Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 13
· Пещерата Лепеница отваря врати за посетители
Tuesday, April 06
· ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 05.04.2021
· 16 750 велинградчани гласуваха за новия парламент
· За седмица: двойно повече болни с Ковид-19
· Изборният ден в областта
· 52% активност в Ракитово
· Сърница: най-висока активност и 82% за ДПС
· Подготовката за изборния ден
· Предизборната кампания във Велинград
· Опрощават наемите на затворени търговски обекти
· Читалището в Чепино с ремонтиран покрив след дарителска кампания
· Проект „Емблема на Драгиново“
· Пандемията съкрати Програма „Великден“
· ЧИСТ ВЕЛИНГРАД: Доброволци запретнаха ръкави и чистят

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Тома Пачалов удържа върха в БСП
Публикувано 2005-11-29 10:09:54 от темпо


Нов двугодишен мандат като председател на БСП - Велинград отвоюва Тома Пачалов на отчетно-изборната конференция на партията на 26 ноември. Той печели поста за четвърти пореден път от 2000 г. насам, в три редовни и един извънреден избор на председател. Този път Тома Пачалов удържа победа с 58 гласа срещу 40 за Иван Лебанов, който също достигна до балотажа за лидерското място. В началото на конференцията се регистрираха за участие 116 от избраните 135 делегати. След 9 часа работа на финала останаха да гласуват 98. Форумът се проведе без официални гости от ръководството на БСП, което не се хареса на местните партийни членове и даде повод в част от изказванията да се говори, че има особено отношение към велинградската организация и дори на областно ниво се работи срещу нея. ОТЧЕТНИЯТ ДОКЛАД
Тома Пачалов представи отчет за периода февруари 2004 - ноември 2005 г. Общата оценка в него бе, че обстановката в страната и особено сложните процеси в община Велинград са се отразили негативно, довели са общината до застой, а хората до обезверяване. Работата на съветниците от БСП бе оценена положително, тъй като те са се наложили като основна група в Общинския съвет. Обяснено бе, че първото сформирано мнозинство е било със Зелената партия, но то се е разпаднало заради скандалния случай със “Стройком”. Сега партнираме сравнително добре с ДПС и НДСВ в интерес на общината, заяви Т. Пачалов.
За последните парламентарни избори бе направен извод, че партиите от Коалиция за България са проявили много слаба активност и затова резултатите в община Велинград за левицата не са задоволителни. В сравнение с 2001 г. подкрепата за БСП се е увеличила и сега тя е втора политическа сила в общината след ДПС. 47% от избирателите в нашата община са потенциален електорат на ДПС, а от останалите 53% близо 48% гласуват за БСП, пресметнаха социалистите. На изборите за кмет през февруари 2005 г. би било самоубийство да извадим самостоятелна кандидатура, затова БСП подкрепи обща, отчете председателят. На кметските избори през септември, в сложната обстановка след бедствията, БСП издигна кандидатурата на Иван Лебанов. В отчетния доклад критиките към него не бяха пестени: че освен официалния предизборен щаб е имало и втори, алтернативен и това е довело до разцепление в самата организация; че е липсвала подкрепа от отпадналите на балотажа кандидати. Тома Пачалов отчете, че е имало основания за обжалване на изборите, но социалистите не са го направили, за да не се нагнетява допълнително гнева народен.
