Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 06
· Старт на „Велинград волей“ в държавните първенства
· Премества се само оф роуд съборът, шампионатът остава за април
· ВУИ – Ракитово се утвърждава като базово училище на Софийския университет
Tuesday, March 30
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 30.03.2021
· За 17 месеца трети председател на местния парламент
· СЕСИЕН ОБЕКТИВ 25.03.2021
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ‘ 2021
· ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ‘ 2021
· Писани яйца от Велинград на европейска сцена
· Успехи в борбата с Ковид-19
· КРИМИ ХРОНИКА 30.03.2021
· Подкрепете снимката на момче от Кръстава на Вл. Карамазов
· Предложения към „Чист Велинград”
· Малки обяви: 30.03.2021
· Когато ви е тъжно...

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ
Търсене в архивитеЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ


Договори Парламентарни избори 2021
ОБЯВЛЕНИЕ

Съдът разклати местната власт: За 24 часа ВКС потвърди и отмени присъдата на кме
Публикувано 2007-05-29 09:37:15 от темпо


В рамките на 24 часа от 21 до 22 май Върховният касационен съд (ВКС) първо потвърди, а след това отмени присъдата на велинградския кмет Стоян Дулев. Драмата се разигра в няколко действия:
Около 16 часа на 21 май 2007 г. на официалната страница на ВКС в интернет излезе решение, с което жалбата на кмета срещу постановената му от Пловдивския апелативен съд условна присъда от година и половина затвор се отхвърля. Това означаваше, че община Велинград остава без кмет, тъй като Стоян Дулев не може да заема поста при влязла в сила присъда.
В понеделник вечерта и във вторник сутринта властимащите в Общинска администрация и Общинския съвет проведоха десетки разговори и консултации в различен формат. Обсъждаше се дали да се свиква извънредна сесия на местния парламент, тъй като по закон в случай на предсрочно прекратяване на кметските правомощия съветниците трябва да изберат за кмет един от заместник-кметовете или общински съветник. В зоната на горещите обсъждания бе и депутатът от ДПС Фидел Беев.
Във вторник следобед нещата се промениха драматично: на същата официална страница на ВКС решението по делото бе сменено и присъдата на Стоян Дулев бе отменена. Дилемата кой ще бъде кмет отпадна - поне до новото произнасяне на Пловдивския апелативен съд, тъй като ВКС върна там делото за ново разглеждане.
Потърсихме информация за промененото решение на съда от Ася Грънчарова, началник на кабинета на председателя на ВКС. След настояване от страна на медиите на официалната страница на ВКС бе публикувано следното съобщение:
“21 май 2007 г. при обявяване на Решение №287/2007 г. по наказателно дело № 12/07 г. по описа на ВКС, II наказателно отделение, е допусната неволна техническа грешка при нанасяне в информационната деловодна система. Техническата грешка е забелязана на 22.05.2007 г. и съответният съдебен служител веднага е нанесъл поправката. Във връзка с това публикуваме пълния текст на диспозитива на посоченото решение: “ОТМЕНЯ изцяло решение № 252/12.10.2006 г. по н.д. № 68/2006 г. на Пловдивския апелативен съд, с което е потвърдена присъда № 1/09.2006 г. по н.д. № 519/2005 г. на Пазарджишкия окръжен съд и ВРЪЩА делото на същия съд за ново разглеждане от стадия на съдебното заседание. Решението не подлежи на обжалване”. В решението си съдиите от ВКС постановяват, че кметът “е орган на власт, а не длъжностно лице” и че преди да подпише незаконосъобразния договор за сметопочистването с “Беев и Беев”, Стоян Дулев е потърсил мнението на юриста на общината. Включената в договора клауза за “предварително изпълнение” също не се счита за престъпление, тъй като предварителното изпълнение е предвидена в закона процедура. В качеството си на врид кмет Ст. Дулев еднолично не е взимал решение “Беев и Беев” да ползват контейнери за смет, собственост на общинската “Стройком”. Тричленният състав на ВКС връща делото в Пловдивски апелативен съд, където то да бъде разгледано от нов съдебен състав, различен от този, потвърдил условната присъда на велинградския кмет.
Една “неволна техническа грешка” за пореден път разклати местната власт във Велинград, която през последните 3 години е постоянен заложник на различни съдебни инстанции. Разклати и (не)доверието в българското правораздаване. Наказателното дело срещу кмета Стоян Дулев от 2005 г. продължава и има всички предпоставки да не приключи до местните избори наесен.
Елена БаеваTuesday, April 06
· ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 05.04.2021
· 16 750 велинградчани гласуваха за новия парламент
· За седмица: двойно повече болни с Ковид-19
· Изборният ден в областта
· 52% активност в Ракитово
· Сърница: най-висока активност и 82% за ДПС
· Подготовката за изборния ден
· Предизборната кампания във Велинград
· Опрощават наемите на затворени търговски обекти
· Читалището в Чепино с ремонтиран покрив след дарителска кампания
· Проект „Емблема на Драгиново“
· Пандемията съкрати Програма „Великден“
· ЧИСТ ВЕЛИНГРАД: Доброволци запретнаха ръкави и чистят
· Малки обяви: 05.04.2021
· На първа инстанция: Частична отмяна на решението на КПКОНПИ срещу кмета на Ракит
· СЕДМИЦА НА ГОРАТА: Природонаучен музей във Велинград - една неосъществена идея
· Шестокласници направиха плашила за изложба в „Етъра“
· Априлски маратон на четенето в Ракитово
· Трета домакинска загуба за „Чепинец“
 
Всичко за велинград