Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 13
· Пещерата Лепеница отваря врати за посетители
Tuesday, April 06
· ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 05.04.2021
· 16 750 велинградчани гласуваха за новия парламент
· За седмица: двойно повече болни с Ковид-19
· Изборният ден в областта
· 52% активност в Ракитово
· Сърница: най-висока активност и 82% за ДПС
· Подготовката за изборния ден
· Предизборната кампания във Велинград
· Опрощават наемите на затворени търговски обекти
· Читалището в Чепино с ремонтиран покрив след дарителска кампания
· Проект „Емблема на Драгиново“
· Пандемията съкрати Програма „Великден“
· ЧИСТ ВЕЛИНГРАД: Доброволци запретнаха ръкави и чистят

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ
Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ


Договори Парламентарни избори 2021
ОБЯВЛЕНИЕ

ДПС първи, но със слаб резултат
Публикувано 2007-05-22 08:37:42 от темпо


Първите за България избори за Европейски парламент в община Велинград протекоха на фона на абитуриентски тържества, поройни дъждове и традиционния неделен пазар. Избирателната активност не само на велинградчани, но и на жителите на цялата община удари отрицателен рекорд. От имащите право на глас 35 703 човека до урните в неделя отидоха едва 10 186 избиратели. Във Велинград по неофициални и непълни данни правото си на глас упражниха 5775, а в останалите селища - 4619 човека.
Изборният ден премина спокойно, политическите сили не съобщиха за подаването на жалби за нарушения до РИК. Сутринта активността в цвете ромски махали Анезица и Асфалтова база беше необичайно ниска, гласуващите се брояха на пръсти, но по-късно около 200 човека пуснаха бюлетини - този път предимно за ДПС. Въпреки новостите при гласуването и отчитането на бюлетините, секционните избирателни комисии се справиха сравнително бързо. До късно вечерта в неделя обаче не пристигнаха резултатите от секциите в Бутрево, Враненци, Бирково, Чолаково, Цветино, Бозево и една секция от Света Петка. Поради това резултатите, които събрахме до редакционното приключване на броя, не са окончателни.
В сградата на Стария съвет, където в изборните нощи политическите сили броят подадените за тях гласове, никой не посмя да празнува заради неяснотата кой е крайният победител в евровота на национално ниво.
Резултатите за община Велинград в общи линии потвърдиха предварителните прогнози и очаквания: победа за ДПС, второ място за БСП, трето за Атака, четвърто за ГЕРБ, пето за НДСВ. Далече под бариерата за излъчване на депутат останаха СДС и ДСБ. КАК ГЛАСУВА ВЕЛИНГРАД
Във Велинград гласуваха 5775 от имащите право на глас 21 624 избиратели. Активността от 26.7% е ниска, ако се сравнява с последните парламентарни и местни избори, но е близка до общата за страната на евровота. В града като първа политическа сила на изборите за европейски депутати се нареди БСП с 1490 гласа. Въпреки челното място, резултатът е нисък за социалистите, които на парламентарните избори взеха 4084 гласа. На второ място в града е Атака с 1338 гласа. Партията на Волен Сидеров е единствената, която тук бележи ръст в сравнение с парламентарния вот - от 1205 гласа през 2005 г. подкрепата се е увеличила, макар и минимално, на 1338 гласа. Явяващата се за първи път на избори ГЕРБ стана трета политическа сила във Велинград със спечелените 1278 гласа. На четвърто място е ДПС, като този път движението събра едва 417 гласа в градските секции и близо 200 от тях дойдоха от ромските махали. За сравнение на последните парламентарни и местни избори резултатите за ДПС в града се движат в диапазона 1200-1500 гласа. Пета позиция във Велинград спечели НДСВ с 345 гласа - доста под очакванията и далече от постигнатите на парламентарния вот пред 2 години 2722 бюлетини. Вдясно СДС и ДСБ отбелязаха условно равенство съответно със скромните 271 и 242 гласа. Близо до тях е ЗНС с подкрепата на 193 избиратели от града. КАК ГЛАСУВАХА СЕЛИЩАТА ОТ ОБЩИНАТА
Броят на избирателите в селищата от общината за евровота бе 14 079. В избора участваха около 5000 избиратели. Активността бе около 33% - по-висока в сравнение с Велинград, но ниска в сравнение с предишните избори, когато до урните на места отиваше над 80% от електората на ДПС. Партията на Ахмед Доган е безспорният лидер с получените около 4300 гласа от селищата в общината. В същото време в ДПС нямат повод да са доволни от показания резултат, защото той е най-ниският за движението от години в община Велинград. Припомняме, че на парламентарните избори през 2005 г. за ДПС в община Велинград гласуваха 7700 човека, а преди евровота лично лидерът Ахмед Доган дойде тук да агитира. Извън масираната подкрепа за ДПС, от селата БСП взе около 280 гласа. Силен резултат постигна ЗНС - 262 гласа, от които 171 в Кръстава, тъй като кметът на селото беше в земеделската листа като кандидат за евродепутат. НДСВ получи около 200 гласа, СДС - 86, Атака - 69, ГЕРБ - 51, ДСБ - 37. КАК ГЛАСУВА ОБЛАСТТА
Рано сутринта в понеделник Районната избирателна комисия в Пазарджик обяви, че в евроизборите са участвали 25.31% от имащите право на глас избиратели в нашата област. В областта първа политическа сила е БСП с 21.34%, следвана от ГЕРБ с 19.80% и ДПС с 18.83%. на четвърта позиция е Атака с 16.90%, на пето НДСВ с 8.35%. СДС печели 4.10%, ДСБ 2.74%, а ЗНС - 2.10%.
Заради многото въпросителни в изборната нощ местните политически лидери не направиха своите първи коментари на резултатите. Точните цифри и първите им анализи - в следващия брой.
ТемпоTuesday, April 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.04.2021
· Трима от новите депутати са от община Велинград
· Резултати като никога досега във Велинград
· Как се подредиха политическите сили в област Пазарджик
· Сериозно пренареждане на политическата карта в Ракитово
· Община Сърница – рекорди за машиния вот и за ДПС
· Двете общински здравни заведения с нови управители
· Броят на случаите с Ковид-19 остава висок
· Поздравления за празника на медиците
· Общината отново иска 3 милиона назаем от държавата
· Малки обяви: 12.04.2021
· Статистиката изследва бюджетите на 108 домакинства от областта
· Кметът на Сърница влезе в борд за сътрудничество с ОАЕ
· Европейска акредитация на СУ „Васил Левски“
· Грозно и опасно
· Читалище и млади хора в акция „Драгиново не е контейнер“
· Движение Русофили отбеляза 60 години от полета на Юрий Гагарин
· „Чепинец“ взе трите точки в Брацигово
· 60 екипажа от България и чужбина идват на национален шампионат
· СК „Беси“ стяга международен турнир
 
Всичко за велинград