Ще има БСП, ако има единство, обобщи Т. Пачалов, след което бяха връчени червени партийни книжки на деветима новоприети членове на партията. ДЕБАТИТЕ
И на тази конференция, за да пестят време, социалистите решиха едновременно да обсъждат отчета и да гласуват за новите ръководни органи. Това разводни и накъса дебатите, но все пак в залата прозвучаха и доста критични изказвания (акценти от най-интересните публикуваме отделно). Изненадващо в хода на дебатите в залата дойде депутатът от ДПС Фидел Беев, който не изневери на навика си да се появява на форумите на различни партии. От трибуната депутатът поздрави участниците в конференцията и им пожела успешна работа, след което напусна мероприятието и не чу част от последвалите критики срещу него. Изказалите се социалисти доказаха, че БСП успява да види собствените си грешки, но не липсваха и “бисери”. Мария Цанова обвини, че в кампанията БСП-членове за агитирали за Никола Матров и че са загубили кметските избори, защото “Лебанов не става за кмет”. Иван Лебанов става за кмет, но трябваше да назове конкретни имена от своя екип, за да спечели повече избиратели, бе мнението на Георги Ст. Пашов. Работата на градската организация на БСП е много слаба, оцени Иванка Цанова. Не бива да остава впечатлението, че всичко в БСП е наред, трябва да се даде възможност на младите, призова Марина Аврамова. Според нея по-възрастните трябва да помагат с опита си, а по-младите с дързостта и да не се отричат тези, които мислят различно. Вратите на БСП са отворени за младите, но къде са те, попита Никола Делиев и обвини, че е много лесно да се критикува, но е много трудно да се работи за БСП и то всеки ден. Животът в партията е замрял, раздвижва се само по избори, членската маса е малка, заяви Костадин Шулев. Васка Милушева призова БСП да работи по-целенасочено с местния бизнес. А Илия Белев направи предложение, което бе прието като решение на форума: най-после, след повече от 5 години, да бъде възстановен паметника на Иван Бандаков, за да се даде кураж на социалистите и хората да им повярват.
ИЗБОРИТЕ
По твърде дългата процедура, описана в устава, бе избран Общински съвет (пленум) на БСП от 31 членове. За 27 изборни и 4 делегирани места се състезаваха общо 64 кандидати. Първоначалният им брой бе още по-голям, но над 10 човека си направиха самоотводи. Гласуването бе тайно, като първия път бе спряно заради грешки в бюлетината. В новия Общински съвет на БСП бяха избрани: Анна Пещерска, Бисер Скендеров, Васил Аврамов, Васил Шулев, Васка Милушева, Венко Бозев, Георги Василев, Георги Янчев, Димитър Аршинков, Елена Веселинова, Заварин Маров, Иван Бандаков, Иван Лебанов, Йорданка Джуркова, Катя Даракчиева, Кирил Даскалов, Красимир Мирчев, Красимира Пачалова, Костадин Златев, Костадин Шулев, Кънчо Бозев, Никола Делиев, Пламен Алеков, Стефка Танчовска, Таня Ръджова, Тома Пачалов, Цветанка Гончева, Ахмед Сиджимов, Искрен Планков, Мустафа Терзиев и Пламен Пашалиев.
От 11 кандидатури бе избрана 5-членна Контролна комисия, за чийто председател бе преизбрана Ганка Кандева.
От издигнатите 12 кандидати за лидерския пост на различни етапи си направиха самоотводи 8 и останаха да се състезават 4: Васил Аврамов, Иван Лебанов, Костадин Шулев и Тома Пачалов. При първото тайно гласуване, на фона на модерните варианти на “Ние сме на всеки километър” и “Интернационала, отпаднаха В. Аврамов с 12 гласа и К. Шулев с 6 гласа, а за балотаж останаха Ив. Лебанов с 35 и Т. Пачалов с 45 гласа. На “втория тур” досегашният председател Т. Пачалов запази поста си с подкрепата на 58 социалисти, а Ив. Лебанов бе подкрепен от 40. В речта си старият-нов лидер благодари за доверието на партийните членове и за достойните опоненти и обеща всички решения в партията да се взимат от колективните органи.
Четиримата състезавали се за лидерското място бяха избрани за делегати на 46-тия конгрес на БСП, който ще се проведе този уикенд. РЕШЕНИЯТА
В приетата от конференцията резолюция като основни задачи пред БСП стоят отваряне към младите хора и бизнеса; срещи и приемни за избирателите с общинските съветници; работа с медиите; взаимодействие с ДПС и НДСВ. Приета бе и декларация, с която БСП заявява, че не одобрява опитите на отделни хора да раздухват вражда сред населението на общината, да го делят по териториален и верски признак. БСП е за укрепване на толерантността, пълно равенство на българските граждани в общината, равноправно интегриране на малцинствата, пише в декларацията, изпратена до Висшия съвет.
