Актуален брой

ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008


Предишен брой
Tuesday, June 19
· Злато в многобоя
· За първи път Седмица на спорта
· Лекоатлетически турнир “Аз избирам спорта, а не дрогата”
· “Еко драйв” мина през Велинград
Tuesday, June 12
· МИГ Белово, Септември, Велинград - ОБЯВА
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 12.06.18
· “ВКТВ” обещава да реши проблемите с водоподаването до края на юни
· Задържаха общински съветник за незаконна търговия с дървесина
· Граждани събраха 4849 подписа в защита на Пневмоболницата
· “КМД” разкрасява града с цветя и зеленина
· Община Ракитово организира мултикултурно зелено училище
· Национална гражданска инициатива „7000“
· Мариам Маврова с две награди от конкурс в Казахстан
· Президентът награди утрешни будители
· Незабравими шлагери звучаха на фестивала на старата градска песен

Търсене в архивите
Д-р Васил Павлов

специалист
хирург-урологНай-четени 2016 г.
· MЕТАЛИКА СТРОЙ - най-голямата строителна фирма на територията на община Велингра10855
· ДА ПОМОГНЕМ НА САШО ГАЙДЕВ!3922
· Защо Велинград е мястото за фабрика за пелети3629
· ГЛЕДНИ ТОЧКИ: Велинград: мина за волфрам или спа курорт3281
· Разходваме колкото имаме и развиваме общината3217
· Йоанна Сукиязова на световно в Япония2947
· Песен за Велинград ще звучи по “Родина” TВ2916
· Само “Био хотел” получи вода от Власа2836
· Наше момиче с шанс за олимпиадата в Рио2597
· До Милано и обратно: На гости при българите в Меде2272

Общината губи “Пикадили”
Публикувано 2018-05-22 09:37:17 от Темпо


През април и май 2018 г. Окръжен съд - Пазарджик се произнесе по съдебни дела, които засягат собствеността на важни за Община Велинград имоти. Съдебните решения са окончателни, не подлежат на повече обжалвания. И според тях общината губи голяма част от сградата на Старите хали в центъра на Велинград. Част от първия етаж, където се намира Туристическият информационен център, остава общинска собственост. Но вторият етаж, където преди години се помещаваше дискотека “Пикадили” и магазин с площ 43 кв.м вече имат нов притежател - софийското дружество “Спорт инвест груп”.


На извънредна сесия на 16 януари 2017 г. Общински съвет - Велинград взе безпрецедентното решение да преобразува от частна в публична общинска собственост десетки общински имоти и сгради. Целта бе спасяване на общинската собственост от запори от страна на фирми, към които общината бе натрупала огромни задължения през предишния управленски мандат - на първо място “Еко Титан”. Седмица преди сесията обаче бе приключила публичната продан на части от Старите хали, извършена от частен съдебен изпълнител в полза на “Еко Титан”. Тогава “Темпо” прогнозира, че съдбата на “Пикадили” ще покаже дали планът на общината за преобразуване на собствеността като спасение от угрозата от запори е работещ. Отговорът на съда по конкретния случай е отрицателен.
Решението от 26 април 2018 г. Окръжен съд - Пазарджик потвърждава постановление от 25.01.2017 г. за възлагане на недвижим имот: самостоятелен обект с площ от 529,73 кв.м., отреден за клуб и осъжда общината да заплати на „Спорт инвест груп“ ЕООД сумата от 2 400 лева за разноски по делото. Съдът не приема доводите на общината, че постановление на съдебния изпълнител е незаконосъобразно, тъй като определената първоначална цена е под данъчното оценка и че имотът е несеквестируем, защото с решение на Общински съвет от 16.01.2017 г. е сменено предназначението му на публична общинска собственост. Според съда „Еко Титан“ ЕООД е наложил възбрана на имота, вписана на 05.04.2016 г. и тя е съобщена на общината като длъжник на 09.06.2016 г. Публичната продан е проведена за периода от 09.12.2016 г. до 09.01.2017 г., като с протокол от 10.01.2017 г. за купувач е обявено търговско дружество „Спорт инвест груп“ ЕООД и е изготвено постановление за възлагане от 25.01.2017 г. Междувременно на 16.01.2017 г. Общински съвет - Велинград преобразува имота от частна в публична общинска собственост. Но към датата на налагане на запора имотът е бил частна общинска собственост и като такъв е имал характера на секвестируема вещ. Действията, предприети от длъжника – Община Велинград, са довели до изваждане на имота от гражданския оборот изобщо, което накърнява права на взискателя. Всяко действие, надхвърлящо по обем разпореждането със собствеността (каквото е пълното изключване на вещта от гражданския оборот), е недействително след момента на налагане на възбраната. Според съда да се приеме обратното би означавало, че общината може по своя преценка да участва в отношения си с гражданите едновременно като частноправни субекти (сключва договори, поема задължения и т.н.) и в същото време при "необходимост" да се ползва от възможностите, с които разполага като публичноправен субект, който взима властнически решения. Съдът не приема и възражението, че постановлението за възлагане е незаконосъобразно, тъй като срещу проведената публична продан има подадена жалба от участник, защото тя не спира действията по изпълнението.
Към момента това е финалът на една много дълга сага, започнала още в началото на 90-те години на миналия век, когато Община Велинград отдава под наем втория етаж на Старите хали и той се превръща в дискотека. Десетилетия продължиха съдебните спорове с бившите наематели ЕТ “Вили - Йорданка Цокови”, които през 2011 г. спряха по съдебен път обявения от общината търг за отдаване под наем. През 2013 г. общината имаше намерения да превърне имота в младежки и парти център, като създаде ново общинско дружество, но те не бяха осъществени. През 2015 г. тогавашният кмет Иван Лебанов внесе предложение за продажба на имота с начална цена 419 300 лева, но то бе отложено заради жалба в съда и също не стана факт. Крайният резултат от годините бездействие и/или неправилни действия е, че съдбата на бившата дискотека “Пикадили” бе решена не от общината като собственик, а от съда.
Елена БаеваTuesday, June 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 19.06.18
· Водната стратегия 2 години по-късно
· Проект на БСП обединява юбилея и сигурността
· МИГ Белово, Септември, Велинград - ПОКАНА/ОБЯВА
· ДПС и ДОСТ се обявиха против решението за паметна плоча на ген. Семерджиев
· Велинград гледа към БСБСПА
· КРИМИ ХРОНИКА 19.06.18
· Сърница и съседните общини получиха 9.6 милиона за инсталации за отпадъци
· Две нови интернет кампании набират средства за кръста
· ПРЯКА РЕЧ: Чужд сред свои
· УОГС “Юндола” първи “Най-добър секач”
· “Ти си това, което четеш”
· Примерът на успелите
· Малки обяви: 19.06.18
· Откриването на клон на “ВИТА” в Поморие е народополезно дело
· ТК “Росица” зареди адреналин на фестивал в Кранево
· Шест звънчета, седем награди
· Изгряваща звезда
· Първи стъпки в приказния свят на книгите
· Ново общо събрание на ТД “Юндола” заради стар устав
 
Всичко за велинград