева, автор на научния труд “Змей, змеица, ламя и хала”. Според народната митология змеят е пазител на селището, той пази територията, а девойката е жертва, курбан и чрез своята саможертва спасява хората. В българския фолклор, както и при други народи, има много змейове. Но повечето от тях живеят в пещери, докато нашият е в езеро. В легендата не се споменава, че девойката е спасена. Но в нашия танц овчарчето я спасява.
- Как превърнахте легендата в танц?
- Специално за спектакъла първо събрахме музика от нашия край. Ходихме на терен в Драгиново, в Горно и Долно Бирково. Върху местните песни Петър Кръстев, който е композитор и диригент на оркестъра на ансамбъл “Пирин”, ни написа музика. Той успя да предаде модерно звучене на нашия фолклор и зрителите ще се убедят в това.
Спектакълът е в три части: Родопска, Пиринска и Пазарджишка. Цялата легенда ще покажем с танц, като хореограф съм аз. Не използваме декори и други помощни средства, но се надяваме, че публиката ще гледа танцьорите и ще си представи езерото, змея, гората, девойката и овчарчето, разцепването на котловината...
- Как танцьорите се справят с това предизвикателство?
- В спектакъла участват ПФАНПТ “Чепино”, деца от ансамбъл “Чепинче” и танцьори от клуб “Надежда”. Децата много се впечатлиха от легендата и от възможността да се включат. От месец танцуваме всеки ден. Идеята се прие много добре, защото в 65-годишната история на ансамбъла такова нещо не е правено. Танцов спектакъл на основата на легенда не е правен не само в Чепино, но и във Велинград. Иновативно е и за НЧ “Св.св. Кирил и Методий-1905”, и за града. Надяваме се легендата да оживее по един модерен начин, с нашата музика и хореография, със съвременни аудио-визуални ефекти да я пренесем в XXI век.
Елена БаеваTuesday, May 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.05.19
· Велинградски проблеми: една година по-късно
· Юбилеят на СУ “Св.св. Кирил и Методий” - празник за Велинград
· Гергьовден – тачен празник във Велинград
· Драмата с духовите оркестри продължава
· Няма пари за цялостно асфалтиране на пътя Велинград - Сърница
· ДФЗ ще финансира училищни проекти във Велинград и Света Петка
· Читалището в Костандово чества 100 години
· Ще правят нова спортна площадка в Дорково
· КРИМИ ХРОНИКА 14.05.19
· Тройният празник 9 май
· Малки обяви: 14.05.19
· Първите дарения постъпват в Общинския фонд за лечение
· Нови успехи за „Караоке”
· Седмица на Алеко
· С много обич и грижи към децата
· Градският хор и камерен оркестър в пълна хармония
· Шест пъти злато за ПК „Белмекен“
· 19 плувци от “Чепинец” спечелиха 12 медала
· И на теория вече „Чепинец” не може да е първи
 
Всичко за велинград