Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Цени за реклама

Кметът на Ракитово остава на поста, ОИК не успя да го отстрани
Публикувано 2022-11-29 10:36:21 от Темпо


На заседание късно вечерта на 21 ноември 2022 г. Общинската избирателна комисия (ОИК) - Ракитово прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината Георги Холянов. На следващо заседание на 27 ноември ОИК отмени това свое решение и Георги Холянов бе възстановен на кметския пост.


Как се стигна до двете противоположни решения в рамките на една седмица? Повод за първото решението стана сигнал от Димитър Делиев, че в едномесечния законов срок от датата на встъпването му в длъжност на 11 юли 2022 г. кметът Г. Холянов не е прехвърлил своите дялове от капитала на „Цвета Къмпани“ ЕООД, „КОС ХОЛ 1“ ЕООД и „КОС ХОЛ 2“ ЕООД и продължава да упражнява търговска дейност, с което нарушава разпоредбите на чл. 41 от закона за местното самоуправление (ЗМСМА).
В заседанието на ОИК - Ракитово на 21 ноември взимат участие нейните 10 членове. За разлика от предишните, това заседание не е предварително обявено на сайта на ОИК - Ракитово. Според Изборния кодекс на заседанията на комисията може да присъстват застъпници, представители на партии, коалиции или инициативни комитети, наблюдатели и представители на средствата за масово осведомяване. Пак според Изборния кодекс решенията на ОИК се публикуват незабавно на интернет страницата, но решението бе обявено в обедните часове на 22 ноември 2022 г.
От протокола на заседанието става ясно, че в ОИК - Ракитово е постъпил отговор от кмета Георги Холянов, който категорично заявява, че от 14 юли 2022 г. не е управител, прокурист, търговски пълномощник или управител на клон в посочените търговски дружества и че никога не е упражнявал дейност като едноличен търговец, съдружник в събирателно дружество или неограничено отговорен съдружник в командитно дружество.
ОИК - Ракитово мотивира своето решение за прекратяване на правомощията на кмета Георги Холянов с Търговския закон и дадените в него определения за понятията „търговец“ и „търговска дейност“. ОИК - Ракитово приема, че след като Георги Холянов продължава да притежава 100% от капитала на три търговски дружества и взема еднолично всички решения от компетентността на общото събрание, то той осъщесвява „търговска дейност“, несъвместима със заеманата от него публична длъжност.
При гласуването „за“ прекратяване правомощията на кмета са шестима членове на ОИК: Стоянка Гинчева, Зорница Томова, Мустафа Вигнев, Ангел Даскалов, Росица Рускова и Жулиета Георгиева. „Против“ гласуват: Петя Стефанова, Цветелина Зарева, Кирилка Говедарска и Мария Пеева.
Същественият проблем в решението на ОИК - Ракитово е, че според чл. 85 на Изборния кодекс „Общинската избирателна комисия се произнася с решения, които се приемат с мнозинство две трети от присъстващите членове“. Математическият отговор на въпроса колко е 2/3 от 10 е 7 - тоест 6 гласа „за“ не стигат, за да бъдат прекратени правомощията на кмета.
Решението на ОИК - Ракитово е прието с клауза за предварително изпълнение и подлежи на обжалване пред ЦИК и по съдебен ред. Още на 22 ноември Георги Холянов обяви, че не е нарушил закона и ще обжалва решението, защото освобождаването му като управител в търговските дружества, без да прехвърля дяловете си, е изцяло съобразено със закона.
Не закъсня и обществената реакция. В социалните мрежи жители на община Ракитово организираха събиране на подписи под петиция против решението на ОИК - Ракитово. На 24 ноември пред сградата на общината се проведе и митинг в подкрепа на кмета Георги Холянов. Водещата на митинга Виляна Колчева - заместник-кмет и пиар на общината, предостави микрофона на много граждани, които изброиха свършената от кмета Георги Холянов работа за краткия период на неговото управление и настояха, че хората, а не ОИК имат право да решават кой ще е кмет. Надписите по плакатите бяха красноречиви: „Георги Холянов, ние сме с теб. Смело напред, гази наред!“, „Оставете избора на кмета на нас!“, Намерихме късмета с кмета, ОИК да излитат на ракета!“ и др. Г-н Холянов благодари на всички, дошли да го подкрепят. Той окачестви сигнала срещу него и решението на ОИК като опит за саботаж и обеща, че екипът в Общинска администрация ще продължи да работи по същия начин за превръщането на община Ракитово в по-добро място за живот. Мислете с настроение за идващите Коледни празници, пожела на събралите се Г. Холянов на метри от строящата се за първи път в Ракитово ледена пързалка.
До заседанието на ОИК - Ракитово на 27 ноември се стигна заради писмо от Централната избирателна комисия, в което се посочва, че решението от 22 ноември трябва да бъде отменено, тъй като не е взето с необходимите 2/3 от гласовете. Членовете на ОИК единодушно отменят решението си от 22 ноември. След това председателката на ОИК Стоянка Гинчева предлага да се гласува за прекратяване на правомощията на кмета Г. Холянов. Гласовете при гласуването са отново 6 „за“ и 4 „против“. Заради липсата на мнозинство от 2/3 отстраняването на кмета се отхвърля. Това решение на ОИК подлежи на обжалване.
Първият коментар на Георги Холянов бе: „Община Ракитово, може би за пръв път, показа непоклатима гражданска позиция. Благодарение на протеста в моя защита, на инициираната от гражданите подписка, стана ясно, че лични вражди и своеволия в нашата община повече няма да бъдат толерирани.“
Елена БаеваTuesday, January 31
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 31.01.2023
· Общината пак иска 3 милиона лева назаем от държавата
· Клептуза: архивите на „Темпо“ разказват
· Общината пропусна шанс за европейски пари за „Клептуза“
· Жалко е, че виждаме всичко, но мълчим!
· През 1999 г. американци оценяват концесията на Клептуза на 10 милиона долара
· Съветник от ГЕРБ напусна местния парламент, закле се нов
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.01.2023
· 10-годишно момче направи щедро дарение за кампанията „Жълти стотинки“
· Здрава Каменова идва във Велинград с „Хитът на сезона“
· Изложба за 93-тия рожден ден на художника Борис Резов
· 300 000 лева за Културния календар за 2023 година
· Нов индекс подреди ТОП 100 на хотелите в България
· В Сърница откриха пункт за издаване на документи за самоличност
· Пореден рунд за общинската болница
· „Защити гората“ - платформа за сигнали от активни граждани
· Малки обяви: 31.01.2023
· КРИМИ ХРОНИКА 31.01.2023
· Поетесата Снежана Максудова: Когато пиша, аз съм тъжна
· Хаджи Башко - юнакът от село Баня (Чепино)
 
Всичко за велинград