Елена Баева
АКЦЕНТИ ОТ ИЗКАЗВАНИЯТА
Георги Ст. Пашов: Как БСП ще се справи със “случая Беев”, който сега пак ни се натрапи? Ние сме побеждавани и от парите! На един етап съветниците от БСП единодействаха със Зелената партия - сигурно 500 интелектуалци са казали “не” на БСП, защото знаем кой е шеф на Зелената партия във Велинград. Това беше груба грешка - брак и след няколко месеца развод по италиански! Велинград се ориентира в лява посока, а в отчетния доклад се твърди, че за БСП било “самоубийство” да издигне кандидат-кмет. На състезание за обществен авторитет и влияние не може да не участваме! Във Велинград не виждам десни партии, а само десни групировки. Затова БСП има перспектива.
Заварин Маров: Кой е наш основен политически опонент? Очертава се да е ДПС начело с Фидел Беев. Той се подготвя да има 16 съветници в следващия Общински съвет и тогава ще реализира целта си да превърне Община Велинград в частна фирма - това, което ние се опитахме да спрем. Ние какво правим? Предлага ни се участие в изпълнителната власт, местата на зам.-кмет и шефове на дирекции в общината ни чакат да кажем “да”. Ние на този етап казваме “не”. Защото какво ще ни донесе това участие? С кого трябва да влезем в сътрудничество в Общинския съвет - с групата на Беев, с групата на братя Велеви и част от ДПС. Това е целта на Фидел Беев. Но би било предателство спрямо всички, гласували за нашия кандидат-кмет на изборите. Освен това ще поемем негативи от управлението и на следващите местни избори ние ще сме непотребните. Неучастието в изпълнителната власт сега ни запазва самочувствие и позиции, дава ни възможност за нормални политически взаимоотношения с ДПС за президент и с НДСВ.
Иван Лебанов: В отчета моето име бе редом с квалификации като “действа под прикритие”. Бях номиниран за кандидат-депутат и си направих отвод, защото не усетих подкрепа. На кметските избори не съм действал “под прикритие”, а около мен бяха млади хора. Резултатът не е лош, а за мен е чест, че бях издигнат от БСП. Основна слабост на БСП във Велинград е кадровата политика, в ръководството има хора от десетилетия. Да дадем възможност на младите - тази конференция е водораздел за това да получат те шанс.

Уважаеми читатели на вестник “Темпо” във www.velingdad.com, Ако четете вестника от чужбина или друг град в България, вие сигурно имате различни и интересни гледни точки за случващото се във Велинград. Предлага ме ви да споделите своите идеи за развитието на Велинград, като ни пишете на e-mail: tempo@velingrad.com. Вашата добра идея ще бъде публикувана във вестника като своеобразен коледен подарък за велинградчани. А ако искате специално да поздравите някого във Велинград за Коледа - пишете ни! Очакваме вашите идеи и поздрави до 16 декември 2005 г.
ТемпоTuesday, April 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.04.2021
· Трима от новите депутати са от община Велинград
· Резултати като никога досега във Велинград
· Как се подредиха политическите сили в област Пазарджик
· Сериозно пренареждане на политическата карта в Ракитово
· Община Сърница – рекорди за машиния вот и за ДПС
· Двете общински здравни заведения с нови управители
· Броят на случаите с Ковид-19 остава висок
· Поздравления за празника на медиците
· Общината отново иска 3 милиона назаем от държавата
· Малки обяви: 12.04.2021
· Статистиката изследва бюджетите на 108 домакинства от областта
· Кметът на Сърница влезе в борд за сътрудничество с ОАЕ
· Европейска акредитация на СУ „Васил Левски“
· Грозно и опасно
· Читалище и млади хора в акция „Драгиново не е контейнер“
· Движение Русофили отбеляза 60 години от полета на Юрий Гагарин
· „Чепинец“ взе трите точки в Брацигово
· 60 екипажа от България и чужбина идват на национален шампионат
· СК „Беси“ стяга международен турнир
 
Всичко за велинград