Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 13
· Пещерата Лепеница отваря врати за посетители
Tuesday, April 06
· ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 05.04.2021
· 16 750 велинградчани гласуваха за новия парламент
· За седмица: двойно повече болни с Ковид-19
· Изборният ден в областта
· 52% активност в Ракитово
· Сърница: най-висока активност и 82% за ДПС
· Подготовката за изборния ден
· Предизборната кампания във Велинград
· Опрощават наемите на затворени търговски обекти
· Читалището в Чепино с ремонтиран покрив след дарителска кампания
· Проект „Емблема на Драгиново“
· Пандемията съкрати Програма „Великден“
· ЧИСТ ВЕЛИНГРАД: Доброволци запретнаха ръкави и чистят

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Политика с парите за наводненията
Публикувано 2006-07-25 09:11:43 от Темпо


1 024 790 лева - толкова отпусна държавната Комисия по бедствия и аварии за 8 обекта в община Велинград, пострадали сериозно при наводненията миналото лято. Усвояването на средствата миналата седмица стана тема на писма и срещи. На 20 юли депутатът от ДПС Фидел Беев изпрати отворено писмо до Общинския съвет. В отговор на обръщението-декларация, което местният парламент изпрати през май до всички депутати от нашия район с молба за помощ за общината, г-н Беев информира, че лично с негово съдействие е отпуснат въпросния милион. Депутатът се обръща към председателя и общинските съветници да изискат от кмета Стоян Дулев да проведе ясна и прозрачна процедура за определяне на фирми-изпълнителки да 8-те обекта. Като зам.-председател на парламентарната комисия по бедствията Ф. Беев апелира: Общинският съвет да не допусне повторение на сценария от управлението на Ат. Водев и кметът Дулев да докаже, че помага на местния бизнес като обяви прозрачна процедура. Само с качествено и в срок изпълнение на 8-те обекта община Велинград ще се докаже пред институциите и ще изчисти името си, пише депутатът в отвореното си писмо.
На 21 юли Ф. Беев покани Общинския съвет на среща по същата тема, отзоваха се 11 съветници. Пред тях депутатът заяви, че няма никакви икономически интереси от обществените поръчки, но е поел голяма отговорност за отпуснатите пари и затова: “Няма да допусна тези пари да изтечат в нечии джобове и да не се направят проектите”. Народният представител обеща, че на място всяка седмица ще идва комисия да проверява и ако проектите се изпълняват, ще се отпускат още пари за Велинград. А за да не бъде замесен в корупционни схеми, Общинският съвет да засили контрола върху обществените поръчки и да се уволнят хора от администрацията, които движат корупционните схеми.
Неджат Кехайов припомни, че по закон Общинският съвет няма никакви правомощия и контролни функции във връзка с обществените поръчки - те се провеждат изцяло от администрацията, съветници не участват в конкурсните комисии и не одобряват спечелилите фирми. Съветниците ще отправят запитване към кмета Дулев как се усвояват средствата и ще изискат вече готовия одитен доклад за миналогодишните наводнения. Екатерина Каферинова допълни, че отвореното писмо е трябвало да се адресира до изпълнителната власт, защото Общинският съвет няма правомощия по обществените поръчки. Публична тайна е, че не само във Велинград, а в цяла България има порочни практики и схеми, че се пречи на кметовете и им се посочва кои фирми да наемат, ако искат да получат пари. Има договорки нагоре по етажите на държавната власт, напомни на депутата съветничката.
Докато течеше срещата, съветниците и медиите получиха писмен отговор на отвореното писмо на депутата Беев от името на кмета Стоян Дулев. В него кметът твърди, че по искане на Ф. Беев строителните работа на обекти в Драгиново и 4 детски градини в общината са възложени на фирма “АНТОЛ” Бургас, от която фирмите на Беев се снабдяват с горива. Всички средства за капиталови разходи за Чолаково, Рохлево, Света Петка, Цветино са дадени на фирми-изпълнителки, които не са били местни и също са били посочени от депутата Ф. Беев. Кметът пита защо депутатът не апелира пред Комисията по бедствия да бъдат отпуснати дължимите на близо 50 местни фирми над 732 000 лева за работа, извършена след наводненията през миналото лято. Кметът напомня, че фирмите на Беев веднага са си получили парите за аварийно-възстановителните работи след наводненията на 30 и 31 декември 2005 г., но 50-те фирми и досега чакат да им се плати. Приемам депутатът Беев да апелира само когато докаже, че не мисли само за себе си, пише кметът Дулев. Писмото на кмета предизвика директни въпроси към Фидел Беев дали е лобирал за бургаската фирма “Антол” и зарежда ли горива от нея. Не мога да кажа кой е докарал “АНТОЛ”, зареждам горива от 60 доставчици, заяви Ф. Беев и в дух на откровение си призна: “Аз знам цялата схема и затова искам да се спре!”.
Съветникът Н. Таушанов припомни поговорката, че се краде в разграден двор и затова Общинският съвет трябва да изостри съзнанието на обществеността. Според Георги Михайлов много по-сериозен контрол върху изразходването на средствата трябва да упражнява Министерството на държавната политика при бедствия и аварии. Министерството дава пари, то не трябва да се предоверява на общините, а да ги контролира. Георги Михайлов напомни на Фидел Беев, че и той преди време не се съобрази с Общинския съвет за обществената поръчка за чистотата. Да няма повече декларации срещу мен, нямам икономически, а политически интереси, което е не по-малко важно, каза Фидел Беев на финала на срещата.
Елена БаеваTuesday, April 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.04.2021
· Трима от новите депутати са от община Велинград
· Резултати като никога досега във Велинград
· Как се подредиха политическите сили в област Пазарджик
· Сериозно пренареждане на политическата карта в Ракитово
· Община Сърница – рекорди за машиния вот и за ДПС
· Двете общински здравни заведения с нови управители
· Броят на случаите с Ковид-19 остава висок
· Поздравления за празника на медиците
· Общината отново иска 3 милиона назаем от държавата
· Малки обяви: 12.04.2021
· Статистиката изследва бюджетите на 108 домакинства от областта
· Кметът на Сърница влезе в борд за сътрудничество с ОАЕ
· Европейска акредитация на СУ „Васил Левски“
· Грозно и опасно
· Читалище и млади хора в акция „Драгиново не е контейнер“
· Движение Русофили отбеляза 60 години от полета на Юрий Гагарин
· „Чепинец“ взе трите точки в Брацигово
· 60 екипажа от България и чужбина идват на национален шампионат
· СК „Беси“ стяга международен турнир
 
Всичко за велинград