Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, September 07
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 07.09.2021
· Туристическият бранш е обединен да защити правото си на работа
· Община Велинград трябва да плати над 800 000 лева на „ИСА 2000“
· Общината отчита 74% изпълнение на бюджета за 2020 година
· ОТЗВУК: Ако искаме да ни е чисто и красиво, нужно е стимулиране
· На 7 септември стартира електронното преброяване
· Ценни дарения обогатяват фондовете на музея
· Разясняват възможности за европейско финансиране
· В Община Сърница правят детски кът
· Кой трови бездомни животни във Велинград?
· КРИМИ ХРОНИКА 07.09.2021
· Малки обяви: 07.09.2021
· Защо изчезнаха парапетите на инвалидните пътеки?
· Нова съвременна апаратура заработи в МБАЛ „Здраве“
· Оперен концерт в памет на Николай Гяуров

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Туристическият бранш е обединен да защити правото си на работа
Публикувано 2021-09-07 09:52:35 от Темпо


В края на активния летен сезон туристическият бранш в цяла България и в частност във Велинград ври и кипи. Четвъртата Ковид вълна заплашва да удави това, което българският туризъм успя да постигне през лятото на 2021 година. В редица градове браншът вече организира протести, в други е в стачна готовност.
На 26 август в София се проведе Общо събрание и Управителен съвет на най-голямата национално представена организация, обединяваща малкия и среден бизнес в туризма – Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), чийто активен член е и Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Велинград и Западни Родопи“.

Общото събрание одобри взетото от Изпълнителното бюро решение за създаване на Кризисен щаб с консултативна и координираща роля между Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ) и подкрепилите идеята от Конфедерацията на български туристически бизнес за общи съвместни действия на бранша.
На 1 септември в сградата на Народното събрание се състоя среща с участието на над 20 туристически асоциации, бизнес сдружения, работодателски и синдикални организации на срещата, която инициира парламентарната група на ГЕРБ-СДС.
Председателят на СХР „Велинград и Западни Родопи“ Златко Златанов участва и в двата форума. С него разговаряме минути след като на 2 септември служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви новите противоепидемични мерки, които влизат в сила от 7 септември 2021 г.

