Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, November 22
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 22.11.2022
· В годината на местните избори такса смет остава без промяна
· Политическа математика: Хартиените бюлетини - разровиш ли ги, ще мирише
· Ремонтът на ул. „Бачо Киро“ е напът да взриви търпението на хората
· В ОИК - Ракитово постъпи сигнал срещу кмета
· СХР алармира за лошото състояние на пътя Велинград - Варвара
· Общинската болница погаси половината от наследения дълг и получи отсрочка от НЗО
· Комисия подготвя Областна аптечна карта
· Различният час на класа
· Образование отвъд граници
· КРИМИ ХРОНИКА 22.11.2022
· Малки обяви: 22.11.2022
· Монтирани са първите 9 пейки в парка на болницата
· Ракитово посреща Коледа с базар и ледена пързалка
· Във Велинград се проведе семинар на медицински специалисти и здравни медиатори

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Защитените територии: природно богатство, което трябва да пазим и популяризираме
Публикувано 2022-11-15 10:31:49 от Темпо


Популяризиране на защитените територии в южната част на Пазарджишка област е поредният проект, по който работи сдружение „Байкария“. Основната цел е създаването на сайт с полезна информация за резерватите, защитените местности и природни забележителности в част от Родопите - територията на общините Велинград, Ракитово, Сърница и Батак. Финансирането е от програмата на МОСВ - „Младежи за околната среда“, а проектът се реализира със съдействието на РИОСВ Пазарджик. За работата по проекта разговаряме с Васил Тодев, председател на сдружение „Байкария“.


