Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, September 20
· Първият учебен ден се превърна в урок за доброто
· Тече кампания за пробно машинно гласуване за изборите
· ИЗБОРИ ЗА 48 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· За десети път доброволци се включиха в кампания за почистване
· Силна буря в Сърница
· С над 197 000 туристи Велинград е най-предпочитаният СПА курорт
· В областта се проведе полицейска спецакция
· Концерт на световно ниво в памет на Николай Гяуров
· Марена Балинова отново подкрепи базиликата “Св. Николай Чудотворец” в Ракитово
· Престижни награди за Младежката музикална формация
· 13 години СНЦ „МИГ Белово, Септември, Велинград“
· Малки обяви: 20.09.2022
· Старото читалище има нов покрив
· IN MEMORIAM: Почина треньорът Борис Чолев
· Книгата „Д-р Дошкинов - Човекът-Лекар“ на първа среща с читатели

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Договор избори - 10.2022


ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Какви знаци за промяна дадоха изборите във Велинград
Публикувано 2021-07-20 09:10:08 от Темпо


Дадоха ли знаци за промяна парламентарните избори на 11 юли 2021 г. в община Велинград? С какво са различни резултатите от нашия вот на 4 април и 11 юли? Стигнаха ли трите изминали месеца за нови обществените нагласи? Или сме пак там, където бяхме? В лятото на 2021 г. в България (и в частност във Велинград) еднозначни отговори няма.


