Ученическата компания ще патентова кейсовете с шунгит
Дата: Wednesday, September 02 @ 08:53:35 UTC
Topic:


През април на страниците на “Темпо” разказахме за ученическата компания “C.A.S.E”, създадена в СОУ “Васил Левски” по програмата “Джуниър Ачийвмънт” с ръководител г-жа Людмила Рижук. Както личи от името, компанията е насочила интереса си към кейсовете за смартфони. В търсене на най-оригиналния дизайн си партнират с деца от Помощното училище “Драган Манчов”.

А в търсене на решения как да се намалят вредните излъчвания от телефоните - с учени от Българската академия на науките. В Института по електроника към БАН учениците получиха научно потвърждение на идеята си да използват в кейсовете шунгит - камък, добиван единствено в областта Карелия в Русия, който има свойството да улавя вредните лъчения и така намалява рисковете за човешкото здраве.
Няколко месеца по-късно уникалният продукт, предлаган от ученическата компания на цена 25.50 лева, става все по-популярен. Затова директорът на СОУ “Васил Левски” Емил Моллов е решил да го патентоват. Процедурата по издаване на патент е още в начална фаза, но си струва полезната идея да бъде защитена като интелектуална собственост. Когато патентът стане факт, българското законодателство ще пази правата върху продукта в рамките на 2 години. А това време е достатъчно за усъвършенстване на добрата идея, която нарежда велинградската ученическа компания сред най-ярките изгряващи звезди на “Джуниър Ачийвмънт”.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=10950