- Г-н Тодев, как и защо се роди идеята за популяризиране на защитените територии в нашия регион?
- Нашата идея в дългосрочен план е да създадем база данни за всички защитени територии в Западните Родопи като цяло. Това са общо 112 защитени територии от долината на река Места до долината на река Чая. Чрез този проект правим първата стъпка, като ще представим 24 защитени територии в рамките на общините Велинград, Ракитово, Сърница и Батак.
Под общото наименование „защитени територии“ попадат места със специален статут, определен чрез Закона за защитените територии, чято цел е опазването на околната среда. Различните категории защитени територии са с различна степен на защита и ограничителни режими:
1. Природен резерват - това е най-високото ниво на защита, при което в дадената територия не е разрешена почти никаква човешка дейност с изключение на посещения с научни цели. В природните резервати природата е непокътната и благодарение на това може да се следят процесите и да се правят сравнения. В региона природни резервати са Мантарица в община Ракитово и Беглика и Дупката в община Батак и Купена в Пещера. Доскоро Мантарица, Дупката и Купена бяха част от мрежата на ЮНЕСКО „Човек и биосфера“, но общините не положиха достатъчно усилия и резерватите отпаднаха от тази мрежа.
2. Национален парк - в България те са три: Рила, Пирин и Централен Балкан. В рамките на националните паркове има защитени територии с различни режими. В тази категория в нашия регион попада част от Рила.
3. Природна забележителност - отделни обекти, които се охраняват по закона за защитените територии. Такива при нас са пещерата Лепеница, Побит камък и Пашови скали.
4. Поддържан резерват - режимът е по-свободен, извършват се човешки дейности за опазване на популации и растителни видове.
5. Природен парк - в България има 11, сред които са Витоша, Врачански Балкан, Беласица, Странджа и др. Действат редица ограничения, но режимите са по-либерални, отколкото в националните паркове, защото целта е съжителство на човек и природа по балансиран начин.
6. Защитена местност - най-разпространеният вид защитени територии, сравнително по-малки по площ. Те се обявяват с цел опазване на характерен ландшафт - например гора от даден вид, местности с историческо значение, с красива природа и т.н. Всяка защитена местност има свой режим, в който е указано какво може и какво не може да се прави.
Полезно е да се знае, че Законът за защитените територии има различен обхват от мрежата „Натура 2000“, която произтича от европейското законодателство за опазване на природното наследство. „Натура 2000“ дублира нашето законодателство, но е с по-широк обхват. В Западните Родопи по „Натура 2000“ са определени зони за опазване на птиците и зони за опазване на хабитатите.
С годините сме се убедили че масово хората не са запознати с темата за защитените територии, не правят разлика между различните видове, нямат информация защо са обявени. Нашата цел е да привлечем вниманието на широката общественост върху значението на защитените територии. Защото в рамките на защитените територии имаме невероятно природно богатство, което трябва да опазваме.
- Основната цел на проекта е да даде повече информация за защитените територии. Чрез какви дейности ще постигнете това?
- Целта е да предоставим информация и чрез нея да популяризираме защитените територии. Основната група, към която сме таргетирали проекта, е млади хора между 15 и 29 години.
Дейностите са няколко. Първата е извършване на теренни посещения на защитените територии в южната част на област Пазарджик. Тези теренни посещения се правят от членове на „Байкария“, за да се види актуалното състояние, да се събере информация и снимков материал.
Втората дейност е създаване на сайт. Разработваме интернет страница, в която ще представим всяка от защитените територии с подробна информация: къде се намира, как се стига дотам, какви са възможносттите за туризъм - пешеходен, велосипеден, културен и др. Сайтът не само ще популяризира защитените територии, но и ще даде възможност на хората активно да участват в тяхното опазване. На сайта ще има интерактивна карта, чрез която всеки може да определи дали е в дадена защитена територия и, ако има нередности, да подаде сигнал до съответната институция. Ще има директна препратка към платформата „Защитити гората“, която адресира сигнала до Изпълнителната агенция по горите. Ще са на разположение и контакти с РИОСВ - Пазарджик, които в случая са контролният орган. По този начин сайтът ще бъде инструмент за популяризиране, за по-активна гражданска дейност и за участие в опазването на защитените територии.
Предвидили сме и публикации в социалните мрежи и в медиите. А след 15 ноември т.г. ще проведем и срещи с презентации по темата с младежи от Велинград, Драгиново, Ракитово, Сърница и Батак.
- Какви са основните заплахи по отношение на защитените територии?
- Основната опасност е възникването на пожари, особено през летните месеци. Друга опасност е отрицателното човешко влияние - замъсяване, рязане на дърва, различни нерегламентирани по закон дейности около язовирите, нарушаване на режимите. Заплаха е и бракониерството, защото точно в защитените територии има най-много животни и запазени популации.
- За читателите ще бъде интересно да изброите защитените местности в община Велинград.
- В община Велинград има 14 защитени местности: Арабчал, Бялата скала, Валявиците в Рила, Калпазанов гроб, Клептуза, меандрите на Рибната река на Кара тепе, Милеви скали, Порт Артур под малка Сютка, Рогачица над Юндола, Сухата лъка, Сухата лъка - Клетва бивак, Филибелийска поляна след Старина, Хайдушки кладенец над микроязовира. Защитена природна забележителност са Пашови скали на Юндола.
Основание за голяма гордост е близостта ни до резерват Мантарица, който е място със световно значение. Средната възраст на дърветата там е 145-165 години, като има и дървета на и над 200 години. Мантарица е място с вълшебна смесена гора - смърч, ела и бук, естествено обитание на глухар, мечка, дива свиня и др.
По отношение на защитените местности трябва да отбележим, че за всяка от тях трябва да има приет план за управление. Нито една защитена местност в община Велинград няма такъв план.
Елена БаеваTuesday, November 29
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 29.11.2022
· „ВКТВ“ трупа нови загуби, задължения и проблеми
· Кметът на Ракитово остава на поста, ОИК не успя да го отстрани
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 24.11.2022
· Pазпределиха още неосигурени милиони за капиталови разходи
· Зелена градска мобилност - засега само в бъдеще време
· Само 9 възрастни и 5 деца са настанени досега в новите социални жилища
· Общината избра изпълнители по проект за интеграция
· КРИМИ ХРОНИКА 29.11.2022
· „НИЛЕТ“ изчисли колко отпадъци трупа Велинград в река Чепинска
· Четвърти пленер по живопис - запазената марка на хотел „Деви“
· Малки обяви: 29.11.2022
· Убедителен „Чепинец“ в Лозен
· В Самоков клуб „Торнадо“ се пребори за три медала
· Пореден успех на бойците от Ракитово
· Ясни са първите победители в ученическите игри по волейбол
· Книга, орисана от Арабчал и Сюткя
· На тържествен концерт в Батак
· Заедно на празника
· Ученици от Ракитово с награди от конкурса „Въведение Богородично“
 
Всичко за велинград