Миодраг Пантелич: При децата залагаме повече на качество, а не на количество
Дата: Tuesday, September 08 @ 09:23:23 UTC
Topic:


Любителите на футбола навярно си спомнят, а привържениците на “Левски” със сигурност знаят кой е Миодраг Пантелич. Сърбинът беше играч на “сините” в периода между 2000 и 2003 г., когато даде своя принос за успехите на отбора. Стана с “Левски” два пъти шампион на България и веднъж носител на Купата на страната. Във Велинград беше като треньор на един от детските отбори на “Войводина” (Нови Сад), който взе участие в детския турнир по футбол “Звезди на бъдещето 2015” и го спечели в групата на родените през 2002 г. Малко след крайната победа Миодраг Пантелич любезено се съгласи да отговори на няколко въпроса специално за в. “Темпо”.

- Г-н Пантелич, честито! Вашите момчета постигнаха успех и спечелиха турнира. Разкажете повече за работата във футболната школа на “Войводина”, която е една от водещите в Сърбия.
- Благодаря за поздрава! Да, може да се каже, че нашата школа е най-добрата след тази на “Партизан” (Белград). Мисля, че вече от няколко години изпреварихме школата на “Цървена звезда” и не само за това, че при тях се появиха финансови проблеми. Ние се опитваме да работим в определена посока и засега успяваме. Нашият клуб създава качевствени футболисти, те играят, забелязват ги от други отбори и след това ги продаваме. Тази формула е икономически много изгодна. Имаме футболисти във всички юношески селекции, както и в младежкия, и в мъжкия национален отбор на Сърбия.
- Кажете няколко имена на футболисти от школата на “Войводина”, които са играли или играят в силни европейски първенства.
- Те са доста, но сега в момента се сещам за Милан Йованович, играл в “Ливърпул” и в белгийските “Стандарт” (Лиеж) и “Андерлехт”. Душан Тадич игра в холандските “Грьонинген” и “Твенте”, а сега е в “Саутхемптън”. Сергей Милинкович е в “Лацио”.
- На какво наблягате при подбора на децата в школата, има ли някакви определени изисквания към тях?
- Наблягаме повече на качествата, които имат децата, не толкова на техния брой. В нашата школа работим с деца и юноши от 10 до 18-годишна възраст. Във всеки набор има между 20 и 25 момчета. При постъпване в школата организираме турнири и различни игри, за да могат нашите треньори да наблюдават и видят какво могат децата. Минават поне 2-3 месеца, а понякога и 6, докато се прецени кои от децата ще бъдат привлечени. След това започва и работата по развитието на техните качества в търсене на най-успешната им реализация в отбора по отношение на техния пост и позиция на терена.
- Няма начин да не Ви попитам какви са спомените Ви от престоя в “Левски”?
- Пазя най-добри спомени от времето, когато играех в “Левски”. Това беше силен период за отбора, станахме шампиони, носители на Купата на страната, имахме и шанс още тогава (2001 г.) да влезем в Шампионската лига, но не успяхме да преодолеем “Галатасарай” (бел.ред. 1:1 в София с гол на Пантелич и загуба с 2:1 в Истанбул). Искам да отбележа и вярната публика на “Левски”, която ни подкрепяше навсякъде, но и много изискваше от нас. Ние се стараехме да радваме нашите привърженици и най-добре това се получаваше при победите над ЦСКА. И сега продължавам да се интересувам и да следя изявите на отбора, с помощта на интернет и телевизиите разбирам новините и всичко, което се случва там.
- Какви са Вашите впечатления от организацията на турнира?
- Организацията беше много добра, предложените условия за игра, подготовка и почивка напълно ни задоволяваха и най-важното - децата останаха много доволни не само от това, че спечелиха турнира, но и от приятелското отношението към тях и от гостоприемството. Мога да кажа, че с удоволствие ще участваме отново в този турнир и следващата година, ако получим покана от организаторите.
Георги Дишлянов

This article comes from Велинградски Темпо Новини
http:://tempo.velingrad.com

The URL for this story is:
http:://tempo.velingrad.com/modules.php?name=News&file=article&sid=10966