Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 13
· Пещерата Лепеница отваря врати за посетители
Tuesday, April 06
· ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 05.04.2021
· 16 750 велинградчани гласуваха за новия парламент
· За седмица: двойно повече болни с Ковид-19
· Изборният ден в областта
· 52% активност в Ракитово
· Сърница: най-висока активност и 82% за ДПС
· Подготовката за изборния ден
· Предизборната кампания във Велинград
· Опрощават наемите на затворени търговски обекти
· Читалището в Чепино с ремонтиран покрив след дарителска кампания
· Проект „Емблема на Драгиново“
· Пандемията съкрати Програма „Великден“
· ЧИСТ ВЕЛИНГРАД: Доброволци запретнаха ръкави и чистят

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Култура: Какво е чудо станало в Чепино
Публикувано 2005-11-08 09:48:40 от темпо


“Какво е чудо станало в село Чепино” бе една от многото песни, изпети с цяло сърце от ансамбъл “Чепино” вечерта на 4 ноември. На тази дата самодейците и препълнилите читалищната зала гости с много обич и съпричастност отбелязаха едно истинско “чудо” - стотния рожден ден на читалище “Св.св. Кирил и Методий”.
Колкото и да сме свикнали с фразата, че 100 години са един малък миг от историята, тя съвсем не казва всичко. Всъщност думите трудно могат да опишат какво се крие зад 100 години творческо горене на стотици хора, свързали част от своя живот с читалището; зад 100 години вярност към възрожденските пориви на основателите; зад 100 години ентусиазъм, който преодолява трудностите и стремеж да се съхрани и запази тази толкова българска институция в Чепино. Вярното сравнение прозвуча в поздравителния адрес от Историческия музей - Велинград: представете си какво е една камбана да оттекне 100 пъти, колко сърца ще трепнат с нея, колко добро ще събуди... Заради внушителния юбилей в залата имаше много официални гости: депутатът от ДПС Фидел Беев, кметът на общината Стоян Дулев и зам.-кметът Реджеп Ходжов, председателят на Общинския съвет Неджат Кехайов и много общински съветници, представители на читалища от целия регион. В кратко слово развълнуваният председател на читалищното настоятелство Георги Василев-Джото определи читалището като уникална школа за духовност и честити юбилея на всички колеги-самодейци от Чепино. Документален филм разказа историята на читалището и заслужено припомни имената на неговите основатели: Филип Главеев, Мойсей Праматаров, Миладин Досев, Александър Лачев, Атанас Праматаров, Иван Илиев. Истинското доказателство за далновидността на тези големи българи бе фактът, че 100 години по-късно в залата бяха много техни наследници - и на имената, и на родолюбивите им идеи. На водещите на празничната програма Евгения Дебелушина и Иван Гергев им се наложи близо час да четат многото поздравителни адреси и телеграми, получени за юбилея. Своите поздрави и пожелания изпратиха министър-председателят Сергей Станишев, народната представителка Лидия Шулева, областният управител Ангел Чолаков, проф. Кирил Стефанов от името на ансамбъл “Пирин” - Благоевград. Необяснимо остана мълчанието на Министерството на културата...
Поздравителен адрес от всички общински съветници прочете Н. Кехайов, а от Общинска администрация Ст. Дулев. От името на ОС и ОА кметът подари на юбилярите видеокамера и DVD, за да запечатват своите изяви по сцените на страната и чужбина. А председателят на читалището Г. Василев, който също имаше рожден ден, получи от общината красив букет и мобилен телефон.
Владимир Батаклиев, председател на областния съвет на читалищата - Пазарджик, предаде поздравите на Съюза на народните читалища и от името на съюза връчи грамоти за дългогодишна читалищна дейност. С грамоти бяха отличени самодейците: Георги Василев, Димитър Кантарев, Атанас Кюлев, Цветко Златарев, Костадин Атанасов, Иван Кишев, Йордан Кишев, Мирела Шипева, Цветанка Вировска, Боян Байраков.
С топли думи и подаръци за юбилея към колегите си от чепинското читалище се обърнаха самодейци от читалищата в Лъджене, Каменица, Драгиново, Костандово, Дорково, Брацигово, Разлог. Поздравителни адреси връчиха общинското ръководство на БСП, Историческият музей, Пенсионерският клуб в Чепино. И един особено вълнуващ поздрав - от съпругата на покойния дългогодишен читалищен деец Никола Юнчев, който ако юбилеят беше преди 10 месеца, щеше да бъде сред най-щастливите.
