Актуален бройПредишен брой
Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023

Търсене в архивитеПарламентарни избори 02.04.2023ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Цени за реклама

Успешно изпълнени мобилности по проект Еразъм+
Публикувано 2023-03-21 10:52:00 от Темпо


През 2021 г. ЦСОП- Велинград започна работа по поредния спечелен проект „ДОБРИ ПРАКТИКИ ЗА ПРИОБЩАВАЩО ПОО НА УЧЕНИЦИ СЪС СОП“ по програма за наблюдение на работно място на ЕРАЗЪМ+, Професионално образование, чийто цели бяха:


• Повишаване компетенциите на персонала за обучение на ученици със СОП с цел добрата им бъдеща реализация в избраната професионалната област;
• Актуализиране на учебни програми и съдържание по специалностите: „Производство на кулинарни изделия и напитки“ и „Производство на мебели“ на база добри Европейски практики с прилагане на нови технологии;
• Повишаване на институционалния капацитет на ЦСОП Велинград за работа със заинтересовани страни в България и чужбина;
• Запознаване с културата и традициите на Северна Италия;
Колективът от ЦСОП участва в осемдневните мобилности в гр. Арона, гр. Пиемонте, Ломбардия и др. градове в района на езерото Маджоре, Италия. Проектните дейности се реализираха съвместно с Асоциация „Луче“, Италия и включваха:
- Среща с общинската администрация на гр. Арона. Кметът на общината и неговият екип споделиха за начините за подкрепата и социалните услуги, предоставяни от общината на семействата с деца с комплексни потребности и училища, където те се обучават;
- Посещение на Дневен център „Брум“ за лица с особени нужди, гр. Арона. Децата се обучават в усвояването на различни професии в реална структурирана среда. Центъра разполага с добре оборудвана кухня, тапицерско и художествено ателие. Учениците се усвояват полезни умения, навици, компетенции, необходими за постигане на самостоятелен живот. Под ръководството на преподавателите те се научават да готвят, използвайки кухненски уреди и съдове. Поддържат хигиена в помещението за готвене и хранене. Видяхме и техните тапицерски умения –артистични дивани и столове в стил пачуърк.
- Работна среща между ЦСОП-Велинград и представители на Асоциация „Усмивка“, включваща хора от различни професии, които на доброволчески начала организират дейности с деца и лица в неравностойно положение. Споделят за разработени от тях специални приспособления за да бъдат достъпни различни видове спорт за тези деца и младежи. Изключително впечатление ни направи широката и устойчива доброволческа мрежа в Италия за подкрепа на такива семейства.
Посетихме Дневеният Център за социални услуги Gazza Landra, видяхме как са организирани спортните дейности за младежи в неравностойно положение. Благодарение на техните усилия младежите имат достъп до различни спортни бази и съоръжения. Идеята на центъра е чрез спорта децата да придобият умения за здравословен начин на живот, да усетят радостта от движението и нови емоции.
- Обмяна на опит с учители за приобщаване и включване на учениците със специални образователни потребности в сферата на професионалното образование и обучение, гр. Castelletto sopra Ticino, организиране на учебни практики в реална работна среда в цех за мебели;
- Разговор с експерт социални дейности в община Castelletto за съдействието от страна на общината за осигуряване на необходимите специалисти в училищата, в които се обучават учениците с комплексни потребности;
- Посещение на „Асоциацията на родителите на деца със Синдром на Даун“. Наблюдавахме работата на младежи със синдром на Даун в ресторант, ръководен от асоциацията, който предлага пици и др. национални ястия и се радва на много клиенти, не само от града, но и от туристи.
Запознахме се с културните и природни забележителности на региона. Посетихме места с голяма историческа и културна стойност, като Миланската скала, Катедралата Рождество на Пресвета Богородица, Боромеовите острови и езерото Лаго Маджоре известно още, като „водното сърце на Северна Италия“.
При участието си в проекта преподавателите имаха възможност да усъвършенстват своите компетентности, свързани с професионалните им профили, за да повишат качеството си на работа в полза на учениците със специални потребности. От много голяма полза за нас е споделеният опит на италианските колеги за участието на родителите в образователния процес, за устойчивата доброволческа мрежа в подкрепа на хората в неравностойно положение, за ролята на спорта като средство за тяхната социализация, за иновативните прийоми в професионалното обучение. Установяването на контакти със специалисти от другите страни е добра възможност за по-широко разбиране на практиките, политиките и системите на образование, обучение и работа с деца и младежи със специални потребности в различните държави;
Всички участници в проекта приеха като свои и отнесоха по родните си места демократичните европейски идеи за равен шанс, сътрудничество, социално приобщаване и единство в разнообразието, преодолявайки граници и разрушавайки стереотипи.
С приключване на този проект нашата работа по Програма „Еразъм+“ не свършва. Пред специалистите от ЦСОП са изправени нови предизвикателства в тази насока.
Мария Ангелакова, логопед в ЦСОП-ВелинградTuesday, May 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.05.2023
· Съдът прекрати оспорването на решението за общинската болница
· За първи път съветниците не приеха „изменения на измененията“ на капиталовата пр
· Д-р Пепелов не идва на комисии и сесия, но мнозинството го подкрепя
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.05.2023
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“
· Юбилейните Празници на културата ще имат бюджет от 75 000 лева
· Още един мълчалив отказ на кмета падна в съда
· 24 май с награди за учители и отличници
· КРИМИ ХРОНИКА 30.05.2023
· 5 години Младежка музикална формация - Велинград
· Дали от бала ще се стигне до съда?
· „Фантазия“ стана първата иновативна детска градина във Велинград
· Малки обяви: 30.05.2023
· Общината ще избира доставчици на хранителни продукти
· На 24 май в Ракитово откриха мобилна библиотека
· Честито на номинираните за „Директор и Учител на годината“
· Юбилейни изяви на ОУ „Христо Ботев“
· Организаторите на „Etape Bulgaria by Tour de France“ ще подобрят пътя
· Тежка загуба на ФК „Чепинец“ в Пазарджик
 
Всичко за велинград