Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, September 20
· За десети път доброволци се включиха в кампания за почистване
· Силна буря в Сърница
· С над 197 000 туристи Велинград е най-предпочитаният СПА курорт
· В областта се проведе полицейска спецакция
· Концерт на световно ниво в памет на Николай Гяуров
· Марена Балинова отново подкрепи базиликата “Св. Николай Чудотворец” в Ракитово
· Престижни награди за Младежката музикална формация
· 13 години СНЦ „МИГ Белово, Септември, Велинград“
· Малки обяви: 20.09.2022
· Старото читалище има нов покрив
· IN MEMORIAM: Почина треньорът Борис Чолев
· Книгата „Д-р Дошкинов - Човекът-Лекар“ на първа среща с читатели
· Оспорвана надпревара в състезанието „Млад пожарникар“
· „Чепинец“ с нова убедителна победа
· Плувците ветерани завоюваха общо 35 медала

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Съборът на теснолинейката на гара Аврамово се отменя
Публикувано 2022-08-09 11:23:41 от Темпо


Традиционният фолклорен събор на най-високата гара на Балканския полуосторов - Аврамово се отменя. Събитието бе насрочено по традиция за втория уикенд на август - 13.08.2022 г. Организаторите от гражданското сдружение „За теснолинейката“ съобщиха, че прогнозата за времето упорито предупреждава за дъждове във фаталния 13-ти август, а районът се намира и в червената Ковид-зона.

И още от организаторите: „Зачестилите проблеми по теснолинейката са още една причина за наложилото се отменяне на събора. Една част от пътуващите към Аврамово за празника традиционно избират сутрешния влак от Септември, който ако миналата година се движеше със 300 места капацитет, то тази година е с максимум едва 150 седящи места поради недостиг на локомотиви. Отменен остава и през август допълнителният влак Септември-Аврамово, който щеше да превози голяма част от желаещите да посетят събора на теснолинейката другата събота. Другият най-предпочитан влак, с който жители и гости от Пиринския край на линията идват ежегодно на събора, се отменя десетки пъти тази година пак поради недостиг на локомотиви. Провеждането на събитието ще провокира мнозина да тръгнат с влакчето към най-високата гара, а рискът да бъдат разочаровани от пътуването остава голям.
Тазгодишните заявки са значително по-малко от преди, когато през сцената на събора минаваха с песни и танци между 25 и 40 състава. Вероятно това се дължи на доста по-високите цени на горивата тази година. Почти всички самодейни състави при читалища и клубове пътуват до гара Аврамово за участията си с организиран транспорт за своя сметка, което става все по-непосилно към момента по чисто финансови причини.
През 2018 година на най-високата гара на Балканите за първи път реализирахме Националния събор на народното творчество и приятелите на теснолинейката „С хора и песни край релсите тесни“. Идеята за създаването на това събитие бе да се създаде пореден повод за привличане на обществения интерес към теснолинейката Септември-Добринище - този път през призмата на народната музика. Така четири години успяхме да съберем стотици самодейци от всички краища на страната - Мизия, Тракия, Източни и Западни Родопи, Пиринска Македония, шопско и други, обединени от любовта към българското, към шевиците, към неравноделните тактове на нашия безценен фолклор. Днес линията е все по-популярна, влакчетата са пълни и дори местата не стигат за всички желаещи да си подарят това незабравимо приключение през Родопите, Рила и Пирин. Затова се надяваме, че съборът си е свършил работата и също е дал своя принос за популяризиране на теснолинейката през последните 4 години, когато броят пътуващи се увеличи значително.
Благодарим на всички участници, съучастници и зрители – приятели на теснолинейката, за това, че заедно успяхме да реализираме Националния фолклорен събор на теснолинейката четири години. И дори когато всички сродни събори и мероприятия бяха отменени заради пандемията, въпреки отпадналите забрани, ние заедно успяхме да спазим традиция и да бъдем на Аврамово и през 2020, и през 2021 година в името на каузата. Благодарим и на нашия най-голям партньор – Община Велинград, които всяка година поемат изцяло наемането на озвучителна фирма за събора и бяха отговорили положително и за тазгодишния събор. Хубаво лято и до нови срещи по тесния железен път!“
ТемпоTuesday, September 27
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.09.2022
· Колко месеца са нужни за маркиране на пешеходна пътека във Велинград?
· 31 170 жители на община Велинград имат право...
· Граждани събират подписка срещу силната музика от Анезица
· Кой пази българските занаяти, които пазят традициите?
· Празнично хоро за Деня на независимостта
· Областният управител награди огнеборци и доброволци
· Малки обяви: 27.09.2022
· КРИМИ ХРОНИКА 27.09.2022
· СК „Атлас“ с три медала от „Купа Велинград“
· 120 участници стартираха в Ротари маратона на язовир Батак
· На 9 октомври ще се проведе полумаратонът „Ремово - Блатца - Ракитово“
· Проект за забавно и креативно междучасие
· Читалището в Костандово отчита успехи
· Сърцето на Кюстендил запя
· Пътят на светеца Михаил Войн Български от Родопите до Търново
Tuesday, September 20
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 20.09.2022
· Първият учебен ден се превърна в урок за доброто
· Тече кампания за пробно машинно гласуване за изборите
· ИЗБОРИ ЗА 48 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
 
Всичко за велинград