Актуален брой


Договори Парламентарни избори 2023Предишен брой
Tuesday, March 21
· Първи турнир по тенис на маса за купа „Велинград“
· „Чепинец“ завърши с победа Първата фаза на първенството
· Стартира Втората фаза на първенството в област Пазарджик
· Волейболистките от Дорково са шампиони на областта
Monday, March 20
· МИГ Белово, Септември, Велинград
Thursday, March 16
· На 20 март спират тока за 4 часа заради ремонт на подстанция „Велинград“
Tuesday, March 14
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 14.03.2023
· Какви са новите правила за снабдяване с дърва за огрев
· Общинската болница е кауза, борбата не е свършила
· Чака се извънредна сесия за болницата
· КРИМИ ХРОНИКА 14.03.2023
· Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
· Възстановиха разкопания участък на ул. „Гергевана“
· Да запазим Клептуза от нечисти ръце
· ARTE Feastival 2023 няма да се проведе

Търсене в архивитеПарламентарни избори 02.04.2023ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Цени за реклама

Грижа в дома за 167 самотни възрастни хора
Публикувано 2023-03-14 09:58:15 от Темпо


Задължителните пресконференции, на които се представят европейските проекти, обичайно протичат по рутинен административен сценарий. Представянето на проекта „Грижа в дома в община Велинград“ на 8 март 2023 г. излезе от познатите рамки и за първи път разказът за социален проект бе наситен не само със сухи факти, а и с много емоции.


Тон даде кметът Костадин Коев, който изрази своето разочарование и болка, че не вижда уважение към институцията и че не може да разбере обществото от какво толкова е недоволно. И даде примери: общината започва да чисти Клептуза, получава критики, че са закъснели; хора, които ползват европейски средства от проекти издигат плакати с искания за неговата оставка и т.н. (Тук заместник-кметът Атанас Палигоров допълни, че искащите оставка „още 5 години ще скачат“).
Петте социални проекта, по които в момента работи Община Велинград, не са известни, грижата за възрастните, самотни и социално слаби хора е незабележима за обществото, не се коментира в социалните мрежи, каза кметът. Той допълни, че във Велинград има голям брой изоставени възрастни хора, за които общината прави много, но тази работа на общинските служители също не се оценява. Проектът осигурява и работни места, а интересът е голям - за всяко място кандидатстват по 10 човека. „Всички потребители трябва да са доволни, проектът се реализира по най-добрия възможен начин“, обобщи г-н Коев. А общината планира още два големи социални проекта. Ще бъде разширена социалната услуга на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания с нова, отговаряща на всички изисквавия сграда. Ще бъде построена и нова сграда към Дома за възрастни хора „Ела“, която ще обслужва нови 40 потребители, за която общината е предвидила и топла минерална вода. Кметът изброи и част от това, което общината е направила в образователната сфера. Накрая сподели, че тези неща са му тежали и благодари на аудиторията, че му ръкопляска.
Натали Видаркинска-Клинчева, която е ръководител на проекта, благодари за подкрепата от страна на зам.-кметовете Светла Томова, Атанас Палигоров и Исмаил Моллов и представи основните параметри на проекта. Община Велинград е една от шестте от общо 265 в България, която вече за трети път е одобрена да работи по проекта „Грижа в дома“. Неговата продължителност е 12 месеца - от февруари 2023 до февруари 2024 г. Включени са 167 потребители, за които се грижат 20 екипа от общо 48 медицински сестри, домашни санитари, социални работници, снабдители. Проектът се финансира изцяло отЕвропейския съюз чрез ПРЧР със сумата от 900 776 лева. Благодарение на това възрастни и хора с увреждания получават по домовете си здравни и социални грижи, психологическа помощ, доставка на храни и продукти, помощ за заплащане на битови сметки и др.
Емоционален бе и разказът на Стоянка Кърпачева, координатор на проекта. Тя сподели, че екипът е силно мотивиран, защото всички сме свидетели на тъмните къщи заради многото заминали да работят в чужбина и оставили тук възрастни родители, баби и дядовци. Грижата за тези хора е трудна и много деликатна работа, даваме не само грижа, а и надежда на най-уязвимите, каза г-жа Кърпачева и допълни, че това не е работа, а кауза. Специална благодарност бе отправена към Радка Русева и дирекция „Регионално развитие и проекти“. На финала хората, назначени по проекта, получиха сертификати за преминатото обучение.
Елена БаеваTuesday, March 21
· Да се обединим за Радост!
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 20.03.2023
· Общината запази статуквото в градския и междуградския транспорт
· 17 съветници провалиха сесията за болницата
· ИЗБОРИ за 49-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ
· Кметът отказва да разгледа искания за достъп до информация за Клептуза
· Мъж от Дорково загина в пожар
· Община Сърница отново с одобрен проект по „Красива България”
· Демокрация или псевдодемокрация?
· С дарения ще се събират средства за параклис на връх Велийца
· 11 събития в „Програма Великден“ на музея
· История за АНСАМБЪЛ
· 40 групи идват за „Пролетно хоро“
· Златните деца на Велинград
· Възможности за подпомагане на земеделските стопани през новия програмен период
· Малки обяви: 20.03.2023
· 6 апарата заработиха в Центъра по хемодиализа „Д-р Александър Масларов“
· 101 години от рождението на Вела Пеева
· Успешно изпълнени мобилности по проект Еразъм+
· „Звънче“ със силна заявка за още музикални успехи
 
Всичко за велинград