Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 13
· Пещерата Лепеница отваря врати за посетители
Tuesday, April 06
· ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 05.04.2021
· 16 750 велинградчани гласуваха за новия парламент
· За седмица: двойно повече болни с Ковид-19
· Изборният ден в областта
· 52% активност в Ракитово
· Сърница: най-висока активност и 82% за ДПС
· Подготовката за изборния ден
· Предизборната кампания във Велинград
· Опрощават наемите на затворени търговски обекти
· Читалището в Чепино с ремонтиран покрив след дарителска кампания
· Проект „Емблема на Драгиново“
· Пандемията съкрати Програма „Великден“
· ЧИСТ ВЕЛИНГРАД: Доброволци запретнаха ръкави и чистят

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Обрат за Клептуза
Публикувано 2013-04-02 10:15:27 от Темпо


Като единствена допълнителна точка в дневния ред на сесията на 28 март влезе предложението на Общинска администрация за обявяване на конкурс за идеен проект и инвестиционно предложение за сградите и езерата на Клептуза. Според проекто-решението трябваше да се обсъди и предложение за начина на ползването им - наем, концесия, публично-частно партньорство и др.


При обсъждането на точката от ГЕРБ предложиха да бъде обявен архитектурен конкурс за идеен проект, който да определи визуалната представа за реконструкция и обновяване на сградите, езерата и прилежащите територии, но да не се взима решение за начина на ползване. Според председателя на Общинския съвет Дияна Кехайова за начина на ползване трябва да се направи юридически анализ и допитване до велинградчани, защото в противен случай се залага бомба. Подобно предложение преди месец направи и кметът Иван Лебанов.
Съветниците Златко Златанов и Александър Гагов защитиха тезата, че Клептуза трябва да стане най-известният обект за туризъм в България. Според Зл. Златанов не трябва да се говори за реконструкция на сградите, а да се вкарат много пари, сегашните полуразрушени сгради на стария ресторант да се съборят и да се построят нови. София Ключкова от инициативния комитет “Да поработим за Велинград” заяви категорично, че Клептуза няма да стане казино. Наивно е, че някой ще дойде да вложи много пари и няма да строи хотели, опонира Ал. Гагов.
До обрат се стигна след изказването на главния архитект на общината Тодор Енев. Той обясни, че заради поети от общината ангажименти по европейския проект за парковете, в момента на Клептуза не могат да се извършва никакво строителство, което да засяга пространствата, които са ремонтирани по въпросния проект. Старите сгради са самосрутващи се и много опасни, тяхното укрепване би струвало много скъпо. Но дори да бъдат съборени като такива, “европейските плочки” са до основите на сградите и бъдещото строителство ще трябва да бъде само в тези рамки.
Арх. Енев подчерта, че към темата за Клептуза трябва да се подходи с нужното уважение и респект, за да не се срамуваме от бъдещите поколения. Той припомни, че Клептуза е една от зоните във вече приетия от Общинския съвет интегриран план за градско развитие и наскоро стана един от само 26-те такива планове на общини, получили ободрение от Оперативна програма “Регионално развитие”. Идеите за публично-частно партньорство или отдаване на Клептуза под наем взривяват аудиторията, смята главният архитект. Най-важното е, че благодарение на усилията на кмета и на общината, Клептуза има акт за публична общинска собственост. На базата на този акт Клептуза е включен в интегрирания план за градско развитие, с който можем да кандидатстваме за пари по европейски проекти. Това е добрата новина за велинградчани, защото е гаранция, че собствеността на Клептуза не може да бъде променяна. Европа дава пари и за проектиране, и за изпълнение на проектите, така че общината в момента може да бъде играч с парите на ЕС, обясни арх. Енев.
Съветниците прецениха, че се намират в променена ситуация и взеха решение да отложат точката. Очаква се да бъде насрочена извънредна сесия за Клептуза.
Елена БаеваTuesday, April 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.04.2021
· Трима от новите депутати са от община Велинград
· Резултати като никога досега във Велинград
· Как се подредиха политическите сили в област Пазарджик
· Сериозно пренареждане на политическата карта в Ракитово
· Община Сърница – рекорди за машиния вот и за ДПС
· Двете общински здравни заведения с нови управители
· Броят на случаите с Ковид-19 остава висок
· Поздравления за празника на медиците
· Общината отново иска 3 милиона назаем от държавата
· Малки обяви: 12.04.2021
· Статистиката изследва бюджетите на 108 домакинства от областта
· Кметът на Сърница влезе в борд за сътрудничество с ОАЕ
· Европейска акредитация на СУ „Васил Левски“
· Грозно и опасно
· Читалище и млади хора в акция „Драгиново не е контейнер“
· Движение Русофили отбеляза 60 години от полета на Юрий Гагарин
· „Чепинец“ взе трите точки в Брацигово
· 60 екипажа от България и чужбина идват на национален шампионат
· СК „Беси“ стяга международен турнир
 
Всичко за велинград