Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, January 31
· Новият клуб по еър бадминтон започва с големи амбиции
· Още победители в игрите по тенис на маса
· „Мишел“ игра в престижен турнир по футзал
Tuesday, January 24
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 24.01.2023
· Световен рекорд с велинградско участие
· Концесия лесно се дава, но трудно се прекратява
· Падна заповед на РДНСК за премахване на ресторант на Клептуза
· Община Велинград обяви поръчка за обществен превоз на пътници
· Велинград става на 75 години
· Рибар от Драгиново се удави в язовир „Малък Беглик“
· Кой ще спре вандалските прояви?
· КРИМИ ХРОНИКА 24.01.2023
· Равносметката на общинската болница за половин година
· Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
· Велинград може да получи евросредства за младежки център

Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Цени за реклама

Бабинден - традицията, която Велинград пази и тачи
Публикувано 2023-01-24 09:56:26 от Темпо


Бабинден е една от традициите, които Велинрад пази и обогатява всяка година. В семействата старите я предават на младите, самодейци знаят и пресъздават старите обичаи , а централният площад не само пази спомена за огромните хора на Бабинден, а и всяка година е готов да бъде голямата сцена на тачения празник.


През 2023 г. Бабинден се върна след 2 години прекъсване заради ковид пандемията. И независимо, че се падна в грипна ваканция, а времето повече приличаше на пролет, отколкото на зима, празникът събра много хора, много усмивки и положителни емоции.
Те започнаха от голямото файе на общината, където дамите от Обредния дом, облечени в народни носии, изпълниха ритуала „Даване име на дете“. Към традиционните наричания за здраве и късмет на бабинчетата общината прибави и подаръци, а кметът Костадин Коев се обърна с поздрав към всички деца, родители, баби, лекари и акушери. В празничната програма се включиха мъжка фолклорна група, женски народен хор и оркестър към Представителния фолклорен ансамбъл „Чепино“ при ОНЧ „Св. св.Кирил и Методий-1905”.
Част от програмата за Бабинден бе шествие от общината до площада, водено от представители на клуб „Родопчани“. По традиция то бе водено от две каруци, като в едната от тях бе и кметът Костадин Коев в народна носия. Новото тази година бе участието в шествието на Младежката музикална формация при ЦПЛР-ОДК.
На сцената на централния площад за поредна година оживя свързаният с Бабинден обичай „Поливане“. Групата за автентичен фолклор към клуба на пенсионера в кв. Каменица и самодейци от НЧ „Васил Левски-1904“ показаха каменските традиции за празника, много от които са запазени и до днес.
Кметът Костадин Коев поздрави лекарите и акушерките, чиято мисия е да даряват живот и им благодари, че изпълняват своята трудна професия-призвание. Той отправи благодарност и към бабите, които помагат за отглеждането на внучетата, а на родителите пожела да възпитават с любов своите рожби.
След като пожела да се раждат много и здрави бебета, кметът връчи призовете за акушер-гинеколог на България и на Велинград. Като акушер-гинеколог на България за 2022 г. Българският лекарски съюз отличи д-р Виолета Стратиева, която работи като специалист в пловдивската клиника „Селена“ и Първа АГ болница в София. Като съосновател и заместник-председател на Асоциацията по майчино-фетална медицина д-р Стратиева подчерта, грижите за бебето и майката у нас вече са на европейско ниво. Тя благодари на своите учители и на пациентите, които са й гласували доверие. Д-р Стратиева получи цветя от председателя на Общинския съвет Любомир Перчинков и СПА пакет от хотел „Санте“.
Приз за акушер-гинеколог на Велинград получи д-р Любка Дафова от МБАЛ „Здраве”, която благодари за наградата. За акушерка на годината бе определена Борислава Карталова от МБАЛ „Здраве“, а двете с д-р Дафова получиха цветя от местния парламент и СПА пакети от хотел „Арте“.
От общината поясниха, че тази година общинската болница „МБАЛ-Велинград“ е решила да не определя акушер-гинеколог и акушерка за 2022 г. заради трагичната смърт на родилка и бебе в края на декември.
Благодарствено слово от името на всички майки на бабинчета произнесе Величка Божанова. Тя каза, че на Бабинден всяко българско семейство отдава почит на своя лекар и акушерка и им пожела сила, за да изпълняват своето високо призвание.
Участие в празничния концерт взеха мъжка фолклорна група „Каменчани” и ПДЮАНПТ „Здравче-венче” при НЧ „Васил Левски-1904”. Гост изпълнители на празника бяха народната певица Илияна Георгиева – фолк изпълнител на 2022-ра година и народният певец Янко Неделчев, подкрепен от национален фонд „Култура“.
ТемпоTuesday, January 31
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 31.01.2023
· Общината пак иска 3 милиона лева назаем от държавата
· Клептуза: архивите на „Темпо“ разказват
· Общината пропусна шанс за европейски пари за „Клептуза“
· Жалко е, че виждаме всичко, но мълчим!
· През 1999 г. американци оценяват концесията на Клептуза на 10 милиона долара
· Съветник от ГЕРБ напусна местния парламент, закле се нов
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 26.01.2023
· 10-годишно момче направи щедро дарение за кампанията „Жълти стотинки“
· Здрава Каменова идва във Велинград с „Хитът на сезона“
· Изложба за 93-тия рожден ден на художника Борис Резов
· 300 000 лева за Културния календар за 2023 година
· Нов индекс подреди ТОП 100 на хотелите в България
· В Сърница откриха пункт за издаване на документи за самоличност
· Пореден рунд за общинската болница
· „Защити гората“ - платформа за сигнали от активни граждани
· Малки обяви: 31.01.2023
· КРИМИ ХРОНИКА 31.01.2023
· Поетесата Снежана Максудова: Когато пиша, аз съм тъжна
· Хаджи Башко - юнакът от село Баня (Чепино)
 
Всичко за велинград