Актуален брой

ПРОДАВА

ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Предишен брой
Tuesday, March 19
· Велинградчанки спечелиха 4 медала на държавния шампионат в Боровец
· 9 медала за ПК “Чепинец” в Благоевград
· ПК „Белмекен“ на МТ „Пирин“
· Надпревара за „Купа Велинград 2019”
· Успешен шампионат за състезателите по ММА
· „Чепинец” допусна загуба в Мирянци
· Малките футболисти започват на 24 март
Tuesday, March 12
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 12.03.19
· Пореден ремонт - поредни съсечени дървета
· Преди изборите: ремонти и политици в Драгиново
· Окръжният съд праща адвокат и бивш зам.-кмет на Ракитово в затвора
· Въпроси и отговори за Анезица
· ВОДЕНО ОТ ОБЩНОСТИТЕ МЕСТНО РАЗВИТИЕ МИГ «БЕЛОВО, СЕПТЕМВРИ, ВЕЛИНГРАД»
· Обжалват голямата обществена поръчка за инсталации за отпадъци
· Велинградско присъствие в Берлин

Търсене в архивите
Д-р Васил Павлов

специалист
хирург-уролог
БАХА ще подкрепи Велинград за СПА столица на Европа
Публикувано 2018-05-22 09:35:48 от Темпо


В дните, когато София бе домакин на срещата на върха между Европейския съюз и Западните Балкани, темата за силни и единни Балкани бе актуална и във Велинград. На посещение тук бе делегация от Балканския алианс на хотелиерските асоциации (BAHA) начело с нейния председател Бранко Кривокапич – същият, който преди 10 години в Сараево връчи на Велинград титлата „СПА столица на Балканите“. Сред гостите от ВАНА бяха още Йован Неделкович и генерал Станко Василевич. На 14 май те бяха приети от кмета Костадин Коев, а в срещата участваха и Благой Рагин – почетен председател на БХРА и Златко Златанов – председател на СХР „Велинград – Западни Родопи“.


В края на тридневната визита във Велинград Йован Неделкович разказа за „Темпо“, че основна тема на разговорите е била предстоящата голяма конференция на BAHA на 27 и 28 септември 2018 г. в Сърбия. Тя е под егидата на сръбското министерство на туризма и в нея ще вземат участие 12 балкански държави. Главната цел на ВАНА от създаването й преди 13 г. до днес е да представя туристическия потенциал на целия регион, като превърне Балканите в общ и силен бранд. Това е единствената асоциация на Балакните, която работи толкова активно, подчертава Й. Неделкович силата на туризма да сближава и сприятелява хората. Велинград е част от силата на дестинация Балканите, но въпреки това огромните природни богатства и чудесната материална база на СПА столицата не са познати дори в съседните страни. За по-голяма реклама на Велинград на конференцията през септември в Сърбия ще бъде обсъдено нашият град да стане домакин на такъв форум през 2019 г.
Идеята на бъдещото домакинство всъщност е много по-голяма. По думите на г-н Неделкович това е „екстра шанс“ авторитетна и представителна организация ВАНА да номинира Велинград за СПА столица на Европа. „Преди 10 години Велинград бе номиниран за СПА столица на Балканите, като подкрепа на на-високо ниво даде и Световната хотелиарска и ресторантьорска асоциация с председател Гасан Аиди, който стана почетен гражданин на Велинград. Нашата визия е едно малко място като Велинград, което има страхотен потенциал, да стане разпознаваемо и в Европа. Преди 10 г. Велинград имаше 5 хотела, сега са над 100. Тогава малко хора като Благой Рагин и Златко Златанов вярваха в идеята, но с годините тя се потвърди. Велинград трябва да продължи напред“, подчерта Йован Неделкович.
За да бъде готов Велинград да кандидатства за СПА столица на Европа, са нужни инвестиции от порядъка на 200 милиона лева, е споделил кметът Костадин Коев на срещата с гостите от ВАНА. Най-спешните са инфраструктурни проекти като задължителната пречиствателна станция за отпадни води, водоснабдяване и канализация, пътища, видеонаблюдение, дизайнерско осветление и озеленяване и др. Гостите също отчитат, че инфраструктурата на Велинград не отговаря на изискванията на високия клас туристи. Затова ще са нужни внимателни анализи дали номинацията на Велинград за СПА столица на Европа да не бъде отложена за 2025 година. Това ще даде време да се задвижат всички държавни институции и да се търси европейско финансиране, за да заеме градът полагащото му се място сред европейските СПА дестинации.
Другата цел на посещението на членовете на ВАНА в нашата страна бе заснемането на филм за националната специфика на храната и напитките, защото Балканите могат да предложат истинско кулинарно приключение на своите гости. „На Балканите се яде и пие със сърце и душа, за нас това е удоволствие, философия на живота. Храната и напитките са повод да сме заедно.“, казва Йован Неделкович. И допълва, че на въпроса докога се пие, верният отговор не е „Докато има“, а „Докато се стигне до истината“. Защото още древните са казали, че истината е във виното. А за Балканите това е още един начин да привличат туристи – не само отделните държави на полуострова, а всички заедно като дестинация.
Елена Баева

Златко Златанов с Йован Неделкович и ген. Станко Василевич, който му връчи необичаен и ценен дар: парче от сваления през 1999 г. в Сърбия невидим американски самолет Ф117А „Стелт“ (със сертификат за автентичност).Thursday, March 21
· ОБЯВА МИГ Белово, Септември, Велинград
Tuesday, March 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 19.03.19
· Велинград расте един път и половина, имоти влизат в регулация и поскъпват
· Общината дава 90 000 лева заем на медицински център
· От “8-ми март” стартира ремонт на 5 улици
· Славчо Велков напусна парламента, остава сътрудник на К. Нинова
· Болницата и Община Сърница в съдебен спор за имот в м. Орлино
· При акция откриха незаконни 9400 литра дизел
· Полицията задържа дилър на наркотици
· Велинград празнува Тодоровден на поляните на Гергевана
· Кушии за Тодоровден се проведоха в Ракитово
· 97 г. от рождението на Вела Пеева
· УОГС „Юндола“ ще плати глоба заради пистата на „Старина“
· Малки обяви: 19.03.19
· Забранява се събирането на 24 вида лечебни растения
· Лайънс клуб с нови полезни идеи
· Музеят организира Мастер клас по шиене на гоблени
· С общи усилия закупихме акордеон
· Музикантите от ОДК показаха класа
· Като полъх на вятър и песен на чанове
 
Всичко за велинград