Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 13
· Пещерата Лепеница отваря врати за посетители
Tuesday, April 06
· ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 05.04.2021
· 16 750 велинградчани гласуваха за новия парламент
· За седмица: двойно повече болни с Ковид-19
· Изборният ден в областта
· 52% активност в Ракитово
· Сърница: най-висока активност и 82% за ДПС
· Подготовката за изборния ден
· Предизборната кампания във Велинград
· Опрощават наемите на затворени търговски обекти
· Читалището в Чепино с ремонтиран покрив след дарителска кампания
· Проект „Емблема на Драгиново“
· Пандемията съкрати Програма „Великден“
· ЧИСТ ВЕЛИНГРАД: Доброволци запретнаха ръкави и чистят

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Поругаха параклиса “Свети Илия”
Публикувано 2007-05-29 09:47:50 от темпо


Сутринта на 23 май група туристи от ТД “Острец” се качват до параклиса “Свети Илия” над Клептуза. Не са идвали 4 дни (от събота, 19 май) и са шокирани от картината, която ги посреща: прозорците на параклиса са счупени, вратата е разкъртена, масите около него са обърнати, върху някои от тях и върху пейките е пален огън. Вътре гледката е още по-грозна. Стените са залети с тъмно червена боя и “украсени” с нецензурни надписи. Всички електрически кабели са откъртени от мазилката. Подготвеният за поставяне на полилей синджир е отскубнат от тавана, на неговото място зее грозна дупка. Направената миналото лято нова масивна входна врата също е повредена и залята с боя. Откраднати са приготвените за боядисване вар, боя и лепило, с които хората са искали да “стегнат” храма за предстоящия Илинден. Липсват инструменти, счупени са пейки, направени около параклиса, за да има къде да поседнат хората.
Подиграха се с труда ни, ревахме, като видяхме какво е станало, казаха събралите се около поругания параклис хора. Всеки от тях, а и много други, е вложил личен труд, време, средства, вяра и любов в този православен храм. В продължение на години параклисът бе започнат от нулата и съграден от мъже и жени, които на гръб качваха тухли, греди, строителни материали; работиха без никакво възнаграждение месеци наред, с толкова енергия и вяра. Малкият, но красив православен храм над Чепино стана не само част от местната история, а и любимо място за посещение и туризъм. Стотици хора идват тук на 20 юли, Илинден, за да запалят свещ на Свети Илия. Но се намериха престъпници, които посегнаха на всичко това, съградено с най-добри чувства и помисли. Възмущението на хората от ТД “Острец” е огромно, председателката Любка Зинкова съобщи за вандализма със сълзи на очи. Веднага на място дойде екип на полицията, който обследва местопроизшествието и свали отпечатъци.
Дали извършилите това безчестие ще бъдат заловени и наказани? Какво ги е накарало да посегнат на параклиса? Дали са били млади и пияни или дрогирани? Възможно е, въпреки че в около параклиса нямаше оставени празни бутилки или спринцовки. Дали са обикновени крадци, решили да задигнат кабели, инструменти и строителни материали? Тогава защо просто не са ги взели и не са си тръгнали с откраднатото, а да останали да пишат по стените и да заливат с боя? Или става въпрос за провокация - етническа, религиозна? Съвпадение ли е, че поругателството е станало точно преди или след изборите на 20 май? Този вариант като че ли е най-лошият. Порой от въпроси, чийто отговори са много важни и трябва да бъдат намерени и оповестени пред обществото, за да не се дава превес на подозрения и съмнения.
Това не е първото подобно поругателство. През последните години няколко пъти крадци задигаха врата, тухли и керемиди от параклиса на Гергевана. Преди време имаше кражба и от църквата в Каменица, но отец Антон анатемоса крадците и те побързаха да върнат откраднатото. Така че поругалите параклиса “Свети Илия” трябва добре да знаят, че такъв грях не остава ненаказан. А хората, съградили параклиса “Свети Илия”, едва ли ще се откажат от благородното си дело. Защото те доказаха, че са големи българи и винаги ще останат такива.
ТемпоTuesday, April 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.04.2021
· Трима от новите депутати са от община Велинград
· Резултати като никога досега във Велинград
· Как се подредиха политическите сили в област Пазарджик
· Сериозно пренареждане на политическата карта в Ракитово
· Община Сърница – рекорди за машиния вот и за ДПС
· Двете общински здравни заведения с нови управители
· Броят на случаите с Ковид-19 остава висок
· Поздравления за празника на медиците
· Общината отново иска 3 милиона назаем от държавата
· Малки обяви: 12.04.2021
· Статистиката изследва бюджетите на 108 домакинства от областта
· Кметът на Сърница влезе в борд за сътрудничество с ОАЕ
· Европейска акредитация на СУ „Васил Левски“
· Грозно и опасно
· Читалище и млади хора в акция „Драгиново не е контейнер“
· Движение Русофили отбеляза 60 години от полета на Юрий Гагарин
· „Чепинец“ взе трите точки в Брацигово
· 60 екипажа от България и чужбина идват на национален шампионат
· СК „Беси“ стяга международен турнир
 
Всичко за велинград