Мит или история
Дата: Wednesday, September 02 @ 08:48:28 UTC
Topic:


На 26 август 2015 г. по инициатива на Емил Моллов - председател на Дружба “Родина” Велинград, в малката зала на НЧ “Васил Левски-1904” се проведе среща-разговор с проф. Илия Тодев - директор на Института за исторически изследвания към БАН, Димитър Димитров - съпредседател на Общобългарска фондация “Тангра ТанНакРа” и секретар на Дружба “Родина” и писателката Елена Алекова.


Професор Илия Тодев представи книгата си “Батак 1876 - мит или история? Актуални текстове по Българското възраждане”. Разнообразна в жанрово и тематично отношение, книгата е адресирана към всички, на които е интересна научната история. Читателите ще срещнат съвременни защити и доразвивания на класическата визия за българския преход от традицията към модерност, а и новости от ревизионистично естество.
Димитър Димитров и д-р Елена Алекова представиха най-новата книга на издателство “Тангра ТанНакРа“ “По пътя на труповете от Плевен до Бристол” и борбата им срещу опитите за изопачаване на българската история. Книгата представлява научно-историческа критика, като се взема едно съчинение на историческа тема и се преценява неговата достоверност - или най-малко неговата правомерност, т.е. дали то е направено в съответствие с меродавните правила. Познат ни е изразът “журналистическо разследване”, но в книгата по аналогия може да се говори за “научно разследване”.
От името на издателство “Тангра ТанНакРа” гостите направиха дарение от книги на НЧ “Васил Левски-1904” и ОНЧ “Св.Св. Кирил и Методий-1905” във Велинград, за което им благодарим.
НЧ “Васил Левски-1904”

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=10947