Актуален брой


ПРОДАВА

ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Предишен брой
Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход

Търсене в архивите
Д-р Васил Павлов

специалист
хирург-урологНай-четени 2017г.
· Нека музиката бъде с вас!4651
· Наздравица с 25 домашни червени вина3655
· Ех, ти Велинград..., май курортен град?!3611
· За една седмица - 240 км пеша по билото на Стара планина3355
· Общински съветник, ексуправител и инженер се борят за шеф на “ВКТВ”3156
· Предложение: Плажа да носи името на своя създател Йосиф Шнитер3023
· Шарено “Пролетно хоро” зареди Велинград с българска енергия2934
· Централният парк става пазар2216
· Пълен консенсус: съветниците подкрепиха колега да строи хотел в парк2144
· Два месеца в академията на Рафа Надал1752

Общината губи “Пикадили”
Публикувано 2018-05-22 09:37:17 от Темпо


През април и май 2018 г. Окръжен съд - Пазарджик се произнесе по съдебни дела, които засягат собствеността на важни за Община Велинград имоти. Съдебните решения са окончателни, не подлежат на повече обжалвания. И според тях общината губи голяма част от сградата на Старите хали в центъра на Велинград. Част от първия етаж, където се намира Туристическият информационен център, остава общинска собственост. Но вторият етаж, където преди години се помещаваше дискотека “Пикадили” и магазин с площ 43 кв.м вече имат нов притежател - софийското дружество “Спорт инвест груп”.


На извънредна сесия на 16 януари 2017 г. Общински съвет - Велинград взе безпрецедентното решение да преобразува от частна в публична общинска собственост десетки общински имоти и сгради. Целта бе спасяване на общинската собственост от запори от страна на фирми, към които общината бе натрупала огромни задължения през предишния управленски мандат - на първо място “Еко Титан”. Седмица преди сесията обаче бе приключила публичната продан на части от Старите хали, извършена от частен съдебен изпълнител в полза на “Еко Титан”. Тогава “Темпо” прогнозира, че съдбата на “Пикадили” ще покаже дали планът на общината за преобразуване на собствеността като спасение от угрозата от запори е работещ. Отговорът на съда по конкретния случай е отрицателен.
Решението от 26 април 2018 г. Окръжен съд - Пазарджик потвърждава постановление от 25.01.2017 г. за възлагане на недвижим имот: самостоятелен обект с площ от 529,73 кв.м., отреден за клуб и осъжда общината да заплати на „Спорт инвест груп“ ЕООД сумата от 2 400 лева за разноски по делото. Съдът не приема доводите на общината, че постановление на съдебния изпълнител е незаконосъобразно, тъй като определената първоначална цена е под данъчното оценка и че имотът е несеквестируем, защото с решение на Общински съвет от 16.01.2017 г. е сменено предназначението му на публична общинска собственост. Според съда „Еко Титан“ ЕООД е наложил възбрана на имота, вписана на 05.04.2016 г. и тя е съобщена на общината като длъжник на 09.06.2016 г. Публичната продан е проведена за периода от 09.12.2016 г. до 09.01.2017 г., като с протокол от 10.01.2017 г. за купувач е обявено търговско дружество „Спорт инвест груп“ ЕООД и е изготвено постановление за възлагане от 25.01.2017 г. Междувременно на 16.01.2017 г. Общински съвет - Велинград преобразува имота от частна в публична общинска собственост. Но към датата на налагане на запора имотът е бил частна общинска собственост и като такъв е имал характера на секвестируема вещ. Действията, предприети от длъжника – Община Велинград, са довели до изваждане на имота от гражданския оборот изобщо, което накърнява права на взискателя. Всяко действие, надхвърлящо по обем разпореждането със собствеността (каквото е пълното изключване на вещта от гражданския оборот), е недействително след момента на налагане на възбраната. Според съда да се приеме обратното би означавало, че общината може по своя преценка да участва в отношения си с гражданите едновременно като частноправни субекти (сключва договори, поема задължения и т.н.) и в същото време при "необходимост" да се ползва от възможностите, с които разполага като публичноправен субект, който взима властнически решения. Съдът не приема и възражението, че постановлението за възлагане е незаконосъобразно, тъй като срещу проведената публична продан има подадена жалба от участник, защото тя не спира действията по изпълнението.
Към момента това е финалът на една много дълга сага, започнала още в началото на 90-те години на миналия век, когато Община Велинград отдава под наем втория етаж на Старите хали и той се превръща в дискотека. Десетилетия продължиха съдебните спорове с бившите наематели ЕТ “Вили - Йорданка Цокови”, които през 2011 г. спряха по съдебен път обявения от общината търг за отдаване под наем. През 2013 г. общината имаше намерения да превърне имота в младежки и парти център, като създаде ново общинско дружество, но те не бяха осъществени. През 2015 г. тогавашният кмет Иван Лебанов внесе предложение за продажба на имота с начална цена 419 300 лева, но то бе отложено заради жалба в съда и също не стана факт. Крайният резултат от годините бездействие и/или неправилни действия е, че съдбата на бившата дискотека “Пикадили” бе решена не от общината като собственик, а от съда.
Елена БаеваTuesday, September 25
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 25.09.18
· Нови идеи за Клептуза: парк с водни атракции и без търговия
· Сметката - 100 000 лева, равносметката - празници на високо ниво
· За първи път общината погледна с по-добро око към нас и светилището над Клептуза
· Наказания за учителки заради опасно пресичане на жп-прелез
· “Чепинският змей” - кулминация в деня на независимостта
· Първа копка на големия ремонт на училището в Сърница
· Жалба срещу мъж, прегазил умишлено куче
· Най-музикалното семейство на Велинград празнува 50 години на сцената
· НПГГС „Хр. Ботев” на международен конкурс в Русия
· Чепинското читалище открива новия сезон с проекта “Тамбури дрънкат”
· Малки обяви: 25.09.18
· Европейска нощ на учените на борда на теснолинейката
· Благодарност и възхищение
· Оживели мечти
· „Ден без автомобили“ в Ракитово
· СК “Здраве” спечели национални награди
· Ротари маратон край язовир Батак
· Николай Гушевилов спечели бронз на Балкански шампионат по борба
· Лидия Нанова донесе злато и сребро за “Атлас” в лятното ски бягане
 
Всичко за велинград