Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Епизод пореден от дългогодишните опити за завладяване на болницата
Публикувано 2021-11-30 09:30:38 от Темпо


Голямата зала на общината отдавна не помни толкова много хора на сесия на Общински съвет - Велинград, колкото се събраха на 25 ноември 2021 г. За първи път от доста време на заседанието дойдоха всички 29 съветници. Присъстваха доста граждани, както и голяма част от персонала на общинската болница „МБАЛ-Велинград“.


В дневния ред на сесията нямаше точка за общинската болница, но на 22 ноември (понеделник), бе внесен проект за решение с искане за освобождаване на временно изпълняващия длъжността (врид) управител на „МБАЛ-Велинград“ д-р Иван Динев и за избор на нов врид управител. Случайно или координирано, но в същия ден в различни медии и сайтове се появиха почти еднотипни публикации, в които бяха намесени имената на общински съветници и лекари от общинската болница.
Вносител на допълнителната точка е д-р Костадин Паунов, съветник от „Глас народен“ (вече с новото име „Глас за Велинград“), председател на Постоянната комисия по транспорт, обществен ред и сигурност, безопасност на движението, молби и жалби на гражданите и кризисни ситуации, който работи в частната болница „Здраве“ във Велинград. Като аргумент за входиране на предложението е посочено, че през последните години „МБАЛ-Велинград“ е в тежко финансово състояние, има отлив на кадри, врид управителят д-р Динев не изпълнява функциите си и е управител само по документи, защото живее и работи в друго лечебно заведение в София. Във времето на световна пандемия не може едно от основните лечебни заведения във Велинград да е безстопанствено, необходим е управител, който да познава проблемите на болницата и да взима ежедневни управленски решения, се казва в предложението.
Веднага след внасянето на предложението персоналът на „МБАЛ-Велинград“ обяви с декларация, че застава твърдо зад врид управителя д-р Динев, че смяната в момента е нецелесъобразна и неморална и че буди съмнения доколко е морално внесеното предложение от ръководство на съседното конкурентно здравно заведение и съпровождащите го медийни публикации, при положение, че положителният финансов резултат за последните тримесечия е доказателство за добра управленска работа (пълният текст на декларацията публикуваме отделно).
В тази напрегната обстановка сесията започна с гласуване дали допълнителната точка за смяна на управителя да влезе в дневния ред. С 18 гласа „за“ и 11 „против“ съветниците решиха точката да влезе за разглеждане. Преди гласуването Екатерина Каферинова (ЗНС) поиска думата, но председателят Любомир Перчинков (ГЕРБ) отказа. След гласуването Ек. Каферинова обясни, че е искала да предложи точката да бъде отложена, защото няма идея кой ще бъде предложен за нов врид управител и това е безпрецедентно. Тя заяви, че през последните 20 години Общинският съвет е успявал да взима решения за общинската болница, но сега не става въпрос просто за смяна на един управител с друг, а за нещо много по-голямо: домогвания за публично-частно партньорство и за унищожаване на общинско социално учреждение, каквото е болницата. Затова се търси удобен управител, който да прокара това. Сценарият винаги е един и същ, започва се с публикации в медиите, очернят се съветници и медици. Знам, че партийните централи са наредили и смяната на управителя ще бъде направена, заяви Екатерина Каферинова, като допълни, че дори това да стане, процедурата е много дълга, борбата ще продължи и има лостове, с които да се спрат домогванията. Тя призова колегите си да защитят общинските, а не частните интереси и в условията на пандемия да не разклащат общинската болница.
Независимият съветник Радослав Димов също бе категоричен, че в момента не са нужни сътресения в общинската болница и че решението е само едно - „МБАЛ-Велинград“ да бъде запазена. Неговият призив бе да не се хвърля бензин в огъня, съветниците да проявят съвест при гласуването.
В разгорещената дискусия се включиха и граждани. Митра Чопева заяви на съветниците, че персоналът на болницата е в залата, защото Общинският съвет не е бил на мястото си. Защо сте допуснали това, попита тя съветниците и допълни, че те са в залата, за да си взимат заплатите и да си правят хотели, басейни и палати, но са разсипали града. Стефка Илинова също попита съветниците къде са били досега, помогнали ли са за Ковид-отделението и колко от тях са подали ръка за дарителската акция, която започна преди година.
Кметът Костадин Коев заяви, че още през 2018 г. е проявил предвидливост и по негово предложение Общинският съвет е изкарал от капитала на „МБАЛ-Велинград“ сградата на болницата и 39 декара от земята. Тъй като не каза нищо по искането за смяна на управителя, от залата се чуха гласове с настояване кметът да обясни каква е неговата позиция.