Доц. Иван Палигоров обяви, че като главен редактор на списание “Управление и устойчиво развитие” дарява на библиотеката цялото течение на изданието плюс версия на CD. Рекламно-издателската къща “Елефант” подари емблемата на читалището - стилизирана искра, която никога да не угасва. Директорът на СОУ “В. Левски” Емил Моллов съобщи новината, че читалище “Св.св. Кирил и Методий” от този ден вече има страница в интернет и възпитаниците на училището ще я поддържат, за да присъства тази наша културна институция в световната мрежа.
А най-вълнуващия поздрав и най-големия подарък направиха децата от ОУ “Неофит Рилски” с директор Дамяна Кандева. Те подариха на читалището 500 лева, събрани от инициативните ученици и призоваха и други да последват техния пример, обявявайки и открита за целта банкова сметка. “От тоя по-голям подарък няма!”, възкликна изненаданият Г. Василев, а залата аплодира урока по дарителство на малчуганите. Високият градус на хубавата емоция се запази и със словата на Мария Гагова, която също от десетилетия е свързала своя живот с читалището. Тя каза “Евала!” на самодейците за това, че правят нещо за обществото, че дават от сърцата си. Както преди 25 г. ги поздравих, така и сега съм донесла бутилка шампанско и съм направила една тава с щрудел, за да се почерпят, обяви кака Мара. И прибави към думите си една великолепно изпълнена песен с пожеланието където и да отиват, винаги да се държат като чепинци - твърди и неотстъпчиви!
Настоятелството на читалището награди по случай юбилея някои от най-изявените читалищни деятели. Декоративни чинии със знака на читалището получиха: Янка Ангелова, Катерина Балтакова, Васил Ангелов, Иван Норов, Атанас Вецов, Атанас Палигоров, Йорданка Кехайова, Илия Ръджов, Аделина Джуленова, Петър Чапкънов. За тях и за всички самодейци кошници цветя поднесоха Общински съвет и Общинска администрация и Клубът на пенсионера, кв. Чепино.
В края на официалната част Г. Василев прочете дълъг списък на спомоществователите и благодари на многобройните фирми от Велинград за тяхната помощ и отзивчивост за честване на юбилея. А след думите му “А сега да видим защо сме тук и защо го има читалището” започна дългоочаквания от цялата зала празничен концерт.
Последователно на сцената излязоха младите певци и танцьори от ансамбъл “Чепинче” с ръководителки Надежда Камбурова и Лазарина Джамбазова и изпълнителите на ансамбъл “Чепино”: музикантите от оркестъра с ръководител Димитър Кантарев, мъжката фолклорна група с ръководител Георги Василев, женската фолклорна група с ръководител Иван Казалиев, танцовият ансамбъл с главен художествен ръководител Боян Байраков. Всички те пяха, танцуваха и свириха като за 100-годишен юбилей, дадоха най-доброто от себе си, за да покажат от сцената не само, че имат зад гърба си опита и примера на 100 години, но и че пред читалището има още много години на труд, творчество и успехи. Концерт не се преразказва, той трябва да се съпреживее и точно това удоволствие изживя публиката. Финалът на това чудесно тържество беше “запазената марка” на концертите на чепинските ансамбли: хоро, дълго колкото цялата зала, на което с настроение и мерак се хванаха самодейци и публика. Та това е “чудото”, дето е станало в Чепино и продължава вече повече от 100 години: живо е читалището и заедно с него е жив българският дух и талант!
Елена БаеваTuesday, April 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.04.2021
· Трима от новите депутати са от община Велинград
· Резултати като никога досега във Велинград
· Как се подредиха политическите сили в област Пазарджик
· Сериозно пренареждане на политическата карта в Ракитово
· Община Сърница – рекорди за машиния вот и за ДПС
· Двете общински здравни заведения с нови управители
· Броят на случаите с Ковид-19 остава висок
· Поздравления за празника на медиците
· Общината отново иска 3 милиона назаем от държавата
· Малки обяви: 12.04.2021
· Статистиката изследва бюджетите на 108 домакинства от областта
· Кметът на Сърница влезе в борд за сътрудничество с ОАЕ
· Европейска акредитация на СУ „Васил Левски“
· Грозно и опасно
· Читалище и млади хора в акция „Драгиново не е контейнер“
· Движение Русофили отбеляза 60 години от полета на Юрий Гагарин
· „Чепинец“ взе трите точки в Брацигово
· 60 екипажа от България и чужбина идват на национален шампионат
· СК „Беси“ стяга международен турнир
 
Всичко за велинград