Актуален брой

Предишен брой
Tuesday, April 13
· Пещерата Лепеница отваря врати за посетители
Tuesday, April 06
· ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОБЩИНА ВЕЛИНГРАД
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 05.04.2021
· 16 750 велинградчани гласуваха за новия парламент
· За седмица: двойно повече болни с Ковид-19
· Изборният ден в областта
· 52% активност в Ракитово
· Сърница: най-висока активност и 82% за ДПС
· Подготовката за изборния ден
· Предизборната кампания във Велинград
· Опрощават наемите на затворени търговски обекти
· Читалището в Чепино с ремонтиран покрив след дарителска кампания
· Проект „Емблема на Драгиново“
· Пандемията съкрати Програма „Великден“
· ЧИСТ ВЕЛИНГРАД: Доброволци запретнаха ръкави и чистят

Търсене в архивите


ЗА КОНТАКТИ
email: tempovelingrad@abv.bg
тел. 0885 22 40 04
тел. 0882298008

ПРОДАВА СЕ

ПРОДАВА АПАРТАМЕНТИ

Цени за реклама

Меглена Кунева, “България на гражданите”:
Публикувано 2013-04-16 09:10:03 от Темпо


София - Пазарджик - Велинград - това бе маршрутът на лидера на “България на гражданите” Меглена Кунева в първия ден от предизборната кампания. Пазарджик бе първата област, която г-жа Кунева избра да посети в рамките на обявения от партията “поход на нормалността”. “ДА на нормалността” е слоганът на кампанията, която цели да върне в българската политика нормалните и важни категории като почтенност, честност и отговорност.


Вечерта на 12 април Меглена Кунева и водачът на листата в Пазарджишки избирателен район проф. Велислав Минеков се срещнаха с велинградчани в залата на хотел “Астра”. Домакин на срещата беше общинският председател Даниела Салкина, която е на четвърта позиция в листата с кандидат-депутати от “България на гражданите”.
За разлика от познатия сценарий на подобни предизборни мероприятия, г-жа Кунева заложи не на речи, програми и обещания, а на непосредствения разговор и така срещата се превърна в диалог. Тя даде начало на разговора с въпроса “Какво трябва да отпадне, за да се прави по-лесно бизнес?” и обясни, че от професията на Велислав Минеков, който е скулптор, е научила, че за да се сътвори нещо, от камъка първо трябва да се отнеме.
Отговорите от залата не закъсняха, тъй като мнозина от дошлите на срещата бяха представители на местния бизнес. Хората от дървообработващия бранш поискаха да отпаднат сегашните наредби за провеждане на търгове за продажба на големи пакети дървесина. “С тези цени, на които продават горските стопанства, не можем изобщо да излезем на външни пазари”, оплакаха се производители и се оплакаха, че в момента от България се изнася не готова продукция, а обла дървесина, което е удар върху местното производство. “Когато бях директор на горското стопанство, работехме с 200 фирми, а сега се работи с 2 фирми”, посочи един от проблемите в сектора Гено Пеев. Меглена Кунева определи като спекула на гърба на държавата практиката няколко големи фирми да печелят предварително нагласените търгове за дървесина и след това да продават на завишени цени на малките фирми. “Всеки закон, който създава монопол, трябва да бъде премахнат. Икономика, основана на монополите, е много страшна и убийствена. Три фирми не могат да изхранят колкото 300, затова малките трябва да бъдат защитени”, подчерта тя. Г-жа Кунева потърси от присъстващите и рецепта дали е по-добре горите да са към Министерството на земеделието или не. Отговорите бяха единодушни: винаги, когато горите са били в земеделското министерство, далаверата е била многократно повече, защото така по-лесно се краде. Друг проблем е, че през последните 4 години професионалната гилдия в бранша е смачкана.
Бизнесът трябва да излезе от затворения кръг на мафиотизиране, където ако не си с нас, си против нас, каза Велислав Минеков и посочи, че в дървопреработването от сечта до производството се виждат само следи от разсипан бизнес на малки и средни фирми. Той даде подобни примери за бизнеса на свои приятели при управлението на ГЕРБ и разказа “история за 55 милиона лева” - историята на търг за строеж на сграда, в който 8 от кандидатстващите 9 фирми изобщо не са допуснати, а единствената подала жалба много бързо я е оттеглила.
Меглена Кунева говори за две неща от списъка на “България на гражданите” с “31 неща, които ще променят нашия живот”. Обещаните 150 000 работни места могат да бъдат разкрити, когато търговете и обществените поръчки не са нагласени и в тях участват не 3, а 300 фирми. А средства за обещаните безплатни лекарства за деца до 7 години могат да се намерят, когато се премахнат рушветите, контрабандата и дупките в бюджета. Според нея важно е партиите да определят своите приоритети и да се изпълняват законите. Ако се изпълняваше законът, Комисията за защита на конкуренцията трябваше да проверява ЕРП-тата за свързани фирми и дейности и нарушенията, довели до непосилно високи цени на тока, можеха да бъдат открити много по-рано. С огорчение Меглена Кунева сподели, че не вижда никаква надежда, никакъв лъч светлина в българската съдебната система и особено в прокуратурата.
Велислав Минеков изрази съмнения за фалшифициране на резултатите от предстоящия парламентарен вот на 12 май. Той прогнозира, че фалшифицирането ще бъде директно в секционните избирателни комисии и при изчисляването, защото в този случай сумите са големи, но са еднократни.
“България на гражданите” залага на три важни стълба в управлението, за да върне страната ни към нормалността:
* граждански стълб - контрол върху властта, местни референдуми и нова конституция
* икономически стълб - възстановяване на икономическия растеж от преди 2009 г. и достигане на средноевропейските нива
* “България на бъдещето” - радикални реформи в съдебната система.
В изборите на 12 май за “България на гражданите” ще се гласува с номер 33 в интегралната бюлетина.
Елена БаеваTuesday, April 13
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 13.04.2021
· Трима от новите депутати са от община Велинград
· Резултати като никога досега във Велинград
· Как се подредиха политическите сили в област Пазарджик
· Сериозно пренареждане на политическата карта в Ракитово
· Община Сърница – рекорди за машиния вот и за ДПС
· Двете общински здравни заведения с нови управители
· Броят на случаите с Ковид-19 остава висок
· Поздравления за празника на медиците
· Общината отново иска 3 милиона назаем от държавата
· Малки обяви: 12.04.2021
· Статистиката изследва бюджетите на 108 домакинства от областта
· Кметът на Сърница влезе в борд за сътрудничество с ОАЕ
· Европейска акредитация на СУ „Васил Левски“
· Грозно и опасно
· Читалище и млади хора в акция „Драгиново не е контейнер“
· Движение Русофили отбеляза 60 години от полета на Юрий Гагарин
· „Чепинец“ взе трите точки в Брацигово
· 60 екипажа от България и чужбина идват на национален шампионат
· СК „Беси“ стяга международен турнир
 
Всичко за велинград