Актуален брой

ПРОДАВА

ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Предишен брой
Tuesday, March 19
· Велинградчанки спечелиха 4 медала на държавния шампионат в Боровец
· 9 медала за ПК “Чепинец” в Благоевград
· ПК „Белмекен“ на МТ „Пирин“
· Надпревара за „Купа Велинград 2019”
· Успешен шампионат за състезателите по ММА
· „Чепинец” допусна загуба в Мирянци
· Малките футболисти започват на 24 март
Tuesday, March 12
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 12.03.19
· Пореден ремонт - поредни съсечени дървета
· Преди изборите: ремонти и политици в Драгиново
· Окръжният съд праща адвокат и бивш зам.-кмет на Ракитово в затвора
· Въпроси и отговори за Анезица
· ВОДЕНО ОТ ОБЩНОСТИТЕ МЕСТНО РАЗВИТИЕ МИГ «БЕЛОВО, СЕПТЕМВРИ, ВЕЛИНГРАД»
· Обжалват голямата обществена поръчка за инсталации за отпадъци
· Велинградско присъствие в Берлин

Търсене в архивите
Д-р Васил Павлов

специалист
хирург-уролог
Общината губи “Пикадили”
Публикувано 2018-05-22 09:37:17 от Темпо


През април и май 2018 г. Окръжен съд - Пазарджик се произнесе по съдебни дела, които засягат собствеността на важни за Община Велинград имоти. Съдебните решения са окончателни, не подлежат на повече обжалвания. И според тях общината губи голяма част от сградата на Старите хали в центъра на Велинград. Част от първия етаж, където се намира Туристическият информационен център, остава общинска собственост. Но вторият етаж, където преди години се помещаваше дискотека “Пикадили” и магазин с площ 43 кв.м вече имат нов притежател - софийското дружество “Спорт инвест груп”.


На извънредна сесия на 16 януари 2017 г. Общински съвет - Велинград взе безпрецедентното решение да преобразува от частна в публична общинска собственост десетки общински имоти и сгради. Целта бе спасяване на общинската собственост от запори от страна на фирми, към които общината бе натрупала огромни задължения през предишния управленски мандат - на първо място “Еко Титан”. Седмица преди сесията обаче бе приключила публичната продан на части от Старите хали, извършена от частен съдебен изпълнител в полза на “Еко Титан”. Тогава “Темпо” прогнозира, че съдбата на “Пикадили” ще покаже дали планът на общината за преобразуване на собствеността като спасение от угрозата от запори е работещ. Отговорът на съда по конкретния случай е отрицателен.
Решението от 26 април 2018 г. Окръжен съд - Пазарджик потвърждава постановление от 25.01.2017 г. за възлагане на недвижим имот: самостоятелен обект с площ от 529,73 кв.м., отреден за клуб и осъжда общината да заплати на „Спорт инвест груп“ ЕООД сумата от 2 400 лева за разноски по делото. Съдът не приема доводите на общината, че постановление на съдебния изпълнител е незаконосъобразно, тъй като определената първоначална цена е под данъчното оценка и че имотът е несеквестируем, защото с решение на Общински съвет от 16.01.2017 г. е сменено предназначението му на публична общинска собственост. Според съда „Еко Титан“ ЕООД е наложил възбрана на имота, вписана на 05.04.2016 г. и тя е съобщена на общината като длъжник на 09.06.2016 г. Публичната продан е проведена за периода от 09.12.2016 г. до 09.01.2017 г., като с протокол от 10.01.2017 г. за купувач е обявено търговско дружество „Спорт инвест груп“ ЕООД и е изготвено постановление за възлагане от 25.01.2017 г. Междувременно на 16.01.2017 г. Общински съвет - Велинград преобразува имота от частна в публична общинска собственост. Но към датата на налагане на запора имотът е бил частна общинска собственост и като такъв е имал характера на секвестируема вещ. Действията, предприети от длъжника – Община Велинград, са довели до изваждане на имота от гражданския оборот изобщо, което накърнява права на взискателя. Всяко действие, надхвърлящо по обем разпореждането със собствеността (каквото е пълното изключване на вещта от гражданския оборот), е недействително след момента на налагане на възбраната. Според съда да се приеме обратното би означавало, че общината може по своя преценка да участва в отношения си с гражданите едновременно като частноправни субекти (сключва договори, поема задължения и т.н.) и в същото време при "необходимост" да се ползва от възможностите, с които разполага като публичноправен субект, който взима властнически решения. Съдът не приема и възражението, че постановлението за възлагане е незаконосъобразно, тъй като срещу проведената публична продан има подадена жалба от участник, защото тя не спира действията по изпълнението.
Към момента това е финалът на една много дълга сага, започнала още в началото на 90-те години на миналия век, когато Община Велинград отдава под наем втория етаж на Старите хали и той се превръща в дискотека. Десетилетия продължиха съдебните спорове с бившите наематели ЕТ “Вили - Йорданка Цокови”, които през 2011 г. спряха по съдебен път обявения от общината търг за отдаване под наем. През 2013 г. общината имаше намерения да превърне имота в младежки и парти център, като създаде ново общинско дружество, но те не бяха осъществени. През 2015 г. тогавашният кмет Иван Лебанов внесе предложение за продажба на имота с начална цена 419 300 лева, но то бе отложено заради жалба в съда и също не стана факт. Крайният резултат от годините бездействие и/или неправилни действия е, че съдбата на бившата дискотека “Пикадили” бе решена не от общината като собственик, а от съда.
Елена БаеваThursday, March 21
· ОБЯВА МИГ Белово, Септември, Велинград
Tuesday, March 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 19.03.19
· Велинград расте един път и половина, имоти влизат в регулация и поскъпват
· Общината дава 90 000 лева заем на медицински център
· От “8-ми март” стартира ремонт на 5 улици
· Славчо Велков напусна парламента, остава сътрудник на К. Нинова
· Болницата и Община Сърница в съдебен спор за имот в м. Орлино
· При акция откриха незаконни 9400 литра дизел
· Полицията задържа дилър на наркотици
· Велинград празнува Тодоровден на поляните на Гергевана
· Кушии за Тодоровден се проведоха в Ракитово
· 97 г. от рождението на Вела Пеева
· УОГС „Юндола“ ще плати глоба заради пистата на „Старина“
· Малки обяви: 19.03.19
· Забранява се събирането на 24 вида лечебни растения
· Лайънс клуб с нови полезни идеи
· Музеят организира Мастер клас по шиене на гоблени
· С общи усилия закупихме акордеон
· Музикантите от ОДК показаха класа
· Като полъх на вятър и песен на чанове
 
Всичко за велинград