Актуален бройПредишен брой
Tuesday, May 30
· КСТ „Импулс“ - Велинград с 4 златни медала от Гърция
· 6 танцови двойки на „Импулс-Велинград 2002“ с медали от Лариса
· Пет медала за борците от Костандово
Tuesday, May 23
· МИГ Белово, Септември, Велинград
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 23.05.2023
· Общината ще плаща заради „мълчалив отказ“ на кмета
· Кръгла маса припомни значимостта на училището в Каменица за просветното дело в Ч
· На Клептуза е една идея по-чисто, но проблемите остават
· Болницата като политически въпрос
· Ще ремонтират три улици във Велинград
· Изложба в деня на музеите
· Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
· ДГ „Слънчице“ празнува 50 години
· Ансамбъл „Чепино“ изпълни с живот Старото читалище
· Малки обяви: 23.05.2023

Търсене в архивитеПарламентарни избори 02.04.2023ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

Цени за реклама

Непознатата история на сградата на читалището в Лъджене
Публикувано 2023-05-23 09:18:07 от Темпо


За историята на сградата на Народно читалище „Отец Паисий-1893“ се знае благодарение на летописа на Мойсей Праматаров. Но в тази история има и много страници, които чакат да бъдат запълнени от хора, които ще продължат да търсят назад в миналото важни и все още неоткрити факти за достолепната сграда в центъра на Велинград.


Един от тези хора е архитект Елена Борисова-Дамова, която на 17 май разказа своята „Непозната история“ за читалищната сграда. В професионален план арх. Дамова участва в магистърска програма, свързана с опазване на културното наследство, а интересът й към паметниците на културата във Велинград я кара да обърне поглед към най-красивата и разпознаваема сграда - читалището в Лъджене, което е със статут на паметник на кулутрата от местно значение.
Читалището е създадено през 1893 г., но цели 38 години търси своя дом. На 18 май 1928 г. Лъдженската община дарява място (част от парцела на старото училище) и пари за построяването на читалищната сграда. Обявен е конкурс за строител, който печели Кузман Попов. Чрез конкурс е избран и проект за сградата. Мойсей Праматаров пише, че е избран проектът на арх. Атанасов. Това е отправната точка, от която тръгва арх. Дамова, за да събере още много данни за хората, които са проектирали читалището в Лъджене. Данни обаче се намират много трудно и тук на помощ идва библиотеката на Съюза на архитектите в България. Оказва се, че конкурсът за проектиране на читалището в Лъджене е спечелен от архитектурното бюро „Обнова“. Счита се, че това е първият архитектурен колектив, а това е важно за развитието на архитектурата в България, подчерта Елена Дамова. От историята е ясно, че между двете световни войни повечето архитекти, които проектират в България, са завършили на запад. Това важи и за членовете на „Обнова“. Важна фигура сред тях е арх. Стоян Хр. Ковачевски, който е завършил в Мюнхен и е потомствен архитект. Другият член на колектива е арх. Зафир Ст. Абрашев, родом от Стара Загора, завършил в Берлин, а според непотвърдена информация е проектирал игрище „Левски“, което днес е националният стадион в столицата. В „Обнова“ са още арх. Стефан Ат. Атанасов от Ловеч, завършил в Берлин и арх. Симеон Д. Атанасов - син на участник в легията на Раковски и племенник на уста Генчо Кънев от Трявна, един от основателите на Съюза на архитектите в България, завършил в Мюнхен и проектирал Родилния дом „Шейново“. Всички тези факти, старателно проучени от арх. Дамова, показват, че читалището в Лъджене не е създадено от случайни хора, а от млади и образовани в Европа архитекти.
Европейското образование личи и в архитектурата на читалищната сграда, в която арх. Дамова открои важни детайли: прости обеми, изчистени линии, усещане за монолитност, скромна фасадна декорация. Откритите в Държавен архив - Пловдив от председателя на читалището Силвена Байракова планове и чертежи от 1932 г. показват, че е проектирана не просто зала за театър, а салон с 200 места, 4 гримьорни, сладкарница, балкон с лоджии, киноапаратна, оркестрина в сутерена, малък музикален салон и на последния етаж галерия с горно осветление - стъклен покрив, който за съжаление вече не съществува. Външно сградата е запазила оригиналния си облик, като е проектирана така, че всички фасади да са красиви и внушителни. Стилистиката е еклектична, като се смесват различни стилове - ранен модернизъм, неокласицизъм и арт деко, посочи арх. Дамова и прибави към това своето откритие, че в отделни елементи в читалищната сграда откриваме и характерната за нашето Възраждане „кобилица“. „Нашето читалище е един малък шедьовър, който е имал шанса да оцелее през годините, без да е много променян“, обобщи арх. Елена Борисова-Дамова и обеща, че няма да спре да търси още факти от непознатата, но толкова значима и важна за Велинград история на читалището.
От името на НЧ „Отец Паисий-1893“ благодарност към г-жа Дамова изрази Силвена Байракова, която оцени свършеното като огромен пирнос за архива на читалището. А читалищната сграда е почетена и в юбилейната монета, която вече всеки велинградчанин и гост на града може да закупи от вендинг автомат пред читалището. Арх. Дамова получи адмирации за своята обществено значима работа и от д-р Димитър Станчев и Славчо Велков. Предстои част от богатата презентация да бъде експонирана в изложба на открито, което ще даде възможност на повече хора да се запознаят с откритията на арх. Дамова.
Елена БаеваTuesday, May 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.05.2023
· Съдът прекрати оспорването на решението за общинската болница
· За първи път съветниците не приеха „изменения на измененията“ на капиталовата пр
· Д-р Пепелов не идва на комисии и сесия, но мнозинството го подкрепя
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.05.2023
· МИГ „Белово, Септември, Велинград“
· Юбилейните Празници на културата ще имат бюджет от 75 000 лева
· Още един мълчалив отказ на кмета падна в съда
· 24 май с награди за учители и отличници
· КРИМИ ХРОНИКА 30.05.2023
· 5 години Младежка музикална формация - Велинград
· Дали от бала ще се стигне до съда?
· „Фантазия“ стана първата иновативна детска градина във Велинград
· Малки обяви: 30.05.2023
· Общината ще избира доставчици на хранителни продукти
· На 24 май в Ракитово откриха мобилна библиотека
· Честито на номинираните за „Директор и Учител на годината“
· Юбилейни изяви на ОУ „Христо Ботев“
· Организаторите на „Etape Bulgaria by Tour de France“ ще подобрят пътя
· Тежка загуба на ФК „Чепинец“ в Пазарджик
 
Всичко за велинград