Актуален брой


ПРОДАВА

ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Предишен брой
Tuesday, December 11
· Иван Гергов с нови победи в бокса
· ТД „Юндола“ на прага на столетие
· Двойки на „Импулс” спечелиха 5 комплекта медали в Марибор
· Успех за момчетата на „Велинград волей“
Tuesday, December 04
· ОБЯВА МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.12.18
· Какво (не) свърши общината за 10 години на Клептуза
· Нови спорове за минералната вода в Драгиново
· Само 7 от 20 кметове на кметства се отчетоха пред Общинския съвет
· Докато мъдрите се намъдруват...
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 29.10.18
· ПРЯКА РЕЧ: Кому е нужно това...? Защо...?
· Златното време на Недялко Йорданов
· Младши-автоконтрольор получи акт за неправилно паркиране
· КРИМИ ХРОНИКА 04.12.18

Търсене в архивите
Д-р Васил Павлов

специалист
хирург-урологНай-четени 2017г.
· Нека музиката бъде с вас!4744
· За една седмица - 240 км пеша по билото на Стара планина3889
· Наздравица с 25 домашни червени вина3749
· Ех, ти Велинград..., май курортен град?!3742
· Общински съветник, ексуправител и инженер се борят за шеф на “ВКТВ”3352
· Предложение: Плажа да носи името на своя създател Йосиф Шнитер3185
· Шарено “Пролетно хоро” зареди Велинград с българска енергия3063
· Централният парк става пазар2326
· Пълен консенсус: съветниците подкрепиха колега да строи хотел в парк2294
· Два месеца в академията на Рафа Надал1843

БАХА ще подкрепи Велинград за СПА столица на Европа
Публикувано 2018-05-22 09:35:48 от Темпо


В дните, когато София бе домакин на срещата на върха между Европейския съюз и Западните Балкани, темата за силни и единни Балкани бе актуална и във Велинград. На посещение тук бе делегация от Балканския алианс на хотелиерските асоциации (BAHA) начело с нейния председател Бранко Кривокапич – същият, който преди 10 години в Сараево връчи на Велинград титлата „СПА столица на Балканите“. Сред гостите от ВАНА бяха още Йован Неделкович и генерал Станко Василевич. На 14 май те бяха приети от кмета Костадин Коев, а в срещата участваха и Благой Рагин – почетен председател на БХРА и Златко Златанов – председател на СХР „Велинград – Западни Родопи“.


В края на тридневната визита във Велинград Йован Неделкович разказа за „Темпо“, че основна тема на разговорите е била предстоящата голяма конференция на BAHA на 27 и 28 септември 2018 г. в Сърбия. Тя е под егидата на сръбското министерство на туризма и в нея ще вземат участие 12 балкански държави. Главната цел на ВАНА от създаването й преди 13 г. до днес е да представя туристическия потенциал на целия регион, като превърне Балканите в общ и силен бранд. Това е единствената асоциация на Балакните, която работи толкова активно, подчертава Й. Неделкович силата на туризма да сближава и сприятелява хората. Велинград е част от силата на дестинация Балканите, но въпреки това огромните природни богатства и чудесната материална база на СПА столицата не са познати дори в съседните страни. За по-голяма реклама на Велинград на конференцията през септември в Сърбия ще бъде обсъдено нашият град да стане домакин на такъв форум през 2019 г.
Идеята на бъдещото домакинство всъщност е много по-голяма. По думите на г-н Неделкович това е „екстра шанс“ авторитетна и представителна организация ВАНА да номинира Велинград за СПА столица на Европа. „Преди 10 години Велинград бе номиниран за СПА столица на Балканите, като подкрепа на на-високо ниво даде и Световната хотелиарска и ресторантьорска асоциация с председател Гасан Аиди, който стана почетен гражданин на Велинград. Нашата визия е едно малко място като Велинград, което има страхотен потенциал, да стане разпознаваемо и в Европа. Преди 10 г. Велинград имаше 5 хотела, сега са над 100. Тогава малко хора като Благой Рагин и Златко Златанов вярваха в идеята, но с годините тя се потвърди. Велинград трябва да продължи напред“, подчерта Йован Неделкович.
За да бъде готов Велинград да кандидатства за СПА столица на Европа, са нужни инвестиции от порядъка на 200 милиона лева, е споделил кметът Костадин Коев на срещата с гостите от ВАНА. Най-спешните са инфраструктурни проекти като задължителната пречиствателна станция за отпадни води, водоснабдяване и канализация, пътища, видеонаблюдение, дизайнерско осветление и озеленяване и др. Гостите също отчитат, че инфраструктурата на Велинград не отговаря на изискванията на високия клас туристи. Затова ще са нужни внимателни анализи дали номинацията на Велинград за СПА столица на Европа да не бъде отложена за 2025 година. Това ще даде време да се задвижат всички държавни институции и да се търси европейско финансиране, за да заеме градът полагащото му се място сред европейските СПА дестинации.
Другата цел на посещението на членовете на ВАНА в нашата страна бе заснемането на филм за националната специфика на храната и напитките, защото Балканите могат да предложат истинско кулинарно приключение на своите гости. „На Балканите се яде и пие със сърце и душа, за нас това е удоволствие, философия на живота. Храната и напитките са повод да сме заедно.“, казва Йован Неделкович. И допълва, че на въпроса докога се пие, верният отговор не е „Докато има“, а „Докато се стигне до истината“. Защото още древните са казали, че истината е във виното. А за Балканите това е още един начин да привличат туристи – не само отделните държави на полуострова, а всички заедно като дестинация.
Елена Баева

Златко Златанов с Йован Неделкович и ген. Станко Василевич, който му връчи необичаен и ценен дар: парче от сваления през 1999 г. в Сърбия невидим американски самолет Ф117А „Стелт“ (със сертификат за автентичност).Tuesday, December 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.12.18
· Важна победа срещу мината, но борбата трябва да продължи
· През 2019 г. скача данъкът за второ жилище в курортите
· КРИМИ ХРОНИКА 11.12.18
· Двете сгради на общината достигнаха клас С на енергийна ефективност
· Якутия поддържа интерес към Велинград
· Новото разписание на БДЖ - пореден удар срещу теснолинейката
· Полиция и горски се разминаха в информация за дърва
· На финала на юбилейната 2018 година: Лавина от награди за Велинград и туристичес
· Сред първите пет в националния конкурс по счетоводство
· Малки обяви: 11.12.18
· Каменският клуб на пенсионера отпразнува юбилей
· Светлините на елхата дадоха старт на празниците
· Армъните - част от “Непознатите”
· Поздравления за рожден ден и спасен човешки живот
· Отворена врата за доброта и подкрепа
· Празник на хората с увреждания
· За достоен живот на лицата с интелектуални затруднения
· Областна комисия „Военни паметници“ отчете дейността си за 2018 г.
· Параклис “Св. Никола” посрещна гости на Никулден
 
Всичко за велинград