С духа на Алеко
Дата: Tuesday, September 08 @ 09:21:21 UTC
Topic:


Под това мото на 30 август 2015 г. на Черни връх, Витоша се проведе Националният туристически събор по случай 120 години от първото организирано изкачване на върха по покана на Алеко Константинов с цел учредяване на Клуб на българските туристи.


“Невероятно, наистина, но факт: 300 души на Черни връх!” - така възкликва партриархът на българския туризъм при вида на картината, която представлява върхът при изгрев слънце на 28 август 1895 г. В оригиналната “Покана” на Щастливеца се проявява за първи път известният лозунг на българския туризъм: “Изучете България, за да я обикнете”, казан според него в пътеписите на Иван Вазов.
Черни връх е любим туристически обект и с право се счита за люлка на българския туризъм. Ако днес любителите на планината могат да го изкачат за ден, използвайки лифт или път с добра проходимост за коли и автобуси, а също по добре маркирани пътеки, някога такова пътешествие е изисквало голям опит за преодоляване на трудни участъци и е представлявало рисковано начинание. Затова е и вълнението, което изпитва Алеко, оценявайки “онзи въодушевен фантастически устрем към небесата, чрез хиляди препятствия, онова стремително катерение по храсталаци, по камънаци на десетки наелекризирани групи, фантастична картина, осветена феерически от пълната луна” на ентусиасти с различни професии от Северна България (само от Свищов са 25), от София - 28, от Южна България - 50, от Македония, Добруджа, Бесарабия, Турция, Сърбия. Между тях е и патриархът на българската литература Иван Вазов, чието пътеписно и поетично творчество подготвя почвата за създаване на организирано туристическо движение у нас. Началото е неимоверно бляскаво.
120 години по-късно последователите на Алеко сториха поклон пред този величав българин, всеотдаен, изпълнен с обич, стремящ се към щастие, за да остане завинаги Щастливеца. Хиляди бяха любителите на природата, решили в този ден да изкачат Витошкия 2290-метров първенец - от 3-годишни малчугани, които лазеха упорито нагоре до достолепните ветерани, заслужили юбилейни грамоти, значки и медали за активна туристическа дейност през годините - Неда Панайотова, председателката на Туристическо дружество “Юндола” Велинград, е сред тях!
А панорамата от върха напомня една изповед на Вазов: “Чини ми се, че никоя земя на света не е тъй красива” - на юг са величествените върхове на Рила и по-ниската Верила, на изток е Лозенската планина, зад нея ихтиманска Средна гора, на север е веригата на Стара планина от Ком до Ботев връх, а на запад се разстилат по-ниски планински вериги Люлин, Вискяр, Руй и други. И всичко това можеше да се види в този топъл, слънчев августовски ден! Ден на признателност, ден на равносметка, ден за определяне насоките за развитието на туристическото движение в България: да запазим наследеното от Алеко непокътнато и да го умножаваме. Защото всичко, което Алеко Константинов е написал като идеи за развитието на туризма, е актуално и днес: опознаване на културно-историческото наследство, създаване на мрежа от туристически маршрути, работа с младежта, изграждане на туристически хижи и заслони.
А кой ще ни каже истина ли е, че е продаден строеният от туристите на Велинград Туристически дом “Кисловодск”, стопанисван от Българския туристически съюз?
Данка Тодорова

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=10965