Актуален бройПредишен брой
Tuesday, June 06
· Отличен за плувците на „Чепинец“
· ПК „Белмекен“ с успехи в Пловдив
· Категорична домакинска победа за „Чепинец“
· Два детски отбора на ФК „Чепинец“ с бронзови медали от силен турнир
· Иван Лебанов гост на юбилея на катедра „Снежни спортове“ в НСА
· Нов клуб по бокс и бойни спортове
· В Ракитово организираха лагер за бъдещи пещерняци
Tuesday, May 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.05.2023
· Съдът прекрати оспорването на решението за общинската болница
· За първи път съветниците не приеха „изменения на измененията“ на капиталовата пр
· Д-р Пепелов не идва на комисии и сесия, но мнозинството го подкрепя
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.05.2023
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“
· Юбилейните Празници на културата ще имат бюджет от 75 000 лева
· Още един мълчалив отказ на кмета падна в съда

Търсене в архивитеПарламентарни избори 02.04.2023ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Цени за реклама

Читалището в Каменица избра нов председател
Публикувано 2022-06-14 09:49:13 от Темпо


Редовното отчетно-изборно събрание на Народно читалище „Васил Левски-1904“ на 8 юни 2022 г. завърши с избор на нов председател - Стойчо Маров и с нагласата за работа, за да продължи пътят напред.
Водещ на събранието бе отец Стоил Лазаров, член на Читалищното настоятелство. Отчет за изминалите 3 години представи председателят Георги Куманов който припомни събитията от 2019 г. с обичайните концерти и участия, гостувания на театри и лектории, последната среща с автор на книга.

Този обичаен ритъм обаче се промени през 2020 г., която донесе Ковид кризата и сложи началото на повече от две години на здравни ограничения, два локдауна, затруднили провеждането и на репетициите на съставите, и на читалищните изяви. Ковид кризата продължи и през 2021 г., а частичните локдауни буквално парализираха голяма част от дейността на читалището.
На този фон постиженията в отделните направления са много добри, отчете г-н Куманов. Накратко: през миналата година „Здравче венче“ спечели заслужен приз от фестивала в Китен, сега им престои да защитят своя авторитет на Световния шампионат по фолклор в Слънчев бряг - Свети Влас. Ковид кризата наложи отлагането два пъти на 30-годишния юбилей на Групата за стари градски песни „Вела“, а юбилеят е насрочен за 5 юли 2022 г. Театралната школа временно преустанови своята дейност, тази зима не можа да се възроди, а надежда е да се случи през новия творчески сезон. Мъжката фолклорна група преустанови своите репетиции по време на локдауните и засега липсва в дейността на читалището, но има желаещи за възраждането й, а в читалището се появи и нов състав гайдари. Важно място има читалищната библиотека, която не затвори дори през тежките периоди на локдауни и читателите намираха своите книги, децата от училището получиха своите празници на словото, а най-прилежните заслужиха наградата на годината. През изминалите 3 години екипът от библиотеката на читалището защити и реализира четири проекта на обща стойност 14 616 лв - един внушителен принос завършил със закупуването на хиляди нови книги. Председателят благодари поименно на целия екип на читалището , на ръководителите на съставите и на самодейците.
С благодарност към Община Велинград, кмета К. Коев и дарителите Пламен Мавров и Румяна Тинева Георги Куманов отчете и материалните придобивки. През миналата година се направи ремонт на втората част от покрива. С последвалия ремонт на трета зала и на гримьорна залата за репетиции се отварят нови пространства за дейност. Бе осъществен необходим ремонт на отоплителната система – подмяна на радиатори и на разширителния съд.
Отчетния си доклад председателят Героги Куманов завърши с думите: „Читалището се отърсва от последиците на Ковид кризата и подновява своята редовна дейност. Този своеобразен рестарт и нов подем изискват промени. Преди три години ми гласувахте доверие, надявам се с основание. За мен бе голяма чест да бъда председател на Народно читалище „Васил Левски-1904“. Идват нови времена и моментът е подходящ за нов председател. Младите трябва да поемат своя обществен дълг. Подкрепете ги, за да пребъде читалището.“
Подробни финансови отчети за всяка от трите години и прогнозен бюджет на читалището за 2022 г. представи Боян Захов от името на Проверителната комисия. Най-същественото в битовите сметки на читалището е, че след като вече се отоплява с минерална вода, разходите са сериозно намалени.
От името на Читалищното настоятелство Мария Кутрянска предложи, а делегатите приеха, новото настоятелство да има 7 членове, а Проверителната комисия - трима. С явно гласуване за членове на Читалищното настоятелство единодушно бяха избрани: Стойчо Маров, Павел Ушев, Мариана Байлова, д-р Владимир Въргов, Стоил Лазаров, Мария Кутрянска и Ангел Даскалов. За членове на Проверителната комисия делегатите избраха: Боян Захов, Полина Поптомова и Вася Драева. По предложение на Георги Куманов за почетен член на НЧ „Васил Левски-1904“ бе избран Никола Делиев.
Мария Кутрянска изказа благодарността на Читалищното настоятелство към Георги Куманов за всичко, коет той направи през последните години на председателския пост. Тъй като г-н Куманов прецени, че е време да се оттегли, ЧН предложи за председател да бъде избран Стойчо Маров. Делегатите единодушно подкрепиха направеното предложение.
В първата си реч след избирането му за председател на НЧ „Васил Левски-1904“ Стойчо Маров благодари на Георги Куманов за свършената работа през един изключително труден период. „Обичам да работя, не да говоря“, каза новият председател, който е уредник в Исторически музей - Велинград. Той припомни, че в Каменица е създадено първото класно училище в Чепинско през 1880 г., че Каменица е кръстник на първата българска марка бира, че тук през 1904 г. Христо Масларов създава читалище, а през 1909 г. и първата музейна сбирка. Днес Каменица е част от Велинград, но има своята история, която ние трябва да пазим, има своята ДНК, наследена и заложена в песни, танци, диалект. НЧ „Васил Левски-1904“ има прекрасна сграда и условия за работа, благодарение на настоятелството, ръководството и самодейците. „Винаги има какво да се подобрява, на работа и да вървим напред!“, призова Стойчо Маров.
Отец Стоил Лазаров закри събранието с думите, че читалището в Каменица винаги е център на културен живот и ще продължи да пази нашата духовност.
Елена БаеваTuesday, June 06
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 06.06.2023
· Какви са новите цени на дървата за огрев?
· Най-старото ни училище празнува 200 години
· Парното влакче закара Мария Габриел и дипломати само до гара Цепина
· Започна делото за убийството на Екатерина Каферинова
· Кога ще ремонтират дупките на булевард „Съединение“
· След скъпия ремонт ул. „Бачо Киро“ не издържа първия дъжд-тест
· Конферанс по изобразително изкуство с художника Васил Горанов
· Лаура Траатс подари олимпийската си топка на ОУ „Христо Ботев“
· „Училището вчера, училището днес“
· Театрален колектив „Нишан“ даде паметен нишан
· „Минерали-М“ създаде и дари новия паметник на Христо Ботев
· Малки обяви: 06.06.2023
· Търси се „Тайната стая на читалището“
· Читалището в Каменица кани на театър и фестивал
· 47 групи идват за второто издание на многоезичния фестивал „Словото – сила и нео
· Училището в Дорково на 115 години
· Пъстър и усмихнат Ден на детето
· Първоюнски забавления
· Бутиков турнир по спортни танци
 
Всичко за велинград