На Старина традицията продължава
Дата: Wednesday, September 02 @ 08:57:24 UTC
Topic:


Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва - Велинград с председател о.з. майор Костадин Златев проведохме автопоход до местността Старина. Това е многогодишна традиция, с която почитаме паметта на загиналите чепински войни.


На Старина е бил разположен батальон от полка. На границата при Аврамови колиби са били групирани турските подразделения. Водят се ожесточени боеве. На 14 март 1913 г. бойците на ген. Вазов пленяват Шукри паша, вземат му сабята и я предават на генерала, а той я връща на пашата да я носи, докато е жив. Ето какъв е бил големият жест на този велик български генерал.
Участниците в автопохода бяхме около 100 души, превозени с два автобуса. Председателят на съюза обяви програмата и представи гостите: председателя на окръжната организация о.з. полк. Х. Христосков, кмета на община Велинград майор Иван Лебанов, о.з. полк. Васил Атанасов - председател на Беловския съюз и неговия заместник.
Деловата част започна с марша “Велик е нашият войник”. Полк. Христосков поднесе приветствие и раздаде нови членски карти. После най-младият член на съюза Нина Брегова прочете беседа за историята на СОСЗР. Капитан Боряна Стаева изнесе кратка, но интересна беседа и рецитал за боевете на 27-и Чепински пехотен полк и войниците, дали живота си в саможертва за родината. Вокалният състав с ръководител сержант Румен Влахов изнесе музикална програма и поздрави с песни гостите.
Въпреки хладното време, тържеството продължи до късно с песни, танци и хора. Вкусният обяд на зелената поляна започна с наздравици и пожелания. Автопоходът остави незабравими спомени. Майор Златев благодари на участниците в него и представи предстоящите мероприятия и походи до исторически муста до края на 2015 г.
кап. Боряна Стаева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=10953