Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 13
· Пещерата Лепеница отваря врати за посетители
Tuesday, April 06
· ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 05.04.2021
· 16 750 велинградчани гласуваха за новия парламент
· За седмица: двойно повече болни с Ковид-19
· Изборният ден в областта
· 52% активност в Ракитово
· Сърница: най-висока активност и 82% за ДПС
· Подготовката за изборния ден
· Предизборната кампания във Велинград
· Опрощават наемите на затворени търговски обекти
· Читалището в Чепино с ремонтиран покрив след дарителска кампания
· Проект „Емблема на Драгиново“
· Пандемията съкрати Програма „Великден“
· ЧИСТ ВЕЛИНГРАД: Доброволци запретнаха ръкави и чистят

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Резултатите от евровота през погледа на младите
Публикувано 2007-05-29 09:43:07 от темпо


Иван Мавриков, председател на Либерална младежка асамблея:
Всички партии загубиха на местно ниво Всички партии загубиха на местно ниво в изборите за евродепутати. Дори новосформираната ГЕРБ се представи под очакванията. В същото време твърдият електорат на ДПС и БСП не се уплаши нито от дъжда, нито от корупционни скандали, нито от правителствена криза и гласува, без да се замисли за собствения си икономически стандарат и социален статутс. Именно тези хора подредиха партиите. Това несъмнено ще има отражение и на общинско ниво оттук нататък. Какво стана след евровота? От дясно заваляха оставки, на 3 юни предстои конгрес на НДСВ. В неговите рамки също се очакват промени в устава, които да дадат повече правомощия на координаторите по места с цел засилване на местните структури. Заговори се за колаборация вдясно. Според мен основният проблем на политиката вдясно е, че продължат да се дават грешни формули за понататъшно развитие. Като грешна приемам тезата, че СДС и ДСБ обединени трябва да са алтернатива на ГЕРБ. Това е теза, която работи в полза на БСП.
След поредицата от оставки и очаквани промени е нужно време, в което фундаменталните въпроси да се решават от новите ръководства - след задълбочено социологическо проучване сред избирателите. Едно е ясно към момента: въпреки масовото следизборно говорене, опозицията не е готово за предсрочни избори.

Петя Владимирова, студентка по европеистика:
Проблемът е във вота, който не бе упражнен
Традициите СА това, което СА! Особено във Велинград и особено по време на избори. Макар не с оптималния брой гласове, ДПС отново е първа сила в община Велинград. Не мисля, че това изненада някой в града, по–скоро имаше изненадани от сравнително доброто цялостно представяне на ДПС на тези избори. Но на фона на ниската избирателна активност в страната това е напълно обяснимо – просто привържениците на г-н Доган не се уплашиха от дъжда и дисциплинирани, както винаги, отидоха да гласуват. Но основният проблем не е в техните гласове. Проблемът е във вота, който не беше упражнен. Проблемът е в гласовете, които бяха дадени за откровено популистки и недоказали се партии. Проблемът е в гласовете, които бяха пуснати по навик. Проблемът е в партиите, които в старанието си да водят “позитивни” кампаниия не успяха да обяснят на хората същността и значението на тези избори. Проблемът е в хората, които се направиха, че не чуват дори и малкото съществени неща, които им се казаха. Но резултатите от тези избори са факт. Дали сме си извадили поука от тях ще си проличи на следващите. Защото 27 % избирателна активност на местния вот ще покажат единствено, че отново не сме си научили урока.

Ако политиците пак си спестят истината, наесет избирателят няма да им я спести
Как да повярваш на партиите, обявили се за победител след изборите на 20 май? Всеки, който поне мъничко може да смята, ще бъде скептик към победа, спечелена не заради одобрение към една или друга политическа сила, а заради нежелание да се подкрепи политически модел, който като под индиго едни от други копират нашенските политици. Моделът на популизма, на не особено интересните приказки и обещания, на неясните послания и липсата на конкретно отражение на всичко това върху прекия избирател. България е съвсем отскоро член на Европейския съюз, оттук нататък предстоят много вотове за евродепутати. Времето пред нас е време за разбиране на това какво е евродепутат и каква е неговата роля за бъдещето на голямото евро-семейство.
И ако до следващите евроизбори има 2 години време, след 5 месеца предстоят най-важните за общината. Партийните централи си преброиха твърдите ядра. Цифрите обаче няма да им свършат никаква работа, ако не анализират ситуацията, без да си спестяват истината. В противен случай наесен избирателят няма да им я спести.
Ако четем зад цифрите от гласуването, ще видим, че липсата на структури, на достатъчно правомощия за взимане на решения на място и припознати лидери ( всичко това липсва при ДСБ, НДСВ, ГЕРБ, АТАКА и СДС) правят победители ДПС и БСП – партии, чийто електорат гласува “по принцип”. Макар че за евровота и двете политически структури тук оставиха избирателя да си почива и не му дадоха много зор, резултатите категорично показват, че след няколко месеца крайните цифри ще бъдат увеличени, а специално за ДПС най-малко удвоени.Tuesday, April 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.04.2021
· Трима от новите депутати са от община Велинград
· Резултати като никога досега във Велинград
· Как се подредиха политическите сили в област Пазарджик
· Сериозно пренареждане на политическата карта в Ракитово
· Община Сърница – рекорди за машиния вот и за ДПС
· Двете общински здравни заведения с нови управители
· Броят на случаите с Ковид-19 остава висок
· Поздравления за празника на медиците
· Общината отново иска 3 милиона назаем от държавата
· Малки обяви: 12.04.2021
· Статистиката изследва бюджетите на 108 домакинства от областта
· Кметът на Сърница влезе в борд за сътрудничество с ОАЕ
· Европейска акредитация на СУ „Васил Левски“
· Грозно и опасно
· Читалище и млади хора в акция „Драгиново не е контейнер“
· Движение Русофили отбеляза 60 години от полета на Юрий Гагарин
· „Чепинец“ взе трите точки в Брацигово
· 60 екипажа от България и чужбина идват на национален шампионат
· СК „Беси“ стяга международен турнир
 
Всичко за велинград