Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 13
· Пещерата Лепеница отваря врати за посетители
Tuesday, April 06
· ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 05.04.2021
· 16 750 велинградчани гласуваха за новия парламент
· За седмица: двойно повече болни с Ковид-19
· Изборният ден в областта
· 52% активност в Ракитово
· Сърница: най-висока активност и 82% за ДПС
· Подготовката за изборния ден
· Предизборната кампания във Велинград
· Опрощават наемите на затворени търговски обекти
· Читалището в Чепино с ремонтиран покрив след дарителска кампания
· Проект „Емблема на Драгиново“
· Пандемията съкрати Програма „Великден“
· ЧИСТ ВЕЛИНГРАД: Доброволци запретнаха ръкави и чистят

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Да поработим за Велинград
Публикувано 2007-05-15 09:26:58 от темпо


Преди 2 седмици с този призив инициативен комитет от велинградчани се обърна към кмета и общинска администрация, Общинския съвет и гражданите на Велинград. Призивът бе подкрепен със снимки на повече от 220 обекта в града, които се нуждаят от почистване и ремонт преди началото на летния сезон. Те са събрани и в албум “Велинградски красоти”, макар че показват точно обратното - как на много места курортът е запуснат, мръсен, разкопан... Хората от инициативния комитет (София Ключкова, Божана Маркова, Иванка Топева, Иван Ушев, Златко Златанов, Борис Костов, Ангел Узунов) призоваха общината да спре с бездействието си и всички заедно да поработим за Велинград. Призивът бе посрещнат с различни реакции - от отричане и обвинения, че е антиреклама за курорта до одобрение и подкрепа. Оказа се, че въпреки спектърът от различни реакции, той изигра ролята на камъка, хвърлен в застинало блато и раздвижи местната власт и гражданското общество. През изтеклата седмица своята подкрепа за призива дадоха Сдружение за Велинград с председател Димитър Катранджиев, Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите с председател Златко Златков, Сдружението “Родопска мебел Велинград” с председател Владимир Коцев. Присъединиха се и пенсионерите от клуба в кв. Лъджене, като заявиха, че искат децата и внуците им да остават в родния Велинград и затова ще помагат за инициативата.
Междувременно Иницативният комитет и подкрепилите го сдружения внесоха официално в общината списък от 51 заповеди за промяна облика на града. Повод за изготвяне му е изказване на кмета Стоян Дулев, че голяма част от отправените в призива искания не са от компетенцията на общинската власт. Подкрепящите “Да поработим за Велинград” обаче не са съгласни и изброяват какви заповеди трябва да издаде кметът за отстраняване поне на част от проблемите на градската среда: да се почистят минералните чешми и да се поставят указателни табели, да се измие с пароструйка арката на входа на града, да се наложат санкции за разлепването на агитационни материали на неразрешените места, да се почистят строителните отпадъци от тротоарите, да бъдат подходящо боядисани павилионите в центъра, да се почисти основно извор Власа и района около него, да се ремонтират от собствениците изоставените къщи и строежи, да се глобят граждани и фирми, отрязали дървета, да се огради Културния дом, да се асфалтират най-разбитите пътища, да се почисти Индустриалната зона и още много други. Тези заповеди могат да се оформят по закон и да бъдат изпълнени до края на май, с което градът ще бъде готов за сезона и празниците на културата. Списъкът е предаден и в Общинския съвет, а председателят Неджат Кехайов е приел идеята за провеждане на извънредна сесия по повдигнатите от “Да поработим за Велинград” проблеми, съобщи София Ключкова. Ще настояваме и за решаване на проблемите в ромските махали, които плачат за благоустрояване, заявиха инициаторите. И докато се чака насрочването на такава сесия, конкретната работа не спира. В събота за Велинград и в частност за децата от ЦДГ “Радост” поработиха родители, баби и дядовци и колективът на градината. Поделите инициативата обявиха, че Борис Костов е подготвил и дарява безвъзмездно на общината проект за изграждане на павилион на минералната вода до чешмата срещу къщата на Н. Гяуров. Търсят се желаещи за построяването на такъв павилион, който ще бъде знаков за Велинград като курорт. Божана Маркова е готова да изработи безвъзмездно табели за чешмите за минерална вода с указания за техния състав, които да се поставят след ремонт и почистване на чешмите. Точно това направиха хората от улица “Винчо Горанов”, превръщайки тяхната минерална чешма в пример какво означава на практика да поработиш за Велинград. Огнян Попов от “Лев инс” предлага да обзаведат посочена от общината детска площадка и да се грижат за нея, като се постави табела с името на застрахователната компания. Фирмата “Минерали-М” на Надежда Ключкова изработи гранитна плоча за гроба на Вела Пеева и така на 3 май бе спестен срамът от изпочупените и изпопадали букви по паметната плоча на патрона на града. Сега фирмата ремонтира паметника на Вела, който дълго стоя в един ъгъл на двора на музея, но ще бъде поправен и поставен също на гроба под “Кисловодск”.
“Да поработим за Велинград” очаква подкрепата и на още сдружения и организации. Управлението на града през последните години не остави съмнение, че шансът на Велинград е да бъдем граждани и велинградчани да си помогнат сами.
Елена БаеваTuesday, April 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.04.2021
· Трима от новите депутати са от община Велинград
· Резултати като никога досега във Велинград
· Как се подредиха политическите сили в област Пазарджик
· Сериозно пренареждане на политическата карта в Ракитово
· Община Сърница – рекорди за машиния вот и за ДПС
· Двете общински здравни заведения с нови управители
· Броят на случаите с Ковид-19 остава висок
· Поздравления за празника на медиците
· Общината отново иска 3 милиона назаем от държавата
· Малки обяви: 12.04.2021
· Статистиката изследва бюджетите на 108 домакинства от областта
· Кметът на Сърница влезе в борд за сътрудничество с ОАЕ
· Европейска акредитация на СУ „Васил Левски“
· Грозно и опасно
· Читалище и млади хора в акция „Драгиново не е контейнер“
· Движение Русофили отбеляза 60 години от полета на Юрий Гагарин
· „Чепинец“ взе трите точки в Брацигово
· 60 екипажа от България и чужбина идват на национален шампионат
· СК „Беси“ стяга международен турнир
 
Всичко за велинград