Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 13
· Пещерата Лепеница отваря врати за посетители
Tuesday, April 06
· ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 05.04.2021
· 16 750 велинградчани гласуваха за новия парламент
· За седмица: двойно повече болни с Ковид-19
· Изборният ден в областта
· 52% активност в Ракитово
· Сърница: най-висока активност и 82% за ДПС
· Подготовката за изборния ден
· Предизборната кампания във Велинград
· Опрощават наемите на затворени търговски обекти
· Читалището в Чепино с ремонтиран покрив след дарителска кампания
· Проект „Емблема на Драгиново“
· Пандемията съкрати Програма „Великден“
· ЧИСТ ВЕЛИНГРАД: Доброволци запретнаха ръкави и чистят

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Интегрираният план все още не провокира гражданска активност
Публикувано 2013-04-16 09:04:36 от Темпо


Очакванията за гражданско присъствие и активност на втората пресконференция по проекта за интегриран план за развитие на Велинград на 12 април 2013 г. отново не се сбъднаха. Сред присъстващите бяха зам.-кметът Исмет Бабучи, който определи плана като новата визия на общината и председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова.


Отсъствието на гвелинградчани е минус на развитие на гражданското общество, коментира главният архитект на общината Тодор Енев. На него се падна задачата да представи в детайли трите зони за развитие, които вече са залегнали в интегрирания план. На базата на тези утвърдени зони Велинград ще може да кандидатства с проекти за европейско финансиране в периода от 2014 до 2020 година.
Ще припомним основните идеи на общината, свързани със зоните. Тези идеи засега са изцяло в бъдеще време и ще станат факт, ако получат финансиране:
Първата зона обхваща пространството от входа на Велинград през Кооперативния пазар и жп-гарата, пешеходната зона от централния площад, района около река Луковица от моста при хотел “Рич” до Вельова баня. В тази зона в най-скоро време предстои изграждането на кръгово кръстовище пред “Лукойл”, което ще се финансира в рамките на големия проект за ремонт на републиканския път. Плановете на общината са частта от Пазара пред Търговията, където в неделен ден има струпване на улични търговци и огромен брой автомобили, да бъде преместена. За целта ще се обособят като търговска зона общински парцели (около 3000 кв.м.) между автогара “Тонев” и Полицията. А на оставащото свободно място от Пазара ще има парк и зеленина, като в рамките на ремонта на пътя ще се сложи висок бордюр, за да не се ползва за паркиране. Ще се планира и зона за паркиране, възможно е и за подземен паркинг. По протежението на ул. “Ал. Стамболийски” се обмисля разширение на детската предучилищна градина. В зоната е и ЦДГ “Фантазия”, за която общината има вариант да бъде прехвърлена на изцяло общинска земя. В централната зона е включена и сградата на недостроения Културен дом - въпреки че е частна, а не общинска собственост, намеренията са да се търсят варианти по европейски проекти.
Втората зона е от баните в Чепино, през Клептуза до Колофонния завод. Едната от баните в Чепино, които общината си върна, вече работи. За да заработи и втората, ще се кандидатства за европейско финансиране. В същата зона остава дългогодишната идея за направата на етнографски музей на открито, където да бъдат представени занаяти от поминъка на хората в Чепинското корито. Най-голямата въпросителна си остава бъдещето на Клептуза, за което арх. Енев отново повтори, че най-важното е, че общината има акт за публична общинска собственост и благодарение на този факт може да разчита чрез проекти да осигури пари от европейските програми.
Третата зона е социална и включва ромската махала Асфалтова база, района около Стадиона и центъра на кв. Каменица, включително църквата и музея. Плюс за общината е, че през предишния мандат на кмета Иван Лебанов е направен кадастър на сградния фонд в Асфалтова база и това ще позволи разработване на бъдещи проекти, включително за подмяна на ВиК мрежа в махалата. В зоната попада рушащата се сграда на плувния басейн до стадиона, който също не е собственост на общината, но има възможности да се търсят инвестиции. Интересна е и идеята за изграждане на две станции за зареждане на електромобили, разположени на обръщалата на градските автобуси в края на Каменица и Чепино.
Малцината граждани, които участваха в обсъждането, поставиха познатите теми за Културния дом, проекта Сютка и Стадиона. Всички, които проявяват интерес и искат да предложат идея или проект в рамките на интегрирания план за развитие на Велинград, могат да участват в анкетата, публикувана на сайта на общината. Предстои и обществено обсъждане, което също е шанс да бъде чуто мнението на велинградчани за бъдещото развитие на трите зони.
Елена БаеваTuesday, April 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.04.2021
· Трима от новите депутати са от община Велинград
· Резултати като никога досега във Велинград
· Как се подредиха политическите сили в област Пазарджик
· Сериозно пренареждане на политическата карта в Ракитово
· Община Сърница – рекорди за машиния вот и за ДПС
· Двете общински здравни заведения с нови управители
· Броят на случаите с Ковид-19 остава висок
· Поздравления за празника на медиците
· Общината отново иска 3 милиона назаем от държавата
· Малки обяви: 12.04.2021
· Статистиката изследва бюджетите на 108 домакинства от областта
· Кметът на Сърница влезе в борд за сътрудничество с ОАЕ
· Европейска акредитация на СУ „Васил Левски“
· Грозно и опасно
· Читалище и млади хора в акция „Драгиново не е контейнер“
· Движение Русофили отбеляза 60 години от полета на Юрий Гагарин
· „Чепинец“ взе трите точки в Брацигово
· 60 екипажа от България и чужбина идват на национален шампионат
· СК „Беси“ стяга международен турнир
 
Всичко за велинград