Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Цени за реклама

Книга, орисана от Арабчал и Сюткя
Публикувано 2022-11-29 10:15:16 от Темпо


„Орисани от Арабчал и Сюткя. Небесни магистрали“ е заглавието на новата книга на Севда Кадинова. Това е нейната втора творба, след стихосбирката „Малък принце, върни се на Земята!“, която излезе през лятото на 2019 г.
В новата си книга Севда Кадинова събира стихове и проза, създавани през годините, когато е била главен библиотекар на община Велинград, работила е в Народно читалище „Отец Паисий-1893“, била е част от самодейния театър в неговото най-силно време. Професията й е помогнала да познава много забележителни хора както от Велинград, така и от цялата страна. А натрупаните събития и спомени читателят ще открие на страниците на „Орисани от Арабчал и Сюткя. Небесни магистрали“.


Спомени за „човека със златния глас“ – Николай Гяуров, за „кмета-поет“ Георги Аврамов и неговия гимназиален випуск, за журналистката от общинското радио Даниела Мишева, за сръбския поет, преводач, художник и редактор Милорад Геров, който носи Велинград в сърцето си.
Изключително ценна част от книгата са разказите на каменчани, записани от Севда Кадинова и публикувани в списание „Родопи“ на Николай Хайтов, в рубриката „Сладкодумци“, илюстрирана от Борис Димовски. В тях можем да прочетем спомена на Крум Каров за това как Алеко Константинов седял на чартака на тяхната къща, преди да замине с файтон за Пещера заедно с Михаил Такев – това е денят, в който Алеко е убит; разказа на Цвета Ждракова за нейния син – летеца Иван Ждраков; за събора на Стария чарк на Гергьовден и още много интересни истории, записани с характерния каменски говор. Румяна Шопова, член на Съюза на независимите български писатели, в предговора към книгата подчертава: „В цялостния ансамбъл на книгата считам за отличителен белег речниковия фонд, езикът е жив и колоритен, пресяван през златоносното сито на легендарната Родопа планина“.
Друга част от книгата е озаглавена „Поезия извира от сърцето“ и в нея са стиховете на Севда Кадинова, посветени на Иван Вазов, Иван Ждраков, Александър Кочев, Паисий Хилендарски… Тук е и знаковото „Отец Паисиеви“ мускетари!“, което възпява познати ни читалищни дейци като Никола Родин, Стефан Сестримски, Стоянка Енчева, Димитър Макавеев, Стела Начева, Петко Чилев, Димитър Мечев и още много от плеядата театрални хора в лъдженското читалище.
„Звездите гледат от небето“ е посветена на“бестселъра на всички времена“ – Библията и на темите за произхода на вселената и Божиите закони, които вълнуват авторката.
В „Младата интелигенция на стара Каменица“ Севда Кадинова разказва за своя баща Тодор Кадинов и споделя ценни снимки от семейната история.
А финалът на книгата е стихотворението „Родопа моя!“, посветено на „родените под звездите на Родопа“., на тези, които живеят с ритъма на Велинград и с пожеланието към децата ни да останат тук.
Втората книга на Севда Кадинова е готова: произведенията са написани и редактирани, подредени в няколко тематични групи, илюстрациите и предпечатът също са факт. И сега идва още една трудна част – отпечатването, което в днешните времена на инфлация и скъпотия е истинско предизвикателство. Дано скоро да я държим в ръцете си и да намери път към своите читатели.
Елена БаеваTuesday, January 31
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 31.01.2023
· Общината пак иска 3 милиона лева назаем от държавата
· Клептуза: архивите на „Темпо“ разказват
· Общината пропусна шанс за европейски пари за „Клептуза“
· Жалко е, че виждаме всичко, но мълчим!
· През 1999 г. американци оценяват концесията на Клептуза на 10 милиона долара
· Съветник от ГЕРБ напусна местния парламент, закле се нов
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.01.2023
· 10-годишно момче направи щедро дарение за кампанията „Жълти стотинки“
· Здрава Каменова идва във Велинград с „Хитът на сезона“
· Изложба за 93-тия рожден ден на художника Борис Резов
· 300 000 лева за Културния календар за 2023 година
· Нов индекс подреди ТОП 100 на хотелите в България
· В Сърница откриха пункт за издаване на документи за самоличност
· Пореден рунд за общинската болница
· „Защити гората“ - платформа за сигнали от активни граждани
· Малки обяви: 31.01.2023
· КРИМИ ХРОНИКА 31.01.2023
· Поетесата Снежана Максудова: Когато пиша, аз съм тъжна
· Хаджи Башко - юнакът от село Баня (Чепино)
 
Всичко за велинград