14:14 гласа пак спряха “Терма Вел” за плажа в Каменица
Дата: Wednesday, September 02 @ 09:09:21 UTC
Topic:


С 14 гласа “за” и 14 “въздържал се” Общинският съвет за пореден път спря дългата процедура, с която частното дружество “Терма Вел” иска да стане пълноправен собственик на Плажа в квартал Каменица. На извънредната сесия на 24 август можеше и да има окончателно решение по дългогодишната сага, ако по време на гласуването Александър Гагов не бе излязъл от залата.


Проекто-решението за прекратяване на съсобствеността между Община Велинград и “Терма Вел” ООД с управител Милен Димитров бе внесено от кмета Иван Лебанов. За да бъде прекратена съсобствеността, общината трябва да продаде на фирмата два свои имота със статут на частна общинска собственост.
Първият имот е с площ 948 кв.м. и пазарната му оценка според лицензиран оценител е 30 330 лева без ДДС (данъчна оценка 21 330 лева). През този имот преминават два общински водопровода за минерална вода - до Курортната поликлиника и оранжериите на “Булгарцвет”. Според проекто-решението ремонтите на двата общински водопровода са за сметка на купувача. Вторият имот е с площ от 1767 кв.м. и според лицензирания оценител е оценен на 30 лева/кв.м. или общо 57 138 лева без ДДС (данъчната оценка е 34 370 лева). В този имот има две масивни едноетажни стопански сгради с площ 62 и 14 кв.м.
Първа в дискусията по точката се включи София Ключкова от Инициативния комитет “Да поработим за Велинград”, която преди сесията раздаде на съветниците становищата на различни държавни институции, че намиращото се в съседство на плажа дере Власа трябва да се открие. Тя призова съветниците да гласуват предложението за прекратяване на съсобственост, ако искат наводнението от Аспарухово да се повтори и във Велинград. Г-жа Ключкова изрази категорично несъгласие общински водопроводи да преминават през имоти частна собственост. “Не продължавайте политиката на безобразия и поне на края на мандата работете за хората”, каза тя на съветниците.
Задачата да изясни ситуацията отново се падна на главния архитект на общината Тодор Енев. Той проследи историята със създаването на дружеството с общинско участие “Терма Вел” през 2001 г., в което през 2008 г. общината ликвидира своите финални 25% и фирмата стана 100% частна. Дере Власа е с широчина от 1 до 4 метра, защото такива са особеностите на терена и в него е положена тръба. Басейнова дирекция - Пловдив, РДНСК и 2 окръжни прокуратури са разследвали ситуацията на място и позицията на РДНСК е, че тръбата трябва да се махне. Арх. Енев напомни, че с решение на Общинския съвет широчината на дере Власа е определена на 5 метра на базата на 100-годишни води и след съгласуване от Басейнова дирекция. Според извършени хидрогеоложки изследвания при тази широчина вода със скорост 308 литра/секунда ще напълни дерето наполовина. Водосборът в дере Власа е малък, широчината от 5 метра е предостатъчна, считат специалистите. Дерето има статут на публична общинска собственост, който позволява на общината да кандидатства за средства за изграждане на бетонни стени и благоустройство. Архитектът подчерта, че двата имота от внесения проект за решение нямат нищо общо с дере Власа.
Г-жа Ключкова не се съгласи с обяснението и бе категорична, че общинските водопроводи и част от дерето остават в “Терма Вел”. Тя настоя дерето да се открие и да бъдат изградени зелени площи, които да се ползват от всички хора. Възрази й съветникът Златко Златанов, според когото няма по-добро решение от това частник да направи зелените площи, защото общината не е възможно да ги поддържа.
При гласуването “въздържал се” гласуваха 14 съветници от групите на ДПС и ГЕРБ и Р. Ходжов. Гласовете “за” на останалите присъстващи 14 съветници не стигнаха за приемане на решението и точката на дългата сага все още не е сложена.
Елена Баева

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=10962