Актуален бройПредишен брой
Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023

Търсене в архивитеПарламентарни избори 02.04.2023ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Цени за реклама

„Да придобиеш опит е важно“
Публикувано 2023-05-23 09:07:59 от Темпо


В периода от 26 март до 09 април 2023 г. учениците по проект 2022-1-BG01-KA122-VET-000077141 – „Да придобиеш опит е важно“ – от специалност „Автотранспортна техника“, преминаха успешно своето практическо обучение по две обучителни програми: „Автомеханици“ и „Конструиране на Е-бъги“. Обучение по същия проект преминаха и учениците от специалност „Производство на облекло от текстил“.


Обучението за учениците от „Автотранспортна техника“ се проведе в Лайпциг, Германия, а за учениците от „Производство на облекло от текстил“ в Брага, Португалия. В тези практически обучения взеха участие ученици от Средно училище „Методий Драгинов“ в село Драгиново. То е финансирано по програма „Еразъм +“ от ЕС, КД1, сектор Професионално образование.
Придобитите знания и умения от учениците от „Автотранспортна техника“ с програма „Автомеханици“ са: да откриват повреди или неизправности в системите на превозното средство; как да извършват работи по поддръжката според спецификациите, като използват функционални схеми, четат паметите за грешки и документират работните стъпки; как да подготвят моторните превозни средства за изискваните от закона проверки, да проверяват тяхната техническа изправност и експлоатационна безопасност, да документират дефектите и да предприемат мерки за отстраняването им; как да тестват, оценяват и ремонтират силови агрегати, включително системи за управление на двигателя, изпускателни системи, спомагателни възли, трансмисия на мощност и системи на каросерията.
Учениците с обучителна програма „Конструиране на Е-бъги“ усвоиха следните знания: работа с различни метални материали; техники за ръчна и механична металообработка: нарязване, рязане, пилене или огъване, пробиване, фрезоване, шлайфане; как да четат технически чертежи и таблици; как да прехвърлят измерванията върху детайлите; как да изберат машинни инструменти според изискванията на материала, който ще се обработва, стабилността на обработка и геометрията на детайла; как да тестват и подготвят, сглобяват и разглобяват компоненти и възли в съответствие с функцията им, съгласно технически документи за монтаж и демонтаж.
Придобитите знания и умения от учениците от „Производство на облекло от текстил“ са: създаване на готови изделия и променяне на дизайна, където е необходимо; производство на мостри; боядисване и печат на текстил; идентифициране и избор на платове; работа със специални машини и съоръжения за влаготоплинна обработка като - автомат машина, филет машина, копчарка машина, илик машина, различни преси за подлепване, паровъздушни манекени и др.; как се организира модно ревю.
Реализирането на този проект е още една стъпка към осъществяване основната цел на училището – да осигури качествено и атрактивно приобщаващо образование и обучение в реална работна среда от висококвалифицирани преподаватели, чрез иновативни съвременни методи на преподаване и висока трудова адекватност на пазара на труда. Друга цел на проекта е да насочим подрастващите да са информирани в избора на бъдещи професии в съответните професионални области и възможност за осъществяване на изнесени учебни практики в чужбина.
След завършване на обучението участниците получиха „Europass“ и „Learning agreement“сертификати, признати от Европейската комисия. През учебната 2023/2024 г. СУ „Методий Драгинов“ ще продължи да работи и по други проекти с актуална тематика по програма „Еразъм+“.
ИСУ „Методий Драгинов“Tuesday, May 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.05.2023
· Съдът прекрати оспорването на решението за общинската болница
· За първи път съветниците не приеха „изменения на измененията“ на капиталовата пр
· Д-р Пепелов не идва на комисии и сесия, но мнозинството го подкрепя
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.05.2023
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“
· Юбилейните Празници на културата ще имат бюджет от 75 000 лева
· Още един мълчалив отказ на кмета падна в съда
· 24 май с награди за учители и отличници
· КРИМИ ХРОНИКА 30.05.2023
· 5 години Младежка музикална формация - Велинград
· Дали от бала ще се стигне до съда?
· „Фантазия“ стана първата иновативна детска градина във Велинград
· Малки обяви: 30.05.2023
· Общината ще избира доставчици на хранителни продукти
· На 24 май в Ракитово откриха мобилна библиотека
· Честито на номинираните за „Директор и Учител на годината“
· Юбилейни изяви на ОУ „Христо Ботев“
· Организаторите на „Etape Bulgaria by Tour de France“ ще подобрят пътя
· Тежка загуба на ФК „Чепинец“ в Пазарджик
 
Всичко за велинград