Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 13
· Пещерата Лепеница отваря врати за посетители
Tuesday, April 06
· ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 05.04.2021
· 16 750 велинградчани гласуваха за новия парламент
· За седмица: двойно повече болни с Ковид-19
· Изборният ден в областта
· 52% активност в Ракитово
· Сърница: най-висока активност и 82% за ДПС
· Подготовката за изборния ден
· Предизборната кампания във Велинград
· Опрощават наемите на затворени търговски обекти
· Читалището в Чепино с ремонтиран покрив след дарителска кампания
· Проект „Емблема на Драгиново“
· Пандемията съкрати Програма „Великден“
· ЧИСТ ВЕЛИНГРАД: Доброволци запретнаха ръкави и чистят

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Много домакини, малко гости
Публикувано 2013-04-09 08:35:05 от Темпо


В годината на водата и в навечерието на деня на здравето 7 април в хотел “Макси” във Велинград започна Първата международна научно-практическа конференция на тема “Водата - ключов фактор за здравословен живот”. Конференцията бе замислена като поредното мероприятие, което сочи активизиране на интереса и сътрудничеството между институции и организации от Велинград и Русия. За съжаление, вместо очакваните многобройни участници, гостите от Русия се брояха на пръстите на едната ръка и така домакините от Велинград се озоваха в ситуацията да представят курорта пред самите себе си.


Конференцията бе открита от г-жа Татяна Черторицкая, член на Института по социални науки, съюза на писателите и съюза на журналистите в Русия и основен организатор на събитието. Приветствие до участниците в конференцията изпрати акад. Велихов от Русия. От името на кмета Иван Лебанов поздравителен адрес връчи зам.-кметът Ася Хрисчева. Прозвуча и приветствие от името на вицепремиера Дияна Костадинова, поднесено от представител на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Той подчерта, че водата е ресурс за здравословен начин на живот, с който България е изключително силна и затова балнеологията и туризмът са реална перспектива за нашата страна. Домакинството на Велинград бе определено като сериозно попадение, тъй като тук водата е не само суровина, а и дарява здраве. Приветствие от името на фондация “Созопол”, чийто президент Кирил Арнаутски присъстваше на откриването, поднесе проф. Виолета Нешева.
В деня на откриването 5 април градът-домакин бе представен от четири различни гледни точки. Росица Лебанова, председател на “Нежна сила”, акцентира на разнообразните инициативи на сдружението. Д-р Таня Беличенова, СПА мениджър на хотел “Двореца”, направи професионални презентации както на България като страна на здравето, така и на Велинград като бисер на българската балнеология, чийто хотели предлагат цялото богатство от СПА процедури, здравни грижи и възможности за профилактика.
Управителят на “Специализирани болници за рехабилитация-НК” филиал Велинград д-р Илза Попова изтъкна, че нашият град е най-популярното място за медицински туризъм в България, тъй като тук денонощно се изливат 25 милиона литра лечебна вода. Д-р Попова подчерта, че “СБР-НК” е школата, която е създала специалистите по физикална медицина и рехабилитация във Велинград и място, където всяка година се лекуват над 6500 българи. Тя представи възможностите за лечение на чужденци, изтъквайки огромния ресурс на балнеологията и СПА като профилактика за различни заболявания.
Към лечебните свойства на водата в Чепинското корито д-р Станчев от Медицински комплекс “Сирона” допълни и данните от хидрогеоложки проучвания, според които благодарение на специфични свойства на въздуха нашият район е естествена барокамера за лечение на сърдечно-съдови болести. Той акцентира, че минералните води във Велинград лекуват особено успешно болести на мъжката и женска полова система.
Конференцията ще продължи до 12 април, а на 10 април ще бъде обсъдена темата за откриване на постоянно действащо “училище за вода”, което да презентира лечебните качества на велинградските минерални води.
Елена БаеваTuesday, April 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.04.2021
· Трима от новите депутати са от община Велинград
· Резултати като никога досега във Велинград
· Как се подредиха политическите сили в област Пазарджик
· Сериозно пренареждане на политическата карта в Ракитово
· Община Сърница – рекорди за машиния вот и за ДПС
· Двете общински здравни заведения с нови управители
· Броят на случаите с Ковид-19 остава висок
· Поздравления за празника на медиците
· Общината отново иска 3 милиона назаем от държавата
· Малки обяви: 12.04.2021
· Статистиката изследва бюджетите на 108 домакинства от областта
· Кметът на Сърница влезе в борд за сътрудничество с ОАЕ
· Европейска акредитация на СУ „Васил Левски“
· Грозно и опасно
· Читалище и млади хора в акция „Драгиново не е контейнер“
· Движение Русофили отбеляза 60 години от полета на Юрий Гагарин
· „Чепинец“ взе трите точки в Брацигово
· 60 екипажа от България и чужбина идват на национален шампионат
· СК „Беси“ стяга международен турнир
 
Всичко за велинград