Актуален брой

ПРОДАВА

ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Предишен брой
Tuesday, March 19
· Велинградчанки спечелиха 4 медала на държавния шампионат в Боровец
· 9 медала за ПК “Чепинец” в Благоевград
· ПК „Белмекен“ на МТ „Пирин“
· Надпревара за „Купа Велинград 2019”
· Успешен шампионат за състезателите по ММА
· „Чепинец” допусна загуба в Мирянци
· Малките футболисти започват на 24 март
Tuesday, March 12
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 12.03.19
· Пореден ремонт - поредни съсечени дървета
· Преди изборите: ремонти и политици в Драгиново
· Окръжният съд праща адвокат и бивш зам.-кмет на Ракитово в затвора
· Въпроси и отговори за Анезица
· ВОДЕНО ОТ ОБЩНОСТИТЕ МЕСТНО РАЗВИТИЕ МИГ «БЕЛОВО, СЕПТЕМВРИ, ВЕЛИНГРАД»
· Обжалват голямата обществена поръчка за инсталации за отпадъци
· Велинградско присъствие в Берлин

Търсене в архивите
Д-р Васил Павлов

специалист
хирург-уролог
“Чепинският змей” - мост между минало и бъдеще
Публикувано 2018-05-15 09:36:59 от Темпо


65-ият юбилей на Представителния ансамбъл за народни песни и танци "Чепино" към ОНЧ “Св.св. Кирил и Методий-1905” показа колко е важно до хубавите спомени от миналото да греят смелите мечти за бъдещето. На голямата сцена в центъра на кв. Чепино си дадоха среща самодейци от различни поколения и заедно сътвориха “Чепинският змей” - танцов спектакъл, какъвто Велинград вижда за първи път! Затова публиката (също от различни поколения) се изправи на крака, пя заедно “Питат ли ме дей зората” и дълго аплодира, а възгласите “Браво, Ади!” бяха напълно заслужени.


Ансамбъл "Чепино" е създаден през 1953 г., когато под ръководството на Димитър Ганев се обединяват отделните фолклорни звена на читалището. Първото постижение е през 1956 г. - второ място на републикански фестивал. По това време към ансамбъла работи Димитър Мечев. През 60-те години ръководител става Никола Юнчев, който оставя дълбока следа и богат репертоар в женския народен хор. През 1975 г. е създадена МФГ "Чепинци” с основател и ръководител Георги Василев-Джото. През 1990 г. започва работа Боян Байраков, който е главен художествен ръководител. Редица музиканти са минали през ансамбъла, сред тях незабравимите Димитър Похлупков и дългогодишният секретар на читалището и ръководител на оркестъра Димитър Кантарев. Богатият репертоар на ПАНПТ “Чепино” включва песни и танци от всички фолклорни области на България, които самодейците прославят в Сърбия, Македония, Гърция, Русия, Германия, Франция и др. Днес ансамбълът се стои от мъжка фолклорна група с ръководител Георги Василев, женски народен хор с ръководител Ели Саздова, оркестър с ръководител Иван Пещерски и танцов състав с хореограф и главен художествен ръководител на ансамбъла Боян Байраков. През 2014 г. е удостоен с титлата “Представителен” към национална секция на ЦИОФ-България.
Юбилеят стана повод грамоти и медали от Съюза на народните читалища да получат юбилярите на ансамбъла: Атанас Палигоров - почетен член на ОНЧ "Св. Св. Кирил и Методий-1905", Георги Василев, Боян Байраков, Йорданка Кехайова, Миглена Бозева и Мария Чорбаджиева - председател на ОНЧ “"Св. Св. Кирил и Методий-1905". А пожелания за попътен вятър получи абитуриентката Мария Чучкова.
Първата част на концерта разкри богатството на българския фолклор: "Село, село" по хореография на Боян Байраков и музика, подбрана от Димитър Кантарев; песните "Какво е чудо станало" и "Бре, Йоване" в изпълнение на МФГ "Чепинци"; "Момче-македонче" с хореограф Боян Байраков и подбор на музиката от Иван Пещерски; "Тъпани бият" - надсвирване на наследниците на бившия музикант Румен Машев; "Танцови спомени" - изпълнение на танцьори ветерани; песните "Мило ми е" и "Мъгла падна, Невене" в изпълнение на Женския народен хор към ПАНПТ "Чепино".
Очакваната кулминация бе "Чепинският змей" с хореография от Аделина Пещерска, музика и аранжимент - Петьо Кръстев, консултант - доц. Георги Гаров. Водещата Таня Карова припомни старата легенда, а танцьорите я пресъздадоха във вълнуващ и красив спектакъл. Прекрасната музика, дошла от недрата на нашите Родопи, стана част от магията на танца. Оживяха героите - овчарчето, неговата любима, страшният Чепински змей. Оживя природата - видяхме езеро, вода и гора, почувствахме вятър и огън. Оживя историята за това как любовта може да бъде по-силна дори от Змея, как доброто трябва да се бори срещу злото, колко безценна е саможертвата... Браво на авторите и на всички участници! Те показаха, че фолклорният ансамбъл с 65 години история не лежи на стари лаври, а твори по модерен и новаторски начин, по канона на XXI век. Факт, който бе оценен и от “Пловдив - Европейска столица на културата” с финансова подкрепа за проекта на ОНЧ “Св.св. Кирил и Методий-1905”.
Щафетата е предадена. А това е гаранцията, че ПАНПТ “Чепино” продължава напред и нагоре. “Чепинският змей” не е само легенда - той тепърва ще носи още успехи за ансамбъла и читалището!
Елена БаеваThursday, March 21
· ОБЯВА МИГ Белово, Септември, Велинград
Tuesday, March 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 19.03.19
· Велинград расте един път и половина, имоти влизат в регулация и поскъпват
· Общината дава 90 000 лева заем на медицински център
· От “8-ми март” стартира ремонт на 5 улици
· Славчо Велков напусна парламента, остава сътрудник на К. Нинова
· Болницата и Община Сърница в съдебен спор за имот в м. Орлино
· При акция откриха незаконни 9400 литра дизел
· Полицията задържа дилър на наркотици
· Велинград празнува Тодоровден на поляните на Гергевана
· Кушии за Тодоровден се проведоха в Ракитово
· 97 г. от рождението на Вела Пеева
· УОГС „Юндола“ ще плати глоба заради пистата на „Старина“
· Малки обяви: 19.03.19
· Забранява се събирането на 24 вида лечебни растения
· Лайънс клуб с нови полезни идеи
· Музеят организира Мастер клас по шиене на гоблени
· С общи усилия закупихме акордеон
· Музикантите от ОДК показаха класа
· Като полъх на вятър и песен на чанове
 
Всичко за велинград