Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, September 20
· За десети път доброволци се включиха в кампания за почистване
· Силна буря в Сърница
· С над 197 000 туристи Велинград е най-предпочитаният СПА курорт
· В областта се проведе полицейска спецакция
· Концерт на световно ниво в памет на Николай Гяуров
· Марена Балинова отново подкрепи базиликата “Св. Николай Чудотворец” в Ракитово
· Престижни награди за Младежката музикална формация
· 13 години СНЦ „МИГ Белово, Септември, Велинград“
· Малки обяви: 20.09.2022
· Старото читалище има нов покрив
· IN MEMORIAM: Почина треньорът Борис Чолев
· Книгата „Д-р Дошкинов - Човекът-Лекар“ на първа среща с читатели
· Оспорвана надпревара в състезанието „Млад пожарникар“
· „Чепинец“ с нова убедителна победа
· Плувците ветерани завоюваха общо 35 медала

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

НФ „Култура“ ще финансира проекти на местни читалища
Публикувано 2022-08-16 09:49:30 от Темпо


На 8 август 2022 г. Управителният съвет на Националния фонд „Култура“ прие резултатите по „Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“. Ето кои местни читалища и институции са спечелили финансиране за предложените от тях проекти.


ОНЧ „Св. св. Кирил и Методий-1905“ – Велинград ще получи от НФ „Култура“ 14 935 лева за осъществуване на проекта „Пазим миналото, за да има бъдеще“, който е посветен на предстоящи юбилей - 70 години Представителен ансамбъл за народни песни и танци „Чепино“. Програмата предвижда използването на нови форми и пространства за изява, флашмоб събития, концерти в нови арт пространства, популяризиране на фолклора и привличане на нови публики чрез социални мрежи и медии. Изпълнението на проекта ще допринесе за осъществяване на приемственост, активен творчески репетиционен и концертен процес през целия сезон, обновяване и обогатяване на репертоара, възможност за нови изяви и публики.
НЧ „Васил Левски-1904“ получава сумата от 25 572 лева за създаване на постановката „Свъртачката“ - произведение на основата на традиционни фолклорни образци от района на Малешевска планина и Огражден. За целта ще бъдат използвани традиционни песни и танци, които са се изпълнявали на големите селищни празници. Първата част на произведението ще е моминска. Във втората част ще се пресъздаде мъжкият стил на танцуване, а третата ще бъде смесена, като цялата постановка е с традиционна музика и костюми. Проектът предвижда създаването на изцяло нов продукт и събитие във фолклорен стил, за което се демонстрира добро познаване и амбиция за проучване на нови материали. За изпълнението ще бъдат привлечени любители в детска и юношеска възраст, които ще вземат участие в цялостната реализация на музикално-танцова постановка базирана на образци от Пиринската фолклорна област. Ще се обогати творческата дейност и репертоар на любителския състав, ще се привлекат млади изпълнители, оценяват експертите от НФ „Култура“.
„Подобряване на творческата среда в групите за любителско творчество в НЧ „Методий Драгинов-1936“ и откликване на културните потребности на местната общност“ – това е проектът на читалището в Драгиново, финансиран с 14 986 лева. По време на ковид кризата дейността на читалището в Драгиново беше силно засегната. Ситуацията демотивира участниците и доведе до отлив в съставите. Идеята на проекта е възстановяване и стимулиране дейността на групите за любителско творчество. Проектът ще популяризира читалищните форми, ще се подобрят материално-техническите възможности, ще се създаде концерт-спектакъл, който ще обогати културния живот в общността.
Ракитовското читалище ОНЧ „Будилник-1898“ печели 14 330 лева, за да постави на сцена театралната пиеса „Женитба“ от Н.В. Гогол. От фонда мотивират подкрепата на проекта с факта, че пиесата дава чудесна възможност за разгърване на творческия потенциал на една театрална трупа. Галерията от причудливи образи и персонажи, както и многобройните комични, стигащи до абсурдност ситуации са сред основните ценности на тази безсмъртна творба, която повече от век не слиза от репертоара на световния театър. Избраното заглавие, опитният екип, привличането на участници от маргинализирани групи, конкретният план на реализация, заложените участия във фестивали на любителското изкуство предопределят принос към формирането на публики и културното развитие в региона.
Финансиране печели и Младежката музикална формация -духов оркестър с диригент Велислав Стоянов към Центъра за подкрепа на личностното развитие – Общински детски комплекс във Велинград. Проектът, за който са отпуснати 15 000 лева, обхваща работата с младите музиканти, творчес ки ателиета, майсторски класове, творчески лагер, създаване и аранжиране на музика, специално за състава и отбелязване на петата годишнина на формацията с голям концерт. Включва ежемесечна работа с преподаватели, родители и общественост, видео заснемане, реклама и популяризиране дейността на формацията. Ще бъдат ангажирани и деца от школите на ЦПЛР-ОДК и училища.
Сдружение „Мадорее Център за Вътрешно Израстване“ – Дорково получава 14 500 лева за проекта „Танци под Небето”, който има за цел да разгърне творческия потенциал на любителите в танцовото и сценично изкуство чрез реализацията на танцови и сценични работилници, семинари и игри в рамките на 3 дни.
ТемпоTuesday, September 27
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 27.09.2022
· Колко месеца са нужни за маркиране на пешеходна пътека във Велинград?
· 31 170 жители на община Велинград имат право...
· Граждани събират подписка срещу силната музика от Анезица
· Кой пази българските занаяти, които пазят традициите?
· Празнично хоро за Деня на независимостта
· Областният управител награди огнеборци и доброволци
· Малки обяви: 27.09.2022
· КРИМИ ХРОНИКА 27.09.2022
· СК „Атлас“ с три медала от „Купа Велинград“
· 120 участници стартираха в Ротари маратона на язовир Батак
· На 9 октомври ще се проведе полумаратонът „Ремово - Блатца - Ракитово“
· Проект за забавно и креативно междучасие
· Читалището в Костандово отчита успехи
· Сърцето на Кюстендил запя
· Пътят на светеца Михаил Войн Български от Родопите до Търново
Tuesday, September 20
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 20.09.2022
· Първият учебен ден се превърна в урок за доброто
· Тече кампания за пробно машинно гласуване за изборите
· ИЗБОРИ ЗА 48 НАРОДНО СЪБРАНИЕ
 
Всичко за велинград