Актуален брой

ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008


Предишен брой
Tuesday, June 19
· Злато в многобоя
· За първи път Седмица на спорта
· Лекоатлетически турнир “Аз избирам спорта, а не дрогата”
· “Еко драйв” мина през Велинград
Tuesday, June 12
· МИГ Белово, Септември, Велинград - ОБЯВА
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 12.06.18
· “ВКТВ” обещава да реши проблемите с водоподаването до края на юни
· Задържаха общински съветник за незаконна търговия с дървесина
· Граждани събраха 4849 подписа в защита на Пневмоболницата
· “КМД” разкрасява града с цветя и зеленина
· Община Ракитово организира мултикултурно зелено училище
· Национална гражданска инициатива „7000“
· Мариам Маврова с две награди от конкурс в Казахстан
· Президентът награди утрешни будители
· Незабравими шлагери звучаха на фестивала на старата градска песен

Търсене в архивите
Д-р Васил Павлов

специалист
хирург-урологНай-четени 2016 г.
· MЕТАЛИКА СТРОЙ - най-голямата строителна фирма на територията на община Велингра10855
· ДА ПОМОГНЕМ НА САШО ГАЙДЕВ!3922
· Защо Велинград е мястото за фабрика за пелети3629
· ГЛЕДНИ ТОЧКИ: Велинград: мина за волфрам или спа курорт3281
· Разходваме колкото имаме и развиваме общината3217
· Йоанна Сукиязова на световно в Япония2947
· Песен за Велинград ще звучи по “Родина” TВ2916
· Само “Био хотел” получи вода от Власа2836
· Наше момиче с шанс за олимпиадата в Рио2597
· До Милано и обратно: На гости при българите в Меде2272

БАХА ще подкрепи Велинград за СПА столица на Европа
Публикувано 2018-05-22 09:35:48 от Темпо


В дните, когато София бе домакин на срещата на върха между Европейския съюз и Западните Балкани, темата за силни и единни Балкани бе актуална и във Велинград. На посещение тук бе делегация от Балканския алианс на хотелиерските асоциации (BAHA) начело с нейния председател Бранко Кривокапич – същият, който преди 10 години в Сараево връчи на Велинград титлата „СПА столица на Балканите“. Сред гостите от ВАНА бяха още Йован Неделкович и генерал Станко Василевич. На 14 май те бяха приети от кмета Костадин Коев, а в срещата участваха и Благой Рагин – почетен председател на БХРА и Златко Златанов – председател на СХР „Велинград – Западни Родопи“.


В края на тридневната визита във Велинград Йован Неделкович разказа за „Темпо“, че основна тема на разговорите е била предстоящата голяма конференция на BAHA на 27 и 28 септември 2018 г. в Сърбия. Тя е под егидата на сръбското министерство на туризма и в нея ще вземат участие 12 балкански държави. Главната цел на ВАНА от създаването й преди 13 г. до днес е да представя туристическия потенциал на целия регион, като превърне Балканите в общ и силен бранд. Това е единствената асоциация на Балакните, която работи толкова активно, подчертава Й. Неделкович силата на туризма да сближава и сприятелява хората. Велинград е част от силата на дестинация Балканите, но въпреки това огромните природни богатства и чудесната материална база на СПА столицата не са познати дори в съседните страни. За по-голяма реклама на Велинград на конференцията през септември в Сърбия ще бъде обсъдено нашият град да стане домакин на такъв форум през 2019 г.
Идеята на бъдещото домакинство всъщност е много по-голяма. По думите на г-н Неделкович това е „екстра шанс“ авторитетна и представителна организация ВАНА да номинира Велинград за СПА столица на Европа. „Преди 10 години Велинград бе номиниран за СПА столица на Балканите, като подкрепа на на-високо ниво даде и Световната хотелиарска и ресторантьорска асоциация с председател Гасан Аиди, който стана почетен гражданин на Велинград. Нашата визия е едно малко място като Велинград, което има страхотен потенциал, да стане разпознаваемо и в Европа. Преди 10 г. Велинград имаше 5 хотела, сега са над 100. Тогава малко хора като Благой Рагин и Златко Златанов вярваха в идеята, но с годините тя се потвърди. Велинград трябва да продължи напред“, подчерта Йован Неделкович.
За да бъде готов Велинград да кандидатства за СПА столица на Европа, са нужни инвестиции от порядъка на 200 милиона лева, е споделил кметът Костадин Коев на срещата с гостите от ВАНА. Най-спешните са инфраструктурни проекти като задължителната пречиствателна станция за отпадни води, водоснабдяване и канализация, пътища, видеонаблюдение, дизайнерско осветление и озеленяване и др. Гостите също отчитат, че инфраструктурата на Велинград не отговаря на изискванията на високия клас туристи. Затова ще са нужни внимателни анализи дали номинацията на Велинград за СПА столица на Европа да не бъде отложена за 2025 година. Това ще даде време да се задвижат всички държавни институции и да се търси европейско финансиране, за да заеме градът полагащото му се място сред европейските СПА дестинации.
Другата цел на посещението на членовете на ВАНА в нашата страна бе заснемането на филм за националната специфика на храната и напитките, защото Балканите могат да предложат истинско кулинарно приключение на своите гости. „На Балканите се яде и пие със сърце и душа, за нас това е удоволствие, философия на живота. Храната и напитките са повод да сме заедно.“, казва Йован Неделкович. И допълва, че на въпроса докога се пие, верният отговор не е „Докато има“, а „Докато се стигне до истината“. Защото още древните са казали, че истината е във виното. А за Балканите това е още един начин да привличат туристи – не само отделните държави на полуострова, а всички заедно като дестинация.
Елена Баева

Златко Златанов с Йован Неделкович и ген. Станко Василевич, който му връчи необичаен и ценен дар: парче от сваления през 1999 г. в Сърбия невидим американски самолет Ф117А „Стелт“ (със сертификат за автентичност).Tuesday, June 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 19.06.18
· Водната стратегия 2 години по-късно
· Проект на БСП обединява юбилея и сигурността
· МИГ Белово, Септември, Велинград - ПОКАНА/ОБЯВА
· ДПС и ДОСТ се обявиха против решението за паметна плоча на ген. Семерджиев
· Велинград гледа към БСБСПА
· КРИМИ ХРОНИКА 19.06.18
· Сърница и съседните общини получиха 9.6 милиона за инсталации за отпадъци
· Две нови интернет кампании набират средства за кръста
· ПРЯКА РЕЧ: Чужд сред свои
· УОГС “Юндола” първи “Най-добър секач”
· “Ти си това, което четеш”
· Примерът на успелите
· Малки обяви: 19.06.18
· Откриването на клон на “ВИТА” в Поморие е народополезно дело
· ТК “Росица” зареди адреналин на фестивал в Кранево
· Шест звънчета, седем награди
· Изгряваща звезда
· Първи стъпки в приказния свят на книгите
· Ново общо събрание на ТД “Юндола” заради стар устав
 
Всичко за велинград