Актуален брой


ПРОДАВА

ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Предишен брой
Tuesday, December 11
· Иван Гергов с нови победи в бокса
· ТД „Юндола“ на прага на столетие
· Двойки на „Импулс” спечелиха 5 комплекта медали в Марибор
· Успех за момчетата на „Велинград волей“
Tuesday, December 04
· ОБЯВА МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.12.18
· Какво (не) свърши общината за 10 години на Клептуза
· Нови спорове за минералната вода в Драгиново
· Само 7 от 20 кметове на кметства се отчетоха пред Общинския съвет
· Докато мъдрите се намъдруват...
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 29.10.18
· ПРЯКА РЕЧ: Кому е нужно това...? Защо...?
· Златното време на Недялко Йорданов
· Младши-автоконтрольор получи акт за неправилно паркиране
· КРИМИ ХРОНИКА 04.12.18

Търсене в архивите
Д-р Васил Павлов

специалист
хирург-урологНай-четени 2017г.
· Нека музиката бъде с вас!4744
· За една седмица - 240 км пеша по билото на Стара планина3888
· Наздравица с 25 домашни червени вина3749
· Ех, ти Велинград..., май курортен град?!3742
· Общински съветник, ексуправител и инженер се борят за шеф на “ВКТВ”3352
· Предложение: Плажа да носи името на своя създател Йосиф Шнитер3185
· Шарено “Пролетно хоро” зареди Велинград с българска енергия3063
· Централният парк става пазар2326
· Пълен консенсус: съветниците подкрепиха колега да строи хотел в парк2294
· Два месеца в академията на Рафа Надал1843

Общината губи “Пикадили”
Публикувано 2018-05-22 09:37:17 от Темпо


През април и май 2018 г. Окръжен съд - Пазарджик се произнесе по съдебни дела, които засягат собствеността на важни за Община Велинград имоти. Съдебните решения са окончателни, не подлежат на повече обжалвания. И според тях общината губи голяма част от сградата на Старите хали в центъра на Велинград. Част от първия етаж, където се намира Туристическият информационен център, остава общинска собственост. Но вторият етаж, където преди години се помещаваше дискотека “Пикадили” и магазин с площ 43 кв.м вече имат нов притежател - софийското дружество “Спорт инвест груп”.


На извънредна сесия на 16 януари 2017 г. Общински съвет - Велинград взе безпрецедентното решение да преобразува от частна в публична общинска собственост десетки общински имоти и сгради. Целта бе спасяване на общинската собственост от запори от страна на фирми, към които общината бе натрупала огромни задължения през предишния управленски мандат - на първо място “Еко Титан”. Седмица преди сесията обаче бе приключила публичната продан на части от Старите хали, извършена от частен съдебен изпълнител в полза на “Еко Титан”. Тогава “Темпо” прогнозира, че съдбата на “Пикадили” ще покаже дали планът на общината за преобразуване на собствеността като спасение от угрозата от запори е работещ. Отговорът на съда по конкретния случай е отрицателен.
Решението от 26 април 2018 г. Окръжен съд - Пазарджик потвърждава постановление от 25.01.2017 г. за възлагане на недвижим имот: самостоятелен обект с площ от 529,73 кв.м., отреден за клуб и осъжда общината да заплати на „Спорт инвест груп“ ЕООД сумата от 2 400 лева за разноски по делото. Съдът не приема доводите на общината, че постановление на съдебния изпълнител е незаконосъобразно, тъй като определената първоначална цена е под данъчното оценка и че имотът е несеквестируем, защото с решение на Общински съвет от 16.01.2017 г. е сменено предназначението му на публична общинска собственост. Според съда „Еко Титан“ ЕООД е наложил възбрана на имота, вписана на 05.04.2016 г. и тя е съобщена на общината като длъжник на 09.06.2016 г. Публичната продан е проведена за периода от 09.12.2016 г. до 09.01.2017 г., като с протокол от 10.01.2017 г. за купувач е обявено търговско дружество „Спорт инвест груп“ ЕООД и е изготвено постановление за възлагане от 25.01.2017 г. Междувременно на 16.01.2017 г. Общински съвет - Велинград преобразува имота от частна в публична общинска собственост. Но към датата на налагане на запора имотът е бил частна общинска собственост и като такъв е имал характера на секвестируема вещ. Действията, предприети от длъжника – Община Велинград, са довели до изваждане на имота от гражданския оборот изобщо, което накърнява права на взискателя. Всяко действие, надхвърлящо по обем разпореждането със собствеността (каквото е пълното изключване на вещта от гражданския оборот), е недействително след момента на налагане на възбраната. Според съда да се приеме обратното би означавало, че общината може по своя преценка да участва в отношения си с гражданите едновременно като частноправни субекти (сключва договори, поема задължения и т.н.) и в същото време при "необходимост" да се ползва от възможностите, с които разполага като публичноправен субект, който взима властнически решения. Съдът не приема и възражението, че постановлението за възлагане е незаконосъобразно, тъй като срещу проведената публична продан има подадена жалба от участник, защото тя не спира действията по изпълнението.
Към момента това е финалът на една много дълга сага, започнала още в началото на 90-те години на миналия век, когато Община Велинград отдава под наем втория етаж на Старите хали и той се превръща в дискотека. Десетилетия продължиха съдебните спорове с бившите наематели ЕТ “Вили - Йорданка Цокови”, които през 2011 г. спряха по съдебен път обявения от общината търг за отдаване под наем. През 2013 г. общината имаше намерения да превърне имота в младежки и парти център, като създаде ново общинско дружество, но те не бяха осъществени. През 2015 г. тогавашният кмет Иван Лебанов внесе предложение за продажба на имота с начална цена 419 300 лева, но то бе отложено заради жалба в съда и също не стана факт. Крайният резултат от годините бездействие и/или неправилни действия е, че съдбата на бившата дискотека “Пикадили” бе решена не от общината като собственик, а от съда.
Елена БаеваTuesday, December 11
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 11.12.18
· Важна победа срещу мината, но борбата трябва да продължи
· През 2019 г. скача данъкът за второ жилище в курортите
· КРИМИ ХРОНИКА 11.12.18
· Двете сгради на общината достигнаха клас С на енергийна ефективност
· Якутия поддържа интерес към Велинград
· Новото разписание на БДЖ - пореден удар срещу теснолинейката
· Полиция и горски се разминаха в информация за дърва
· На финала на юбилейната 2018 година: Лавина от награди за Велинград и туристичес
· Сред първите пет в националния конкурс по счетоводство
· Малки обяви: 11.12.18
· Каменският клуб на пенсионера отпразнува юбилей
· Светлините на елхата дадоха старт на празниците
· Армъните - част от “Непознатите”
· Поздравления за рожден ден и спасен човешки живот
· Отворена врата за доброта и подкрепа
· Празник на хората с увреждания
· За достоен живот на лицата с интелектуални затруднения
· Областна комисия „Военни паметници“ отчете дейността си за 2018 г.
· Параклис “Св. Никола” посрещна гости на Никулден
 
Всичко за велинград