Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, August 09
· „Делфините“ участваха в държавно първенство по триатлон
Tuesday, August 02
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 02.08.2022
· Общината ще плати 5000 лева заради нападение на бездомни кучета
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 28.07.2022
· МЦ „Велинград 2017“ ще плаща разсрочено задълженията към общинската болница
· От сърце и с молитва за оздравяване
· РЗИ върна мерки и маски срещу ковид
· За историческата памет са важни и малките неща
· Направеното се нуждае от грижи
· КРИМИ ХРОНИКА 02.07.2022
· Исторически романтизъм в сърцето на Велинград
· Пуснаха в експлоатация асансьора към офисите на РЗИ и ДСП
· Малки обяви: 02.08.2022
· Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
· Дорково показа, че политиците се стягат за избори

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Фестивалът в Дорково събра част от Балканите
Публикувано 2022-08-02 09:52:54 от Темпо


Един от най-хубавите моменти от ежегодния фолклорен фестивал в Дорково е минути преди официалното му начало. Сергиите са подредени, скарите димят, хората вече изпълват площада, а в подножието на църквата „Св. прор. Илия“ се събират участниците в дефилето, които ще открият трите фестивални дни. И докато се събират и нареждат, домакините от ансамбъл „Овчарска песен“ всяка година пеят - импровизирано, извън програмата, обаче от сърце. Тази година запяха „Слънце се сляга да зайде“, после извиха първото хоро, събраха се хора, вдигнаха се наздравици. И международният фестивал за автентичен фолклор започна - за 24-ти път!


„Спре ли да пее народът песните си, спрял е да съществува“ - така казват водещите на програмата и припомнят (както всяка година) имената на Ангел Попов и Георги Пеев - организаторите на първия фестивал за автентичен фолклор в Дорково и на Васил Кривошийски и Щерю Дузов - основателите на дорковския ансамбъл „Овчарска песен“. Тази година ансамбълът навърши 50 години и заслужи голяма чест и отговорност - ще предствя област Пазарджик и ще участва в откриването на Националния фолклорен събор в Копривщица.
Ансамбъл „Овчарска песен“ повежда дефилето в Дорково, в което се събират част от Балканите: редом до България се нареждат ансамбли от Румъния, Турция и Северна Македония. Различни носии, различни култури, но и нещо много близко в настроението, танците и особено в песните, когато Градският хор от Щип запява „Йовано, Йованке“ и „Нема, нема, неке се роди по-убаво девойче от македонче“.
След химните на България и Европейския съюз дорковци по стара традиция посрещат гостите с хляб и сол. А официалните гости тази година са много: политици, кметове, съветници. В ролята на домакин и организатор на фестивала кметът на Дорково Николай Ковачев приветства гостите и им пожела весело настроение. Кметът на Община Ракитово Георги Холянов специално поздравява инициаторите, които толкова години съхраняват и популяризират най-ценното от местното фолклорно богатство. Поздрав отправя и народният представител Стефан Мирев, а заместник-областният управител Петя Цанкова също засвидетелства респект и уважение към домакините и първа им носи добрата новина за участието на събора в Копривщица. Поздравителен адрес изпраща кметът на Калофер Румен Стоянов, председател на Националното сдружение на кметовете на кметства.
В първата фестивална вечер са изпълненията на ансамбъл „Овчарска песен“ с ръководител Йордан Зеленгоров и на гостите от Румъния, Турция и Северна Македония, а късно вечерта за публиката пее фолк звездата Нелина.
В събота и неделя на сцената пред НЧ „Св. св. Кирил и Методий“ в Дорково звуча фолклор от почти всички краища на България, оценяван от фестивалното жури. Улиците, заведенията, магазините се напълниха с хора, защото фестивалът е и събор - това са дните, в които доркови около трапезите събират роднини и приятели от близо и далеч. И така традицията живее всяка година, за да продължи и следващата...
Елена БаеваTuesday, August 09
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 09.08.2022
· Стартира смяната на 2209 стари улични лампи
· Дълго чаканият ремонт на улица „Бачо Киро“ започва
· Лятна разходка из фонтаните на Велинград
· С 5.3 милиона ще продължи ремонта на пътя Селище - Побит камък
· Без съгласие за състава на РИК Пазарджик
· Колко ще получават членовете на СИК за изборите
· КРИМИ ХРОНИКА 09.08.2022
· Съборът на теснолинейката на гара Аврамово се отменя
· За първи път форум театър във Велинград
· Пореден златен медал за Мария и Чоли
· Кой ще върне на мястото му пътния знак за жп прелез?
· Лятна творческа ваканция
· Рисувани пана по проект „Наследство“ в четири училища в България
· Изгражда се подпорна стена по ул .”Братя Маврикови”
· Малки обяви:09.08.2022 g
· Участници във въстанието, свързани с Велинград
· Емоционална среща в дневния център
· Тодор Гълев – живата история на велинградския спорт
· Чепинец“ започна подготовка за новото първенство
 
Всичко за велинград