Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, August 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.08.2022
· Стартира смяната на 2209 стари улични лампи
· Дълго чаканият ремонт на улица „Бачо Киро“ започва
· Лятна разходка из фонтаните на Велинград
· С 5.3 милиона ще продължи ремонта на пътя Селище - Побит камък
· Без съгласие за състава на РИК Пазарджик
· Колко ще получават членовете на СИК за изборите
· КРИМИ ХРОНИКА 09.08.2022
· Съборът на теснолинейката на гара Аврамово се отменя
· За първи път форум театър във Велинград
· Пореден златен медал за Мария и Чоли
· Кой ще върне на мястото му пътния знак за жп прелез?
· Лятна творческа ваканция
· Рисувани пана по проект „Наследство“ в четири училища в България
· Изгражда се подпорна стена по ул .”Братя Маврикови”

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Какво свързва Япония и Драгиново
Публикувано 2022-06-21 09:44:10 от Темпо


Разстоянието между страната на изгряващото слънце Япония и родопското село Драгиново е огромно. Но специалисти от катедрата по японистика към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ решиха да популяризират японската култура точно в Драгиново. А отговорът на въпроса „Защо?“ е повече от убедителен: защото и Япония, и Драгиново почитат традицията и живеят с нея.


Денят на Япония в Драгиново бе 18 юни, мястото - Народно читалище „Методий Драгинов-1936“., а темите - разнообразни: местното самоуправление и регионалните политики в Япония, мястото на минералната вода в японската култура, дискусия „Как ще ги стигнем японците“, работилница за суши, обличане на летни японски кимона... Гостите от катедра „Японистика“ бха подготвили интересни презентации, а домакините от НЧ „М. Драгинов-1936“ представиха богатството и уникалността на автентичния местен фолклор. Срещата уважи и кметът на Драгиново Бисер Маджиров, но за съжаление не дойдоха любезно поканените представители на туристическия бранш от Велинград и региона, за които чутото и видяното щеше да бъде най-полезно.
Сред многото правила, на които се подчинява животът в Япония, се откроява мъдростта хората да се научат да живеят заедно и да не се цепят от общността. Затова и понякога там собственото мнение се наказва. Друг стълб на японската философия е почитта към традициите - в техния календар през всеки от 12-те месеца на годината има поредица от събития, чиято цел е запазване и популяризиране на традициите. С това е свързани и особеностите на туризма в Япония, от които има какво да научим. Водещ е принципът, че всеки отделен регион държи на своите местни, уникални особености - кухня, рецепти, култура и т.н. В Япония казват „Едно село - един продукт“, защото когато туристът отиде в дадено място, първото, което иска да опита, е автентичен за региона местен специалитет, приготвен по изпитана местна рецепта от специфични продукти. Интересен бе разказът за регион Тоно, където също като във Велинград отглеждат хмел. И са създали местен бранд бира, окято може да бъде опитана само там, правят и различни продукти с хмел като спагети, сладка и др. Местният колорит, който търси туристът, е навсякъде - в традициите, в диалекта, в подредбата, в правилата за настаняване и поднасяне. Много често настаняването е в страноприемници, чийто сгради са от 200-300 години, но се поддържат в идеално състояние и изглеждат модерни. Още с влизането (бос или със специални пантофи), туристът се потапя в друго време и друг свят. Акцент е храненето - местна кухня и подредба, като и банята, в която най-важното са водата и дървото като основни елементи на живота. За японците важат думите на нашия Алеко Константинов „Опознай Родината, за да я обикнеш“, което те измерват с отношението към природата, традициите, към и между хората, разказаха преподавателите от катедра „Японистика“. Те поднесоха като дар за библиотеката в Драгиново книги за Япония, така че всеки, който се интересува, може да научи още за тази уникална страна.
Председателят на НЧ „М. Драгинов-1936“ Мильо Кепчелев благодари за гостуването и за перспективите за задълбочаване на връзките между Драгиново и богатата японска култура. От катедрата ще помогнат с идеи за бъдещия герб на Драгиново.
Елена БаеваThursday, August 18
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“
Tuesday, August 16
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 16.08.2022
· Цяла година „Власа“ чака ремонт, за който гласуваха 20 000 лева
· Какви доходи и имущество декларират управниците на Велинград
· Подготовката за парламентарните избори набира скорост
· Хората и бизнесът се умориха от измислени герои, време е за стабилност
· Десетки сгради във Велинград са на адрес „Съединение“ № 49
· Посланикът на Саудитска Арабия посети Велинград
· Тази седмица сменят уличните лампи в Чепино
· Ракитово участва в нова МИГ
· Лятно настроение със събори, балове, конкурси и фестивали
· НФ „Култура“ ще финансира проекти на местни читалища
· Продължава сътрудничеството между Велинград и фамилия Кесаури
· Малки обяви: 16.08.2022
· Пещерната експедиция „Терра Бесика“ ще се проведе в началото на септември
· Фолклорна група от Сърница спечели златен медал от събора в Копривщица
· IN MEMORIAM: КЪЩИ С ИСТОРИЯ: Масларовата къща
· Тодор Гълев – живата история на велинградския спорт
· Подкрепа за Митко чрез футболен турнир
· Велинградчанин плува на европейското първенство в Рим
 
Всичко за велинград