Актуален брой

ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008


Предишен брой
Tuesday, June 19
· Злато в многобоя
· За първи път Седмица на спорта
· Лекоатлетически турнир “Аз избирам спорта, а не дрогата”
· “Еко драйв” мина през Велинград
Tuesday, June 12
· МИГ Белово, Септември, Велинград - ОБЯВА
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 12.06.18
· “ВКТВ” обещава да реши проблемите с водоподаването до края на юни
· Задържаха общински съветник за незаконна търговия с дървесина
· Граждани събраха 4849 подписа в защита на Пневмоболницата
· “КМД” разкрасява града с цветя и зеленина
· Община Ракитово организира мултикултурно зелено училище
· Национална гражданска инициатива „7000“
· Мариам Маврова с две награди от конкурс в Казахстан
· Президентът награди утрешни будители
· Незабравими шлагери звучаха на фестивала на старата градска песен

Търсене в архивите
Д-р Васил Павлов

специалист
хирург-урологНай-четени 2016 г.
· MЕТАЛИКА СТРОЙ - най-голямата строителна фирма на територията на община Велингра10855
· ДА ПОМОГНЕМ НА САШО ГАЙДЕВ!3922
· Защо Велинград е мястото за фабрика за пелети3629
· ГЛЕДНИ ТОЧКИ: Велинград: мина за волфрам или спа курорт3281
· Разходваме колкото имаме и развиваме общината3217
· Йоанна Сукиязова на световно в Япония2947
· Песен за Велинград ще звучи по “Родина” TВ2916
· Само “Био хотел” получи вода от Власа2836
· Наше момиче с шанс за олимпиадата в Рио2597
· До Милано и обратно: На гости при българите в Меде2272

“Чепинският змей” - мост между минало и бъдеще
Публикувано 2018-05-15 09:36:59 от Темпо


65-ият юбилей на Представителния ансамбъл за народни песни и танци "Чепино" към ОНЧ “Св.св. Кирил и Методий-1905” показа колко е важно до хубавите спомени от миналото да греят смелите мечти за бъдещето. На голямата сцена в центъра на кв. Чепино си дадоха среща самодейци от различни поколения и заедно сътвориха “Чепинският змей” - танцов спектакъл, какъвто Велинград вижда за първи път! Затова публиката (също от различни поколения) се изправи на крака, пя заедно “Питат ли ме дей зората” и дълго аплодира, а възгласите “Браво, Ади!” бяха напълно заслужени.


Ансамбъл "Чепино" е създаден през 1953 г., когато под ръководството на Димитър Ганев се обединяват отделните фолклорни звена на читалището. Първото постижение е през 1956 г. - второ място на републикански фестивал. По това време към ансамбъла работи Димитър Мечев. През 60-те години ръководител става Никола Юнчев, който оставя дълбока следа и богат репертоар в женския народен хор. През 1975 г. е създадена МФГ "Чепинци” с основател и ръководител Георги Василев-Джото. През 1990 г. започва работа Боян Байраков, който е главен художествен ръководител. Редица музиканти са минали през ансамбъла, сред тях незабравимите Димитър Похлупков и дългогодишният секретар на читалището и ръководител на оркестъра Димитър Кантарев. Богатият репертоар на ПАНПТ “Чепино” включва песни и танци от всички фолклорни области на България, които самодейците прославят в Сърбия, Македония, Гърция, Русия, Германия, Франция и др. Днес ансамбълът се стои от мъжка фолклорна група с ръководител Георги Василев, женски народен хор с ръководител Ели Саздова, оркестър с ръководител Иван Пещерски и танцов състав с хореограф и главен художествен ръководител на ансамбъла Боян Байраков. През 2014 г. е удостоен с титлата “Представителен” към национална секция на ЦИОФ-България.
Юбилеят стана повод грамоти и медали от Съюза на народните читалища да получат юбилярите на ансамбъла: Атанас Палигоров - почетен член на ОНЧ "Св. Св. Кирил и Методий-1905", Георги Василев, Боян Байраков, Йорданка Кехайова, Миглена Бозева и Мария Чорбаджиева - председател на ОНЧ “"Св. Св. Кирил и Методий-1905". А пожелания за попътен вятър получи абитуриентката Мария Чучкова.
Първата част на концерта разкри богатството на българския фолклор: "Село, село" по хореография на Боян Байраков и музика, подбрана от Димитър Кантарев; песните "Какво е чудо станало" и "Бре, Йоване" в изпълнение на МФГ "Чепинци"; "Момче-македонче" с хореограф Боян Байраков и подбор на музиката от Иван Пещерски; "Тъпани бият" - надсвирване на наследниците на бившия музикант Румен Машев; "Танцови спомени" - изпълнение на танцьори ветерани; песните "Мило ми е" и "Мъгла падна, Невене" в изпълнение на Женския народен хор към ПАНПТ "Чепино".
Очакваната кулминация бе "Чепинският змей" с хореография от Аделина Пещерска, музика и аранжимент - Петьо Кръстев, консултант - доц. Георги Гаров. Водещата Таня Карова припомни старата легенда, а танцьорите я пресъздадоха във вълнуващ и красив спектакъл. Прекрасната музика, дошла от недрата на нашите Родопи, стана част от магията на танца. Оживяха героите - овчарчето, неговата любима, страшният Чепински змей. Оживя природата - видяхме езеро, вода и гора, почувствахме вятър и огън. Оживя историята за това как любовта може да бъде по-силна дори от Змея, как доброто трябва да се бори срещу злото, колко безценна е саможертвата... Браво на авторите и на всички участници! Те показаха, че фолклорният ансамбъл с 65 години история не лежи на стари лаври, а твори по модерен и новаторски начин, по канона на XXI век. Факт, който бе оценен и от “Пловдив - Европейска столица на културата” с финансова подкрепа за проекта на ОНЧ “Св.св. Кирил и Методий-1905”.
Щафетата е предадена. А това е гаранцията, че ПАНПТ “Чепино” продължава напред и нагоре. “Чепинският змей” не е само легенда - той тепърва ще носи още успехи за ансамбъла и читалището!
Елена БаеваTuesday, June 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 19.06.18
· Водната стратегия 2 години по-късно
· Проект на БСП обединява юбилея и сигурността
· МИГ Белово, Септември, Велинград - ПОКАНА/ОБЯВА
· ДПС и ДОСТ се обявиха против решението за паметна плоча на ген. Семерджиев
· Велинград гледа към БСБСПА
· КРИМИ ХРОНИКА 19.06.18
· Сърница и съседните общини получиха 9.6 милиона за инсталации за отпадъци
· Две нови интернет кампании набират средства за кръста
· ПРЯКА РЕЧ: Чужд сред свои
· УОГС “Юндола” първи “Най-добър секач”
· “Ти си това, което четеш”
· Примерът на успелите
· Малки обяви: 19.06.18
· Откриването на клон на “ВИТА” в Поморие е народополезно дело
· ТК “Росица” зареди адреналин на фестивал в Кранево
· Шест звънчета, седем награди
· Изгряваща звезда
· Първи стъпки в приказния свят на книгите
· Ново общо събрание на ТД “Юндола” заради стар устав
 
Всичко за велинград