Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 13
· Пещерата Лепеница отваря врати за посетители
Tuesday, April 06
· ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 05.04.2021
· 16 750 велинградчани гласуваха за новия парламент
· За седмица: двойно повече болни с Ковид-19
· Изборният ден в областта
· 52% активност в Ракитово
· Сърница: най-висока активност и 82% за ДПС
· Подготовката за изборния ден
· Предизборната кампания във Велинград
· Опрощават наемите на затворени търговски обекти
· Читалището в Чепино с ремонтиран покрив след дарителска кампания
· Проект „Емблема на Драгиново“
· Пандемията съкрати Програма „Великден“
· ЧИСТ ВЕЛИНГРАД: Доброволци запретнаха ръкави и чистят

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Великденски яйца и печива от Чехия и Словакия
Публикувано 2013-04-16 08:52:39 от Темпо


На 8 април в голямата зала на Историческия музей пред велинградската общественост, местни майсторки на писани яйца, ученици и гости бе представена изложбата “Великден в Чехия и Словакия”. Тя е дело на Сдружението на чехи, словаци и приятели - Пловдив, Пловдивския клон на Чехословашкия клуб “Т. Масарик” в България и Историческия музей.


За откриването на изложбата дойде зам.-посланикът на Чешката република у нас г-н Томаш Хробак със съпругата си. Г-н Хробак на чист български език благодари на присъстващите за проявения интерес към изложбата и каза, че Велинград не е само СПА столица на Балканите, а е и интересен културен център. Изложбата ще даде възможност за сравнение в изкуството да се украсяват великденските яйца, подчерта гостът.
За майсторлъка, за техниките за украсяване на великденските яйца говори председателката на сдружението “Чехи, словаци и приятели - Пловдив” Ярослава Минчева. Тя отбеляза,че за чехи и словаци най-големият празник е Рождество Христово, докато за българите това е Великден - празникът на живота, пролетта и новото начало.
Ярослава Минчева каза, че първото великденско яйце (червени черупки от яйце) са намерени през Х век и сподели някои интересни моменти от традициите в Чехия и Словакия за Великден. Например на Разпети петък иманярите гледат къде цъфти папрат, защото това показва мястото, където има скрито съкровище.
В голямата изложбена зала са показани великденски яйца, украсени с различни техники. Отбелязани са значението на различните цветове: червеното е символ на любовта и пази от демони, зеленото изразява силата на природата, жълтото е цветът на меда, зрялото жито,плодовете и на златото. Този цвят е символ на богатството и благосъстоянието, бялото яйце е символ на смъртта. До началото на 20-ти век са използвани естествени цветове.
Най-старата и най-разпространена техника за украсяване на великденски яйца се нарича батиковане, използва се и восъчната техника, която се комбинира с боядисване в различни цветове. В началото това е ставало с помощта на тръбичка или топлийка забодена в дървена пръчка и с нея се рисувало върху бяло яйце. По-късно появили се техники са гравиране, резбоване, оплитане, като яйцето се полепва със слама и тръстика.
Етнологът на музея Георги Куманов сподели исторически факти за връзките на нашия град и Чепинско с Чехия и Словакия. Те започват веднага след Освобождението и са свързани с имената на проф. Иречек и Людовик Куба, а Йозеф Шнитер е кметът на обединената община Чепино, с когото свързваме създаването на плажа като предпоставка за развитието на нашия край като курортен и балнеоложки център.
Директорът на Историческия музей Снежана Велева благодари на президента на фирма „ПЕТ” Петър Русев и на Община Велинград за съдействието при подготовката на тазгодишната “Програма Великден” и покани гостите - вече наши приятели, от Чехия и Словакия да ни гостуват и за Коледа.
Изложбата “Великден в Чехия и Словакия”, която ще остане в музея до 8 май, от името на общината откри Недялка Стефанова.
Веска БожковаTuesday, April 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.04.2021
· Трима от новите депутати са от община Велинград
· Резултати като никога досега във Велинград
· Как се подредиха политическите сили в област Пазарджик
· Сериозно пренареждане на политическата карта в Ракитово
· Община Сърница – рекорди за машиния вот и за ДПС
· Двете общински здравни заведения с нови управители
· Броят на случаите с Ковид-19 остава висок
· Поздравления за празника на медиците
· Общината отново иска 3 милиона назаем от държавата
· Малки обяви: 12.04.2021
· Статистиката изследва бюджетите на 108 домакинства от областта
· Кметът на Сърница влезе в борд за сътрудничество с ОАЕ
· Европейска акредитация на СУ „Васил Левски“
· Грозно и опасно
· Читалище и млади хора в акция „Драгиново не е контейнер“
· Движение Русофили отбеляза 60 години от полета на Юрий Гагарин
· „Чепинец“ взе трите точки в Брацигово
· 60 екипажа от България и чужбина идват на национален шампионат
· СК „Беси“ стяга международен турнир
 
Всичко за велинград