Александър Гагов (ВМРО) заяви, че от 6 месеца не идва на сесии, защото не е съгласен със заверите на хора, на които изобщо не им пука за Велинград. Той припомни, че кметът Иван Лебанов е бил като крепост за общинската болница, не е дал и дума да се издума за приватизиране и призова за повече активност и от кмета Костадин Коев. Хубава или лоша, общинската болница е наша и лекува всички. Досега успява да се държи на повърхността, а сега се иска един доктор от частната болница да стане директор на общинската. Нека да има има конкурс за управител, но по правила, призова Ал. Гагов. Той напомни на съветниците от ДПС и ГЕРБ, че техните избиратели ги гледат как ще гласуват.
Тодор Ушев, съветник от „Глас народен“ и управител на частната болница „Здраве“, настоя да не се спекулира с болезнената тема, че ще се продава общинската болница. От залата го апострофираха, че няма да се продава, а ще се подарява. Тодор Ушев заяви, че иска да опровергае слуховете за продажба, но хора от общинската болница настояха, че „тиковци“ искат да им спрат клинични пътеки и така да фалират „МБАЛ-Велинград“. Съветникът отговори, че ако в залата има агресия, виновните ще трябва да бъдат изведени. И продължи, че има криза в управлението на общинската болница, за 2 години са сменени трима управители, а сегашният системно не идва на работа. Всички съветници сме за запазване на общинското дружество, но съм длъжен да предложа друг управител, каза Тодор Ушев и направи предложение на поста да бъде избран д-р Атанас Ташев заради дългогодишния му опит в управлението на „МБАЛ-Велинград“ (д-р Ташев беше управител на общинската, а в момента работи в частната болница - бел.ред.).
Съветникът Емил Моллов (ГЕРБ) подчерта, че изразява лично, а не партийно мнение, че в момента не трябва да се прави промяна. Той предложи да бъде обявен конкурс не за врид, а за постоянен управител на болницата. Според г-н Моллов не е морално от конкурентната болница да предлагат управител на общинската.
Главният счетоводител на „МБАЛ-Велинград“ Николай Русинов посочи, че като управител на общинската болница през 2015 г. д-р Атанас Ташев е оставил загуба от 575 000 лева и задължения за около 1.3 милиона лева. Според заверения от независим одитор отчет за 2020 г. болницата има печалба от 195 000 лева и около 600 000 лева задължения.
Не е честно да се предлага управител, който преди това е закопал общинската болница, каза съветникът Рахим Енгяк (БДСП-ЗНС). Ек. Каферинова допълни, че д-р Ташев не заслужава такива думи, но е оставил дългове в общинската болница, заради което ГЕРБ тогава гласува да бъде освободен и на негово място дойде д-р Жеко Чешмеджиев. Ал. Гагов настоя, че сватба насила не става и призова кмета К. Коев да не „мрънка и се крие“, а да защити общинската болница и хората. Тодор Ушев призова да се спрат манипулациите на общественото мнение, а Ек. Каферинова да се представя като „майка спасител“. Той предложи прекратяване на дебатите и гласуване. Ал. Даскалов (ЗНС) посочи, че последните финансови отчети на болницата са с положителени резултати и лечебното заведение върви напред.
Лекари от общинската болница като д-р Шопов и д-р Гурев попитаха съветниците колко пъти те са дошли, за да видят проблемите на „МБАЛ-Велинград“. Парадокс е да се предлага за управител човек, който е напуснал общинската болница, каза д-р Шопов. От залата се чуха много възмутени гласове, че от частната болница предлагат кой да управлява общинската. В Ковид-обстановка това, което правите, е абсурдно и не е морално, заяви д-р Калъчев и настоя за обявяване на конкурс, а не за смяна на врид с врид управител.
Първо бе гласувано предложението за отлагане на точката, което получи 13 „за“ и не бе прието.
Второто гласуване бе за освобождаване на врид управителя д-р Иван Динев и избиране за врид управител на д-р Атанас Ташев. Прието бе предложенето на Екатерина Каферинова съветниците да гласуват не с вдигане на ръка, а поименно. След първото гласуване с резултат 15 „за“ и 14 „против“ бяха направени още две прегласувания, но резултатът се запази и решението бе прието. Ето как гласуваха съветниците:
„За“ смяна на управителя: Боян Бозьов (ГЕРБ), Елисавета Сариева (ГЕРБ), Идрис Пашалиев (ГЕРБ), Ирина Филипова (ГЕРБ), Сашка Целева (ГЕРБ), Али Тебер (ДПС), Злати Льотин (ДПС), Искрен Тюфекчиев (ДПС), Мустафа Еюпов (ДПС), Пламен Хаджиев (ДПС), Пламен Влакнов (ДПС), Антонио Велев (ГВ), Костадин Паунов (ГВ), Красимир Джиханов (ГВ), Тодор Ушев (ГВ).
