Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 13
· Пещерата Лепеница отваря врати за посетители
Tuesday, April 06
· ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 05.04.2021
· 16 750 велинградчани гласуваха за новия парламент
· За седмица: двойно повече болни с Ковид-19
· Изборният ден в областта
· 52% активност в Ракитово
· Сърница: най-висока активност и 82% за ДПС
· Подготовката за изборния ден
· Предизборната кампания във Велинград
· Опрощават наемите на затворени търговски обекти
· Читалището в Чепино с ремонтиран покрив след дарителска кампания
· Проект „Емблема на Драгиново“
· Пандемията съкрати Програма „Великден“
· ЧИСТ ВЕЛИНГРАД: Доброволци запретнаха ръкави и чистят

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Бизнес: Общината ще иска Вельова, Сярна и Кремъчна баня
Публикувано 2005-11-01 10:39:08 от темпо


“Циничната публикация” (според определението на д-р Илза Попова, с което няма причина да се съгласим) на вестник “Темпо” по проблемите на затворената Вельова баня изигра ролята на обратна връзка между властимащите и гражданите. Публикацията изведе на дневен ред един въпрос, който вълнува стотици велинградчани, включен бе в темите на октомврийската сесия на Общинския съвет и предизвика дебат.
На 27 октомври съветниците изслушаха д-р Илза Попова, директор на “СБР-НК” ЕАд - филиал Велинград. Тя открои три аспекта на проблема с Вельова баня: социален, юридически и технически. Социалната значимост на банята и общественият интерес тя да работи е огромен, отчете д-р Попова. Юридическият аспект е свързан с регистрацията на 100 процента държавното акционерно дружество “Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс”, чийто принципал е министърът на здравеопазването. Дружеството се явява правоприемник на бившия Санитарно-курортен комплекс (СКК), който е съвместявал балнеолечение, курортни поликлиники и бази за отдих и лечение на трудещите се. Но предметът на дейност на “СБР-НК” ЕАД е оказване на болнична лечебна помощ - тоест баните, собственост на дружеството, са далеч от неговия предмет на дейност.
Техническият аспект на проблема опира до състоянието на сградата на Вельова баня. От 1996 г. всяка година д-р Попова внася предложение до ръководството на фирмата за основен ремонт на покрива и сградата. Ремонт обаче не е извършван и се налага в началото на юни 2005 г. банята да бъде затворена, тъй като рушащият се покрив застрашава живота и здравето на посетителите. Тъй като Вельова баня е паметник на културата, покривът трябва да се ремонтира не частично, а напълно и то при спазване на стария план и без архитектурна промяна. След августовските наводнения проблемът се задълбочава и сумата, нужна за ремонт на покрива и сградата, се вдига на 100 хиляди лева. Това е цифрата според експерти на държавната фирма. Не отговарят на истината твърденията, че се подготвя приватизацията на банята, заяви д-р Попова.
Тя обяви още, че становището на Съвета на директорите на “СБР-НК” е да започнат преговори с община Велинград, за да се намери рационален вариант за трите държавни бани в курорта: Вельова, Сярна и Кремъчна. Отворени сме за преговори с общината, ако тя прояви инициатива за прехвърляне на собствеността на баните, каза д-р Попова. Според нея това може да стане, ако общината с мотивирано писмо до министъра на здравеопазването заяви интерес да поеме собствеността на трите бани. Такава преписка е водил като кмет Г. Аврамов, а през 1998 г. Общинският съвет е гласувал да се замени общински парцел за Вельова баня, но решението не е изпълнено. Към този факт се върна Г. Михайлов, питайки кой от общината не си е свършил работата, защото тогавашният здравен министър П. Бояджиев е издал заповед за промяната.
Седемте бани във Велинград са общински още от своето възникване и са паметници на културата, припомни Снежана Велева. Тя попита какъв курорт е Велинград без своите бани и настоя кметът Дулев да направи първата крачка, като поиска от Министерство на здравеопазването общината да стане собственик на Вельова, Сярна и Кремъчна баня. Спор възникна и около възможността Вельова баня да бъде ремонтирана по проект “Красива България”. Д-р Илза Попова категорично отхвърли тази възможност и заяви, че ако работата по този проект зависи от нейния подпис, тя няма да го сложи. Причината: все още неуредени плащания за ремонта на Сярна баня, за които д-р Попова и Сн. Велева спориха коя институция дължи пари. 7 месеца Вельова баня стои непогледната, всички стъкла са изпочупени, улуците са изкъртени, заяви гражданка от квартала около банята. Затова хората съмняват, че се готви приватизация на банята и пенсионерите са предложили да съберат пари за материалите за ремонт на покрива и със собствен труд да почистят банята.
Дискусията приключи с решение на Общинския съвет общината да направи искане да получи собствеността на трите държавни бани. Това обаче е дълга процедура с неясен край - ако общината стане собственик на баните, тя също няма да има пари да ги стопанисва и най-вероятно ще ги даде на концесия на частни фирми, както постъпи с трите общински бани - Кална, Чепинска и Женска. При мобилизация на общинското ръководство е възможно да се активизира търсенето на решение. На 4 ноември се очаква във Велинград да бъде новият министър на здравеопазването д-р Р. Гайдарски, който лично да се запознае на място със състоянието на Вельова баня.
Извън бъдещия диалог “община-министерство” проблемът къде ще се къпят хората от квартала около Вельова баня тази зима и как затворената сграда ще продължи да се руши, си остава. Малкото успокоение е, че от “СБР-НК” са поставили в банята охранителна система срещу кражби.
Елена БаеваTuesday, April 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.04.2021
· Трима от новите депутати са от община Велинград
· Резултати като никога досега във Велинград
· Как се подредиха политическите сили в област Пазарджик
· Сериозно пренареждане на политическата карта в Ракитово
· Община Сърница – рекорди за машиния вот и за ДПС
· Двете общински здравни заведения с нови управители
· Броят на случаите с Ковид-19 остава висок
· Поздравления за празника на медиците
· Общината отново иска 3 милиона назаем от държавата
· Малки обяви: 12.04.2021
· Статистиката изследва бюджетите на 108 домакинства от областта
· Кметът на Сърница влезе в борд за сътрудничество с ОАЕ
· Европейска акредитация на СУ „Васил Левски“
· Грозно и опасно
· Читалище и млади хора в акция „Драгиново не е контейнер“
· Движение Русофили отбеляза 60 години от полета на Юрий Гагарин
· „Чепинец“ взе трите точки в Брацигово
· 60 екипажа от България и чужбина идват на национален шампионат
· СК „Беси“ стяга международен турнир
 
Всичко за велинград