КАМПАНИЯТА
Предизборната кампания този път започна не 1 месец преди вота, а още със сформирането на предишния 45-и парламент. След изборите на 4 април политическото пространство в община Велинград бе пренаредено: ГЕРБ и ДПС спечелиха традиционните си места – първо и второ, но на трето място „проби“ партията на Васил Божков, изпреварвайки четвъртата БСП. За разлика от ситуацията в много други общини, тук „Има такъв народ“ на Слави Трифонов остана на пето място, следвана от „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. Единствено ГЕРБ и ДПС изпратиха в 45. Народно събрание депутати от Велинград, но ситуацията бе аналогична и в 44. НС.
Класическата кампания преди избори - плакати, срещи, концерти, към която след последните два избора вече трябва да прибавим и пътуване с теснолинейката, протече в познати коловози. Въпреки летния сезон, за част от партиите беше по-активна в сравнение с изборите през април - „Демократична България“, „БСП за България“, „Българско лято“. ГЕРБ хвърли повече сили в селата, отколкото във Велинград. Същото по традиция направи ДПС. „Има такъв народ“ отново остана без забележима кампания във Велинград, както и „Изправи се! Мутри вън!“. Този път видимо липсваше и кампания от страна на „Републиканци за България“, които бяха активни преди изборите през април.
Финалът на предизборната кампания ще се запомни с кадрови смени в два ключови за региона сектора - полицията и горското стопанство, които тук винаги имат отражение върху изборните резултати.
АКТИВНОСТТА
От 54% през април активността на 11 юли в община Велинград падна на 39%. Гласуваха едва 12 071 от общо 31 060 избиратели. Активността в община Велинград е по средата между най-високата в областта - 62% в Сърница и най-ниската - 27% в Ракитово.
Много се каза и написа за причините за ниската активност в цяла България: лято, машини, ограничен от полицията купен вот. Всичко това в различна степен важи и за Велинград.
Показателни са резултатите в двете ромски секции в града. 20-та секция в читалището в кв. Чепино, където гласува Анезица, поставя своеобразен антирекорд. От имащите право на глас 1105 избиратели са гласували само 36! „Победата“ в тази секция е за БСП - 12 гласа. В сравнение с изборите на 4 април: гласували са малко над 200 избиратели, а най-много гласове е имало за ГЕРБ - 101 и ДПС - 51.
Много ниска е активността и в 8-ма секция в ОУ „Георги Бенковски“, където гласува Асфалтова база. По списък избирателите са общо 1025, на 11 юли са гласували 82, като най-много гласове има за „Българско лято“ - 32. На 4 април бюлетина в същата секция са пуснали над 220 избиратели, а най-голяма подкрепа са получили ДПС - 96 и ГЕРБ - 54. Сходните резултати на двата избора в тези две секции сами водят до определени изводи.
В някои от селата активността също пада в сравнение с април. Ярък пример са четирите секции в Драгиново, където през юли броят на гласовете е в пъти по-нисък. РЕЗУЛТАТИТЕ
ГЕРБ спечели поредна победа в парламентарни избори в община Велинград. Коалицията ГЕРБ-СДС получи подкрепа от 4071 избиратели. Резултат, който има поне две измерения: от една страна това е загуба на 2500 гласа в сравнение с април, от друга страна това са 33.7% от всички гласували в общината. В битката си за четвърти парламентарен мандат кандидат-депутатът Димитър Гечев събра 2 728 преференциални гласа - тук също има загуба от около 2500 гласа в сравнение с 4 април, но преференциите му стигат, за да стане третия избран депутат от листата на ГЕРБ в областта.
Данните от 11 юли показват, че ГЕРБ продължава да губи гласове във Велинград: от 2718 през април сега те са 1847. Същата е тенденцията и в селата: 3855 през април, 2224 през юли. Чувствителен спад има в гласовете за ГЕРБ в Драгиново, където на 4 април партията постигна смазваща победа с 1238 гласа. Сега подкрепата е наполовина - 626 гласа. В двете секции в Света Петка гласовете от 305 през април падат на 109 през юли. Но ГЕРБ запазва електората си в села като Кръстава и Бирково, получили сериозни придобивки в последните месеци. Другият бастион са малките кметства с под 300 избиратели, в които кметът на общината назначава (и уволнява) кметските наместници - законово положение, от което в нашата община максимално се възползват ГЕРБ и ДПС.
Най-голямата разлика и знак за промяна в изборите на 11 юли е второто място за „Има такъв народ“, които през април бяха пети в община Велинград. Повечето гласовете за партията на Слави Трифонов идват от секциите в града, където през юли резултатът се повишава с над 400 гласа.
От второ на трето място пада ДПС, което губи над 1000 гласа: от 2837 през април на 1731 през юли. За разлика от ГЕРБ, ДПС успява да запази подкрепата си в Драгиново и Света Петка. Но крайният резултат е незапомнено нисък, ДПС губи един от двата си мандата и извън парламента остават двамата кандидат-депутати от Велинград, които бяха избрани в предишното Народно събрание - Юмер Хамза и Сюлейман Кичиков.
С 1360 гласа БСП е на четвърто място, като губи много малко от спечелените при много по-висока активност през април 1445 гласа. Значим принос за листата с преференциален вот имат кандидатите за депутати от Велинград: Васил Аврамов с 356 префенерции и Невенка Ролева с 205.
На 11 април партията на Васил Божков „Българско лято“ не успя да повтори големия си успех от 4 април, когато със спечелените 1982 гласа стана втора във Велинград и трета в общината. Този път, макар и с повече велинградчани в листата и мащабна кампания, получи подкрепата на 1276 избиратели.
Знак за промята е и представянето на „Демократична България“, чиято листа на 11 юли печели 787 гласа - с 223 повече от вота през април. Кандидатът за народен представител от Велинград Васил Тодев има най-много преференции - 345, след водача Антоанета Цонева, но законовото изискване да е получил 7% от гласовете за листата му попречи да влезе в парламента.
Шестата политическа сила, преминала 4% бариера, „Изправи се! Мутри вън!“ отново остава на седмо място в община Велинград, без големи промени в подкрепата: 328 гласа през април, 316 през юли.
В списъка на промените заслужава да отбележим още една. В седмицата преди 11 юли стотици дървета във Велинград бяха „накичени“ с предизборни плакати. Два дни след изборите - на 13 юли, всички плакати по бул. „Съединение“ и в централната градска част бяха свалени и почистени! Елена Баева

Предизборно тенис легендата Мануела Малеева посети Велинград в подкрепа на „Демократична България“.

Първи избори само с машинно гласуване.

Два дни след изборите плакатите бяха почистени.Tuesday, September 27
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.09.2022
· Колко месеца са нужни за маркиране на пешеходна пътека във Велинград?
· 31 170 жители на община Велинград имат право...
· ИЗБОРИ ЗА 48 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· ИЗБОРИ ЗА 48 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· ИЗБОРИ ЗА 48 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Граждани събират подписка срещу силната музика от Анезица
· Кой пази българските занаяти, които пазят традициите?
· Празнично хоро за Деня на независимостта
· Областният управител награди огнеборци и доброволци
· Малки обяви: 27.09.2022
· КРИМИ ХРОНИКА 27.09.2022
· СК „Атлас“ с три медала от „Купа Велинград“
· 120 участници стартираха в Ротари маратона на язовир Батак
· На 9 октомври ще се проведе полумаратонът „Ремово - Блатца - Ракитово“
· Проект за забавно и креативно междучасие
· Читалището в Костандово отчита успехи
· Сърцето на Кюстендил запя
· Пътят на светеца Михаил Войн Български от Родопите до Търново
Tuesday, September 20
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 20.09.2022
 
Всичко за велинград