„Против“ смяна на управителя: Богдана Пашева (ГЕРБ), Евгени Янкулов (ГЕРБ), Емил Моллов (ГЕРБ), Иван Пукнев (ГЕРБ), Любомир Перчинков (ГЕРБ), Цветанка Попова (ГЕРБ), Екатерина Каферинова (ЗНС), Александър Даскалов (ЗНС), Георги Янчев (БСП), Венко Бозев (БСП), Пламен Мавров (БСДП), Рахим Енгяк (БСДП), Александър Гагов (ВМРО), Радослав Димов (нез.).
И преди, и след гласуването Ал. Гагов се обърна към залата с думите, че всичко зависи от кмета и каквото и да решат съветниците, кметът може да върне решението и не е нужно да се чака областния управител. Жалко за колегите, които наведоха глави и гласуваха, каза Р. Енгяк. От залата отново поискаха да се чуе думата на кмета. Костадин Коев каза, че за 6 години е направил всичко възможно общинската болница да съществува, но след решението на Общинския съвет правомощията за неговото връщане и спиране са на областния управител.
Решението бе прието с клауза за предварително изпълнение. По закон то може да бъде върнато за ново гласуване и от кмета, и от областния управител. Ако това не се случи, решението влиза в сила и д-р Ташев може да бъде вписан като управител на „МБАЛ-Велинград“. Епизод пореден от дългогодишните опити за завладяване на общинската болница във Велинград...
Елена Баева

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ПЕРСОНАЛА НА „МБАЛ-ВЕЛИНГРАД“ ЕООД В ОТГОВОР НА ВНЕСЕНА ТОЧКА ЗА СМЯНА НА УПРАВИТЕЛЯ
С оглед на икономическата, финансова и здравна криза, в която се намира страната, както и поредната ковид вълна, считаме, че е нецелесъобразно и неморално да се извършват промени в ръководството на лечебното заведение, предвид претовареният физически и психически персонал.
Предвид сроковете, залегнали в националното законодателство,при вписване на промени в търговския регистър (РЗОК и РЗИ) на нов управител, съществува реална опасност от отказ за подписване на НРД, загуба на КП и намаляване на лимита на лечебното заведение се цели фалита на лечебното заведение.
Ние, персоналът на МБАЛ-Велинград ЕООД, считаме, че подобни действия от страна на Общински съвет Велинград ще доведат до допълнително напрежение сред персонала, като не намираме за редно поредният опит така за дестабилизиране на общинското здравеопазване. Не считаме, че смяната на един управител с друг ще допринесе за благото на болницата, а именно би навредило.
В настоящия момент на повсеместна пандемия една евентуална рокада в ръководството ще доведе до силно демотивиране на персонала и до нарушаване на вътреболничния ред и организация, което като следствие ще доведе до влошаване на качеството на обслужване на нашите пациенти, които са всъщност ваши близки, избиратели и граждани на общината.
В нас се будят съмнения доколко е морално внесеното предложение от ръководство на съседното конкурентно здравно заведение и съпровождащите го медийни публикации, при положение, че положителният финансов резултат за последните тримесечия е доказателство за добра управленска работа.
Персоналът на „МБАЛ-Велинград“ЕООД застава твърдо зад своя управител д-р Динев.Tuesday, August 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.08.2022
· Стартира смяната на 2209 стари улични лампи
· Дълго чаканият ремонт на улица „Бачо Киро“ започва
· Лятна разходка из фонтаните на Велинград
· С 5.3 милиона ще продължи ремонта на пътя Селище - Побит камък
· Без съгласие за състава на РИК Пазарджик
· Колко ще получават членовете на СИК за изборите
· КРИМИ ХРОНИКА 09.08.2022
· Съборът на теснолинейката на гара Аврамово се отменя
· За първи път форум театър във Велинград
· Пореден златен медал за Мария и Чоли
· Кой ще върне на мястото му пътния знак за жп прелез?
· Лятна творческа ваканция
· Рисувани пана по проект „Наследство“ в четири училища в България
· Изгражда се подпорна стена по ул .”Братя Маврикови”
· Малки обяви:09.08.2022 g
· Участници във въстанието, свързани с Велинград
· Емоционална среща в дневния център
· Тодор Гълев – живата история на велинградския спорт
· Чепинец“ започна подготовка за новото първенство
 
Всичко за велинград