Юндола и Сърница вдигат събори в деня на Съединението
Дата: Wednesday, September 02 @ 08:56:36 UTC
Topic:


Официалният празник 6 септември - датата на Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 г., ще бъде двоен за жителите и гостите на Юндола и Сърница. Двете селища избраха точно този ден за традиционните си събори в края на лятото.


Официалното откриване на събора на Юндола е обявено за 11 часа в неделя, 6 септември. Поляните и сергиите вече се стягат да посрещнат множеството посетители, за които отново е поканен да пее народният певец Янко Неделчев. Както всяка година, ще има и “мазни” борби, които се провеждат със съдействието на легендата в българската борба Александър Томов.
В синхрон с новия си статут на община Сърница вдига голям събор, който ще продължи 2 дни - на 5 и 6 септември. Домакините са подготвили много богата програма, в която ще участват самодейци от местното читалище “Просвета 1947” и гости от Борино, Кочан, танцова формация от Батак, Плетена, оркестър от Доспат. За кулминацията на вечерта в събота в Сърница ще пеят фолк звездите Деси Слава и Галена. В неделя веселието продължава с Румен Родопски и Савка Сариева, с голям концерт-спектакъл на земляка Николай Славеев и танцово трио “Шемет”, с фолклорни групи от Доспат, Вълкосел и с народни борби от 15.30 до 19.30 часа. Неделната вечер обещава концерт на Р. Родопски и С. Сариева.
Пищният афиш на събора в Сърница има логично обяснение - празникът се организира от общината със съдействието на ДПС. Таксите, които ще влязат в общинската хазна от многобройните търговски обекти, също са сериозни - 430 лева на ден за скари с до 30 места, 145 лева на ден за грил, по 75 лева дневно за машина за понички и т.н.
Досегашната практика показва, че в година на избори подобни събития неизменно са и част от предизборната кампания. Нищо, че официално тя не е започнала - политиците няма да пропуснат шанса да се покажат пред толкова много хора.
Темпо

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=10952