Актуален брой


ПРОДАВА

ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Предишен брой
Tuesday, December 11
· Иван Гергов с нови победи в бокса
· ТД „Юндола“ на прага на столетие
· Двойки на „Импулс” спечелиха 5 комплекта медали в Марибор
· Успех за момчетата на „Велинград волей“
Tuesday, December 04
· ОБЯВА МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.12.18
· Какво (не) свърши общината за 10 години на Клептуза
· Нови спорове за минералната вода в Драгиново
· Само 7 от 20 кметове на кметства се отчетоха пред Общинския съвет
· Докато мъдрите се намъдруват...
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 29.10.18
· ПРЯКА РЕЧ: Кому е нужно това...? Защо...?
· Златното време на Недялко Йорданов
· Младши-автоконтрольор получи акт за неправилно паркиране
· КРИМИ ХРОНИКА 04.12.18

Търсене в архивите
Д-р Васил Павлов

специалист
хирург-урологНай-четени 2017г.
· Нека музиката бъде с вас!4744
· За една седмица - 240 км пеша по билото на Стара планина3888
· Наздравица с 25 домашни червени вина3749
· Ех, ти Велинград..., май курортен град?!3742
· Общински съветник, ексуправител и инженер се борят за шеф на “ВКТВ”3352
· Предложение: Плажа да носи името на своя създател Йосиф Шнитер3185
· Шарено “Пролетно хоро” зареди Велинград с българска енергия3063
· Централният парк става пазар2326
· Пълен консенсус: съветниците подкрепиха колега да строи хотел в парк2294
· Два месеца в академията на Рафа Надал1843

“Чепинският змей” - мост между минало и бъдеще
Публикувано 2018-05-15 09:36:59 от Темпо


65-ият юбилей на Представителния ансамбъл за народни песни и танци "Чепино" към ОНЧ “Св.св. Кирил и Методий-1905” показа колко е важно до хубавите спомени от миналото да греят смелите мечти за бъдещето. На голямата сцена в центъра на кв. Чепино си дадоха среща самодейци от различни поколения и заедно сътвориха “Чепинският змей” - танцов спектакъл, какъвто Велинград вижда за първи път! Затова публиката (също от различни поколения) се изправи на крака, пя заедно “Питат ли ме дей зората” и дълго аплодира, а възгласите “Браво, Ади!” бяха напълно заслужени.


Ансамбъл "Чепино" е създаден през 1953 г., когато под ръководството на Димитър Ганев се обединяват отделните фолклорни звена на читалището. Първото постижение е през 1956 г. - второ място на републикански фестивал. По това време към ансамбъла работи Димитър Мечев. През 60-те години ръководител става Никола Юнчев, който оставя дълбока следа и богат репертоар в женския народен хор. През 1975 г. е създадена МФГ "Чепинци” с основател и ръководител Георги Василев-Джото. През 1990 г. започва работа Боян Байраков, който е главен художествен ръководител. Редица музиканти са минали през ансамбъла, сред тях незабравимите Димитър Похлупков и дългогодишният секретар на читалището и ръководител на оркестъра Димитър Кантарев. Богатият репертоар на ПАНПТ “Чепино” включва песни и танци от всички фолклорни области на България, които самодейците прославят в Сърбия, Македония, Гърция, Русия, Германия, Франция и др. Днес ансамбълът се стои от мъжка фолклорна група с ръководител Георги Василев, женски народен хор с ръководител Ели Саздова, оркестър с ръководител Иван Пещерски и танцов състав с хореограф и главен художествен ръководител на ансамбъла Боян Байраков. През 2014 г. е удостоен с титлата “Представителен” към национална секция на ЦИОФ-България.
Юбилеят стана повод грамоти и медали от Съюза на народните читалища да получат юбилярите на ансамбъла: Атанас Палигоров - почетен член на ОНЧ "Св. Св. Кирил и Методий-1905", Георги Василев, Боян Байраков, Йорданка Кехайова, Миглена Бозева и Мария Чорбаджиева - председател на ОНЧ “"Св. Св. Кирил и Методий-1905". А пожелания за попътен вятър получи абитуриентката Мария Чучкова.
Първата част на концерта разкри богатството на българския фолклор: "Село, село" по хореография на Боян Байраков и музика, подбрана от Димитър Кантарев; песните "Какво е чудо станало" и "Бре, Йоване" в изпълнение на МФГ "Чепинци"; "Момче-македонче" с хореограф Боян Байраков и подбор на музиката от Иван Пещерски; "Тъпани бият" - надсвирване на наследниците на бившия музикант Румен Машев; "Танцови спомени" - изпълнение на танцьори ветерани; песните "Мило ми е" и "Мъгла падна, Невене" в изпълнение на Женския народен хор към ПАНПТ "Чепино".
Очакваната кулминация бе "Чепинският змей" с хореография от Аделина Пещерска, музика и аранжимент - Петьо Кръстев, консултант - доц. Георги Гаров. Водещата Таня Карова припомни старата легенда, а танцьорите я пресъздадоха във вълнуващ и красив спектакъл. Прекрасната музика, дошла от недрата на нашите Родопи, стана част от магията на танца. Оживяха героите - овчарчето, неговата любима, страшният Чепински змей. Оживя природата - видяхме езеро, вода и гора, почувствахме вятър и огън. Оживя историята за това как любовта може да бъде по-силна дори от Змея, как доброто трябва да се бори срещу злото, колко безценна е саможертвата... Браво на авторите и на всички участници! Те показаха, че фолклорният ансамбъл с 65 години история не лежи на стари лаври, а твори по модерен и новаторски начин, по канона на XXI век. Факт, който бе оценен и от “Пловдив - Европейска столица на културата” с финансова подкрепа за проекта на ОНЧ “Св.св. Кирил и Методий-1905”.
Щафетата е предадена. А това е гаранцията, че ПАНПТ “Чепино” продължава напред и нагоре. “Чепинският змей” не е само легенда - той тепърва ще носи още успехи за ансамбъла и читалището!
Елена БаеваTuesday, December 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.12.18
· Важна победа срещу мината, но борбата трябва да продължи
· През 2019 г. скача данъкът за второ жилище в курортите
· КРИМИ ХРОНИКА 11.12.18
· Двете сгради на общината достигнаха клас С на енергийна ефективност
· Якутия поддържа интерес към Велинград
· Новото разписание на БДЖ - пореден удар срещу теснолинейката
· Полиция и горски се разминаха в информация за дърва
· На финала на юбилейната 2018 година: Лавина от награди за Велинград и туристичес
· Сред първите пет в националния конкурс по счетоводство
· Малки обяви: 11.12.18
· Каменският клуб на пенсионера отпразнува юбилей
· Светлините на елхата дадоха старт на празниците
· Армъните - част от “Непознатите”
· Поздравления за рожден ден и спасен човешки живот
· Отворена врата за доброта и подкрепа
· Празник на хората с увреждания
· За достоен живот на лицата с интелектуални затруднения
· Областна комисия „Военни паметници“ отчете дейността си за 2018 г.
· Параклис “Св. Никола” посрещна гости на Никулден
 
Всичко за велинград