Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 13
· Пещерата Лепеница отваря врати за посетители
Tuesday, April 06
· ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 05.04.2021
· 16 750 велинградчани гласуваха за новия парламент
· За седмица: двойно повече болни с Ковид-19
· Изборният ден в областта
· 52% активност в Ракитово
· Сърница: най-висока активност и 82% за ДПС
· Подготовката за изборния ден
· Предизборната кампания във Велинград
· Опрощават наемите на затворени търговски обекти
· Читалището в Чепино с ремонтиран покрив след дарителска кампания
· Проект „Емблема на Драгиново“
· Пандемията съкрати Програма „Великден“
· ЧИСТ ВЕЛИНГРАД: Доброволци запретнаха ръкави и чистят

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Общините трябва да “загряват” бързо и да планират по нов начин
Публикувано 2005-11-15 09:44:45 от темпо


“Сега общините загряват страшно бързо, станаха прагматични, няма как да избягаме от това”. Думите се на Евгени Цолов, лектор и експерт от Софийския университет “Св. Климент Охридски”. С тях г-н Цолов мотивира участниците в семинара по публично-частни партньорства, организиран на 8 ноември във Велинград от Асоциацията на родопските общини (АРО).
Семинарът бе предназначен за общински съветници и служители. Лектори бяха специалисти от Асоциацията на българските консултантски асоциации, която г-н Цолов определи като “тежката артилерия” в консултирането в България, акредитирани в Англия. Лекторският екип от СУ “Св. Кл. Охридски” пък има славата, че е усвоил най-много средства по проекти на Европейската комисия у нас - общата сума е около 20 милиона евро. Екипът е и организатор на Европейския ден на предприемача в България, който сега ще бъде посветен на общините. В обучението участваха още представители на Центъра по европейски научни изследвания и образователни програми и банка “Биохим”.
Евгени Цолов разясни защо все по-често и у нас в България ще се говори за публично-частни партньорства. В момента Европейският съюз планира - вече 10 държави имат свои национални планове за периода 2007-2013 г. Процесът тече и в България - и общините, и държавата планират за същия период (община Велинград е сред малкото, които вече имат план за развитие 2007-2013 г.). За първи път в нашата страна се прави опит за планиране не по познатия досега бюджетен принцип, а по програмен. До края на 2006 г. трябва да се научим да планираме проекто, а до 2007 г. - програмно, бе категоричен лекторът. А в проектното планиране може да се влезе само с публично-частни партньорства, това ще е и единственият начин да се търсят пари. Време е да забравим правилата на ФАР и ИСПА, сега са на дневен ред правилата на европейските структурни фондове. Тези правила заобикалят държавата, защото в ЕС са важни регионите. Няма да се запази познатата схема държавата да управлява и предоставя средства на общините, тя само ще координира, а общините ще трябва сами да планират и защитават проекти.
Г-н Цолов представи пред общинарите четирите основни структурни фонда в Европеската комисия, които отпускат средства за местно развитие, аграрния и социалния сектор и за рибовъдство. Той разясни и трите основни принципа на планиране в ЕС. На първо място партньорство, ЕС планира под мотото “Партньорство за растеж и заетост”. На второ място комплиментарност - европейските фондове никога не отпускат цялата сума, авторите на проекта осигуряват също част от финансирането. И на трето място субсидиарност - със средствата по проекта се разпорежда не държавата, а прекият изпълнител.
Материята за публично-частните партньорства и планирането чрез тях засега е нова за голяма част от общинарите във Велинград. Безспорно е обаче, че ако искаме финансиране от ЕС, общината трябва да превърне проектирането и планирането в основна част от своята дейност. Други общини вече го правят и инвестициите са при тях.
Елена БаеваTuesday, April 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.04.2021
· Трима от новите депутати са от община Велинград
· Резултати като никога досега във Велинград
· Как се подредиха политическите сили в област Пазарджик
· Сериозно пренареждане на политическата карта в Ракитово
· Община Сърница – рекорди за машиния вот и за ДПС
· Двете общински здравни заведения с нови управители
· Броят на случаите с Ковид-19 остава висок
· Поздравления за празника на медиците
· Общината отново иска 3 милиона назаем от държавата
· Малки обяви: 12.04.2021
· Статистиката изследва бюджетите на 108 домакинства от областта
· Кметът на Сърница влезе в борд за сътрудничество с ОАЕ
· Европейска акредитация на СУ „Васил Левски“
· Грозно и опасно
· Читалище и млади хора в акция „Драгиново не е контейнер“
· Движение Русофили отбеляза 60 години от полета на Юрий Гагарин
· „Чепинец“ взе трите точки в Брацигово
· 60 екипажа от България и чужбина идват на национален шампионат
· СК „Беси“ стяга международен турнир
 
Всичко за велинград