- Г-н Златанов, каква е оценката ви за тазгодишния летен туристически сезон във Велинград?
- Много силен сезон! Най-силният месец август от 15 години насам!
Но трябва да подчертая: фантастично лято като сезон, но и като на война заради намаления персонал. Персоналът не достига, работи между 12 и 16 часа и при постоянен страх дали някой няма да се разболее, защото няма кой да го смени. Благодаря на всички работници в туристическия сектор във Велинград, без които този перфектен сезон не може да се случи.
За изключително силния летен сезон във Велинград огромна роля изиграха българските емигранти, които се върнаха в родината и решиха да оставят парите си в България. Трябва специално да им благодарим, че избраха българските курорти.
- Какви изводи могат да бъдат направени от факта, че един фестивал напълни цялата леглова база на СПА столицата?
- Искам да изкажа огромна благодарност от името на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите „Велинград и Западни Родопи“ към целия екип на хотел „АРТЕ“ и организаторите на фестивала. Напълниха не само хотелите и всички места за настаняване във Велинград, а и дори в Сърница. Направил съм официално предложение и вярвам, че ще получат награда от БХРА за най-голямо събитие за 2021 година. Заедно с общината трябва да направим съответните изводи и в Консултативния съвет по туризъм по отношение на събитията, които предлагаме на гостите на Велинград.
- И от силното лято към трудна есен: как оценявате новите противоепидемични мерки, които въвежда Министерството на здравеопазването?
- На срещата на 1 септември в Народното събрание направих изказване, което бе подкрепено от колегите. Казах, че туристическият бранш в България вече е обединен и причината е една единствена - общият враг. Обединени сме повече никога да не допуснем затваряне от днес за утре, искаме придвидимост за бизнеса. Не искаме да ни се вменява вина за лошата кампания за ваксинирането. Първо трябваше държавният апарат да покаже как се ваксинира и всички щяхме да последваме техния пример, но това не бе направено. Кой ще плаща сметката за това поредно затваряне? Решенията не ги взимаме ние, има си специалисти, които са учили. Но ние искаме да знаем кой ще ни плати загубите. Някои от тези загуби са неизмерими - парсоналът ще напусне веднъж завинаги, за да си намери работа с гарантирани приходи. Едни ще тръгнат по чужбина, други ще отидат да работят в големите магазини, които никой не затваря.
Не може рестрикциите да са само за нашия бранш! Само в хотели, ресторанти, барове и фитнеси ли има Ковид?! В парламента, в хипермаркетите, на циганските сватби няма ли Ковид?! Щом са решили да затварят, да затварят всички, за да има справедливост. И да се плати на всички!
Поставих и въпроса какво се случва с неправомерно високата цена на електрическия ток. Сметките ни за юли 2021 г. са два пъти и половина по-високи в сравнение с 2020 година. Цялата печалба за август ще бъде изядена от цената на тока. Хората от сдружението ме питат какво съм направил за цената на тока, защото това им удря бизнеса. Хората го искат от мен, но нашите сдружения нищо не могат да направят по този проблем. Пред народните представители, които ни поканиха, предложих План А и План Б. План А е държавата да върне на бизнеса разликата в парите, които е платил за ток през миналата и тази година. Искаме коректност. Какво като работихме добре през юли и август, след като спечеленото от туристическия сектор ще потъне в джобовете на търговците на ток? Знаем, че държавата ще каже, че няма пари да ни възстанови разликата и затова предлагам План Б: да има една тарифа за тока за бита и за бизнеса. Ясно е, че политиците никога няма да го направят, защото хората ще ги изядат, а на пенсионерите няма да им стигнат пенсиите да си платят сметките за ток. Това предложение е само провокация, но нека да е ясно, че винаги бизнесът плаща, но някои в махалите, които са се закачили незаконно, не плащат.
- Какво е основното искане на туристическия бранш на фона на поредната криза с Ковид-19?
- Половинчатите неща няма да помогнат! По-добре е, ако ще затварят, да ни затворят тотално за 2 месеца, но да се плати всичко на персонала плюс разходите за ток и вода. Ние се борим и ще продължим да се борим за това, което ни се полага - да имаме комфорт за работа. Трябва с общи усилия да извоюваме правото си, че когато държавата ни затваря, трябва да плати, за да успеем да спасим българския туристически сектор.
Елена БаеваTuesday, September 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.09.2021
· 326 първокласници в 18 паралелки тръгват на училище
· IN MEMORIAM:Доктор Александър Попов - човекът, който биеше камбаната на Истината
· Денят на Съединението - отново под знака на пандемията
· Ново знаме и Арка на просвещението за вековния юбилей на СУ „Васил Левски“
· ПРОТЕСТ: СРЕЩУ НОВИТЕ МЕРКИ
· Кристиян Ваклинов е финалист в кампанията „Будител на годината 2021“
· Велинградските училища стават все по-добри образователни центрове
· Малки обяви: 14.09.2021
· КРИМИ ХРОНИКА 14.09.2021
· „Здравче-Венче“ спечели пет отличия от „Евро Фолк“
· Ансамбъл „Драгиново“ заслужи Златен плакет от Неделино
· СК „Бойни изкуства“ завоюва две шампионски титли по ММА
· 234 състезатели в лятно ски бягане по нови маршрути
· Танцьорите откриха сезона с медали от купа Бургас
· Дъщерята на д-р Дошкинов написа „Човекът-лекар“
· Звездни мигове за таланти от Велинград
· СУ „Методий Драгинов“ спечели проекти по програма Еразъм+
· Откриха нова детска площадка в Ракитово
· „Велинград волей“ с успешно завършил проект
 
Всичко за велинград